Чим замінити цукор та магазинні солодощі, щоб не набрати вагу?
Рекомендована безпечна доза цукру – 6 чайних ложечок на день. Розповідаємо, чим можна замінити цукор без шкоди здоров’ю.
Зміст статті
Чим більше нервова напруга, тим сильніше нас тягне на солодке. Це не дивно: солодощі допомагають нам розслабитися, а цукор – найпростіше джерело енергії. Але зараз, на тлі постійної тривоги можна перевищити рекомендовану безпечну дозу. Розповідаємо, чим можна безпечно замінити цукор та магазинні солодощі.
Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров’я. Але пам’ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.
Мед

Зрозуміло, перше, що спадає на думку – це мед. Якщо у вас немає алергії на даний продукт, то кращого замінника цукру і не знайти: мед багатий на вітаміни, корисні амінокислоти і мінерали. Крім того, «бджолиний цукор» має протизапальну та противірусну дію. Головне, про що варто пам’ятати: додавати мед у занадто гарячі напої та страви не варто: при температурі вище 40 градусів за Цельсієм корисні властивості продукту суттєво знижуються.
Сухофрукти

Курага, чорнослив, інжир, фініки, родзинки – всі ці солодощі чудово замінять білий цукор. Крім того, у кожному з фруктів багато цінних вітамінів та мінералів, а висока калорійність робить їх дуже корисним перекушуванням. Найголовніше, на що варто звернути увагу при виборі – чи не використовувався при виготовленні сухофруктів цукровий сироп чи патока, інакше від придбання ласощів краще відмовитись.
Стевія

Стевія – солодка трава родом із Південної Америки. Екстракт її перевищує за солодощами цукор у 200 разів, але зовсім не впливає на рівень глюкози в крові – тому солодощі, приготовані з використанням стевії, безпечні для людей, які живуть з діабетом другого типу. Крім того, стевія має ще одну корисну дію: її вживання знижує активність грибів кандиди, головних винуватців молочниці. Екстракт стевії стійкий до високих температур, тому цілком підходить для приготування гарячих страв.
Нектар агави

Сироп із соку темно-зеленої агави – американської рослини, що нагадує гігантське алое – нагадує мед не лише зовні, а й за своїм смаком. Але на відміну від меду, цей сироп відмінно переносить високі температури, а тому його можна додавати в чай або каву. Крім того, агава містить багато заліза та кальцію – і тому особливо корисний сироп агави для жінок, адже ми втрачаємо залізо під час менструацій, а в період менопаузи особливо потребуємо кальцію. Сироп агави також є безпечним для тих, у кого діагностовано діабет другого типу – цей продукт не впливає на рівень глюкози в крові.
Кленовий сироп

Ці ласощі не тільки відрізняються високою солодкістю і специфічним приємним смаком, але й багаті на антиоксиданти, а також цінні мінерали – цинк і марганець. Ми радимо використовувати кленовий сироп як підсолоджувач для млинців та оладок, а також при виготовленні випічки або десертів.
Сироп топінамбуру
Добре відомий майже всім дачникам, коренеплід також можна використовувати як альтернативу цукру: його сироп має низький глікемічний індекс, а тому безпечний для людей, які живуть з діабетом другого типу, а також для всіх, хто піклується про безпечний рівень глюкози в крові.
Домашні улюбленці у 2025: натхнення кожного дня.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.