Необхідні добрива для городніх культур можна приготувати своїми руками, не вдаючись до покупки готових. А натуральні органічні добрива дозволять істотно знизити витрати на урожай і отримати з грядок екологічно чисту продукцію.
Накопичений городниками досвід дозволяє виділити кілька найбільш ефективних натуральних добрив для підвищення врожайності.
Цим списком приготування органічних натуральних добрив, які можна виготовити самостійно, не вичерпується. Багато городників експериментують зі складом, пропорціями і термінами їх внесення в грунт. Деяким вдається отримати хороші результати, але ця інформація науково не підтверджена і не систематизована.
Мінеральні або органічні добрива?
Багато століть людство використовувало природні добрива (переважно у вигляді відходів життєдіяльності тварин або перероблених рослин) для підвищення врожайності оброблюваних сільськогосподарських угідь.
Справжня революція в цьому питанні відбулася в 19 столітті, коли фактично з’явилася наука агрохімія. Досить швидко були виявлені речовини, що позитивно впливають на ріст рослин і їх врожайність. Подальший розвиток хімічної промисловості надав у розпорядження людини безліч різних мінеральних добрив, що мають штучне походження. Вони дуже ефективні і використовуються в сільському господарстві досі.
Проте, застосування штучних мінеральних добрив досі викликає запеклі суперечки у всіх любителів екологічно чистої сільгосппродукції, оскільки вважається, що вони поряд з користю приносять і шкоду. В першу чергу це полягає у високій концентрації поживних речовин, що призводять до накопичення їх надлишків у тканинах рослини.
Грубо кажучи, нікому не хочеться вживати в їжу томати, в яких, наприклад, азотні добрива присутні в чистому вигляді. Для рослин такі речовини є їжею, але для людини вони, м’яко кажучи, не корисні.
Тому в даний час багато господарств, а також садівники-любителі і дачники намагаються відходити від цієї практики, використовуючи натуральні добрива для городу без хімії.
Компост

Компост — цінне натуральне добриво для рослин. Він є результатом перегнивання органічних матеріалів, зазвичай відходів, чому сприяють аеробні бактерії. Під компост викопують яму, встановлюють спеціальну ємність або відводять ділянку ґрунту (тоді буде не компостна яма, а компостна купа). Відходи для компосту укладають шарами, перемежовуючи їх з городньою землею або торфом.
Така схема забезпечує повне рівномірне дозрівання компосту. Для компосту зазвичай використовують:
- Однорічні бур’яни.
- Листя, гілки, кора дерев.
- Псуті овочі, фрукти, очищення, яєчна шкаралупа.
- Бадилля, солома.
- Садовий ґрунт.
Компостну суміш потрібно регулярно зволожувати звичайною водою або з додаванням рідких натуральних добрив. Раз на 1-1,5 місяця вміст компостної ями або купи потрібно перемішувати, а перед тим як додати новий шар, закрити шаром землі або торфу. Час, коли компост буде повністю готовий до використання, становить від 8 місяців до 1 року.
Часто в компостні купи підселяють дощових черв’яків, які сприяють більш природній його переробці. Так само, як і торфом, компостом збагачують грунт в будь-який час року. Але найкраще робити це в фазі перекопування землі навесні або восени. Мабуть, саме компост можна назвати найбільш універсальним натуральним добривом для городу.
Гній

Це натуральне органічне добриво містить всі необхідні елементи у високій концентрації. Найбільш чутливі до добрива гноєм баштанні та пасльонові культури: огірок, гарбуз, кавун, диня, томат, перець.
В якості природного добрива застосовують кінський, коров’ячий або кролячий гній. Традиційно кінський гній застосовують на важких ґрунтах, коров’ячий – на легких. Свинячий застосовується рідше через його сильну кислу реакцію. Переважно гній застосовують на підстилці з соломи, торфу або тирси.
Існують чотири стадії розкладання гною:
- Слаборозкладений (при його промиванні вода набуває зеленого або червоного кольору);
- Напівперепрілий (солома темно-коричневого кольору);
- Перепрілий (чорна в’язка маса);
- Перегній (пухка маса, схожа на звичайний ґрунт).
Гній на кожній з перерахованих стадій застосовується в свій час року. Наприклад, слаборозкладений гній вносять восени, а перегній – навесні. На холодних ґрунтах його заглиблюють на 10-15 см, на теплих – від 30 до 40 см. При малій кількості гною його рівномірно розподіляють по місцях посадки (кладуть в лунки або розносять по грядках).
Свіжий гній через високу хімічну активність вносити в ґрунт небажано.
Свіжий гній як натуральне добриво для посадок можна використовувати тільки для приготування рідких натуральних підгодівль на стадії росту:
- Ємність до половини заповнюється свіжим гноєм (решта об’єму заповнюється водою) і накривається кришкою. Через 2-3 дні суміш буде готова для поливу.
- Концентрацію знижують шляхом додавання води в пропорції 1:20. Полив проводять під корінь.
Даний вид добрива з деякими застереженнями може застосовуватися для будь-яких культур. Часто через високу хімічну активність і підвищену кислотність його рекомендується вносити в суміші з вапном.
Іноді у городників виникає бажання підгодувати розсаду таким натуральним органічним добривом, як гній, але навіть за відсутності інших підгодів, цього слід уникати. Навіть у розведеному вигляді це добриво занадто активне і після обробки зовсім ще молодих рослин може призвести до їх загибелі.
Курячий послід
Курячий послід як різновид азотних і фосфорних добрив є цінним джерелом основних мікроелементів, необхідних рослині на всіх етапах життєвого циклу.
Послід застосовується як один з компонентів у компості або вноситься в ґрунт безпосередньо до висадки розсади. Однак частіше його використовують для приготування рідких підживлень.
Технологія приготування аналогічна приготуванню рідкого підживлення на основі свіжого гною:
- Розводиться концентрат водою 1:20 і більше.
- Проводяться підживлення під корінь після дощу або планового поливу, виключивши потрапляння на листя.
Підживлення припиняють на стадії вегетації, оскільки є ризик зараження рослини кишковими інфекціями та гельмінтами.
Рідкі підживлення на основі курячого посліду дають рослинам поштовх до зростання. Результат буде помітний вже через кілька днів після застосування. Інша цінна властивість полягає в тому, що підживлення має пролонговану дію.
На замітку: Від неприємного запаху підживлення можна позбутися, якщо в ємність додати кристали мідного купоросу.
Ефективність будь-якого пташиного посліду порівнянна з курячим. Не менш поширеним і цінним є голубиний послід. Ним можна запастися в міжсезоння. Однак, для тривалого зберігання буде потрібно ретельне просушування.
З’єднання азоту в пташиному посліді більш стійкі і мають властивість накопичуватися в грунті у вигляді нітратів, тому його бажано вносити восени, розподіляючи по великих площах, щоб не допускати локальної концентрації.
Рідкі підгодівлі на основі бур’яну

