Розмарин (Rosmarinus officinalis) – вічнозелений чагарник із сімейства Lamiaceae. Він природно зустрічається в країнах Середземномор’я, але також культивується в багатьох інших регіонах світу.
У природі розмарин може вирости приблизно до 2 м у висоту, але при штучній культивації він зазвичай не перевищує 50-90 см. Рослина має піднесені, жорсткі, сильно розгалужені, дерев’янисті пагони, густо вкриті вузькими, довгими, вузьколанцетними, зеленими листками. Краї листя трохи загнуті вниз. Листя різної довжини по всій висоті пагона розташоване протилежними парами. Протягом усього сезону маленькі блідо-блакитні квітки з’являються невеликими пучками на верхівках пагонів і пазухах листя. Квітки медоносні і приваблюють безліч комах-запилювачів. Рослина має стійкий аромат і випромінює характерний запах камфорної смоли.
Вимоги та вирощування
Лікарський розмарин має дуже низьку морозостійкість, тому його можна вирощувати в теплицях або сезонно. Хоча буває, що в теплих регіонах він може пережити м’яку зиму під укриттям, але залишати його в землі на весь рік ризиковано.

Розмарі любить захищене, сонячне, тепле місце і добре дренований, сухий, злегка лужний ґрунт. Щоб рослина залишалася красивою, її необхідно систематично обрізати. Обрізання можна проводити одночасно з видаленням верхніх пагонів з кулінарною метою або з метою розмноження.
Розмарин можна розмножити посівом насіння, але отримати від нього пагонові живці легше.
Застосування розмарину
Розмарин – це рослина, яка має безліч застосувань. У саду його можна вирощувати на декоративних грядках і гравійних садах, де він добре виглядає в компанії:
- лаванди,
- шавлії,
- деревію.
Він також добре прикрашає трав’яні сади, де може рости разом із чебрецем, шавлією чи м’ятою. Його можна вирощувати в теплицях на балконах або терасах, але тоді він має провести зиму у світлому прохолодному приміщенні (з температурою близько 5-8°C), де він почуватиметься краще, ніж у теплих та недоекспонованих квартирах.
Розмарин також є цінною пряною рослиною, яку можна додавати в м’ясні страви, а також:
- соуси,
- супи,
- паштети,
- рибні та овочеві страви.
Їм також можна ароматизувати харчові олії. Однак на кухні розмарин слід використовувати помірно, тому що його сильний запах та досить гострий смак можуть домінувати у блюді.
Розмарин є цінною лікарською рослиною, що показує дезінфікуючі, жовчогінні, збуджуючі та протиревматичні властивості. Він також підтримує травлення та стимулює апетит.
Розбір 2025 року — нові підходи до догляду за тваринами.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Усі матеріали, пов'язані будь-яким чином зі здоров'ям, не призначені для самолікування! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз і призначити лікування може тільки лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.

