Іноді дачники стикаються з такою проблемою – сезон добігає кінця, урожай томатів вдався на славу, але плоди залишаються зеленими на кущах. Чи можливо прискорити процес дозрівання та як це зробити?
У томатів дві стадії дозрівання – технічна та біологічна. На першій стадії плід досягає своїх максимальних розмірів та маси, але залишається зеленим. Друга стадія настає, коли плід повністю дозрів – він став червоним, жовтим, бурим (залежно від сорту) і готовий до споживання.
Помідори, що дозріли на кущах, ароматні, а за смаком більш насиченими і солодшими від тих, які дозрівають у ящиках. Однак не завжди городникам вдається досягти біологічної стиглості плодів. Чому це відбувається, спробуємо розібратися.
5 причин, чому не червоніють помідори?
Особливість сорту.
У пізньостиглих сортів період дозрівання триває понад 120 днів з моменту посадки, а це 4 місяці. Є такі сорти, яким потрібно 160 днів. Звичайно ж, в умовах короткого літа вони не встигнуть досягти біологічної зрілості і їх доведеться знімати із кущів зеленими. Висаджувати пізні сорти у відкритий ґрунт потрібно лише у південних районах, в інших областях – у теплиці.
Зниження температури.
Це найчастіша причина тривалого дозрівання томатів. У серпні ночі стають холодними, часто йдуть дощі. А томат любить тепло, для його дозрівання температура вдень має бути 22-25 градусів, а вночі – не нижче ніж 16 градусів. Найстрашніше – різкі перепади температур, коли у томатів уповільнюється зростання плодів, а сформовані томати не дозрівають.
Важливо, щоб температура грунту теж була теплою – не нижче 15 градусів, інакше рослина погано засвоюватиме поживні речовини і це теж загальмує дозрівання помідорів.

Нестача світла.
Хороша освітленість – це також дуже важлива умова агротехніки томатів. При нестачі світла рослини витягуються і слабо розвиваються, у тому числі не дозрівають на кущах. Причинами поганої освітленості може бути загущення посадок у теплиці. Також треба враховувати той факт, що наприкінці літа — на початку осені ночі стають довшими, а дні коротшими.
Неправильне формування куща.
Не видалені вчасно пасинки виростають в окремі пагони, на них теж формуються зав’язі. Кущ стає великим, пишним, але всю енергію та харчування витрачає на зелену масу. Зав’язі начебто багато, але плоди дрібні та зріють повільно.
Неправильні підживлення.
Від надлишку азоту кущі ростуть потужними та міцними, а плоди слабо зав’язуються і довго не дозрівають. Томатам у цей період потрібен калій та фосфор.
Що робити, щоб помідори червоніли?
- На грядках і в теплиці потрібно замульчувати ґрунт для того, щоб стабілізувати температуру землі. Томати на грядці на ніч можна вкривати, спорудивши теплицю з дуг та спанбонду. Теплиці вдень потрібно максимально відкривати, а на ніч закривати, щоби зберігати тепло.

- Для збільшення освітленості необхідно вчасно видаляти пасинки і листя, що загущає посадки. Листя краще видаляти не більше трьох за один раз і тільки вранці, щоб рослина не відчувала стрес.
- Для прискорення дозрівання томатів верхівки кущів можна прищипнути, щоб вони припинили зростання. А також видалити всі квіти та дрібні зав’язі.
- У другій половині вегетації в теплиці та у відкритому ґрунті підгодувати кущі сульфатом калію або монофосфатом калію.
- Швидшому дозріванню з користю для рослини сприяє йод. Можна підгодувати рослини цим мікроелементом – 10 крапель йоду на відро води для обприскування кущів.
Наш аналіз 2025 року — щасливі тварини, щасливі люди.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Усі матеріали, пов'язані будь-яким чином зі здоров'ям, не призначені для самолікування! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз і призначити лікування може тільки лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.