Це найбюджетніший варіант приготування натуральних добрив для городу своїми руками. Переваги рідких підживлень на бур’янах:
- Висока ефективність.
- Нульова собівартість.
- Екологічність.
- Точність дозування.
- Швидке приготування.
У приготуванні розчинів застосований принцип природного бродіння органіки. У практиці городників використовуються будь-які бур’яни, які спочатку подрібнюються, потім заливаються водою. Ємність накривають кришкою. Кілька днів йде бродіння. Розчин піниться, виділяється неприємний запах. У цей період його необхідно зрідка перемішувати.
В якості трави для такого настою можна використовувати практично будь-який бур’ян: чистотіл, кульбаби, кропиву, ромашку та ін. Також можна використовувати картопляне або томатне бадилля, або листя буряка.
Готовність підживлення визначають за освітленням розчину, закінченням піноутворення. Процес займає 10-12 днів. Після розведення в пропорції 1:10 добриво готове до внесення під корінь.
На замітку: Неприємний запах нейтралізує екстракт валеріани, доданий безпосередньо в ємність.
Для позакореневого підживлення настій розбавляється водою 1:20. На такі добрива чутливі капуста, томати, огірки, пряні рослини. Для бобових, цибулинних рослин його не використовують.
Непоганих результатів можна досягти, якщо на початку процесу приготування додати в ємність додаткові інгредієнти, що прискорюють процес бродіння – кисломолочні продукти з вичерпаним терміном придатності (наприклад, кефір), хліб, зацукроване варення тощо.
Іноді для прискорення процесу ємність із залитою водою травою виставляють на сонячну ділянку. У даному випадку доцільно особливо добре подбати про герметичність, оскільки процес бродіння буде йти в 2-3 рази швидше.
Підживлення на основі дріжджів
До натуральних добрив на основі дріжджів особливо чутливі томати:
- Для закваски використовуються кисломолочні або пекарські дріжджі.
- Дріжджі розводять у теплій воді.
- Тару із закваскою заповнюють водою на ¾, додають цукор, прибирають у темне тепле місце для бродіння.
- Коли процес бродіння завершиться, брагу 1:20 розбавляють водою.
- Лиють під корінь.
- Майте на увазі: дріжджове підживлення може бути складовою частиною комплексного добрива.
- Для приготування комплексного натурального добрива проводиться зброджування бур’яну, свіжого гною або курячого посліду, дріжджової закваски в одній ємності. Його приготування займає два тижні. Після розведення водою 1:10 ефективне і повністю натуральне добриво для хороших врожаїв готове до застосування при кореневих підживленнях.
Вирощування сидератів

Сидерати – рослини, що вирощуються з метою подальшого заорювання в ґрунт для поліпшення його структури, збагачення азотом, калієм та іншими мікроелементами і пригнічення росту бур’янів.
До кращих сидератів відносяться:
- бобові культури;
- конюшина;
- люцерна;
- гірчиця;
- кропива.
Використання сидератів можливе в приготуванні компосту і рідких добрив.
Використання в якості натуральних азотних і калійних добрив свіжоскошених трав дуже ефективне, оскільки за впливом на якість ґрунту вони являють собою субстанцію, схожу на гній. Переважно в якості таких використовуються злакові або бобові культури. Найпопулярніші з них – овес, горох, нут, квасоля, буркун, гірчиця.
Плюсом у використанні сидератів є можливість і практично цілорічного внесення. Сидератні культури можна висаджувати кілька разів за сезон як проміжні рослини між вирощуванням основних культур.
Наприклад, їх можна посіяти після збору врожаю ранніх овочів або зелені (наприклад, цибулі або часнику). Терміни їх росту відносно швидкі і вже протягом місяця переорана ділянка буде готова для посадки наступної культури.
У деяких випадках сидерати висаджують навіть під зиму, щоб перед початком зими або ранньою весною відразу ж їх скосити і перемішати з ґрунтом для його подальшого використання.
Сидерати не вимагають догляду, а їх ріст стимулюється звичайними поливами.
Зольні добрива
Коли город удобрюється різною хімією, це не тільки дозволяє отримати хороший урожай, але і порушує кислотний баланс грунту. Які б препарати штучного походження не використовувалися (селітра, фосфати, калійні солі і т.д.), часто завдяки їм підвищується рівень кислотності грунту.
Вже через кілька років подібної практики закислення ґрунту набуває глобального характеру і багато сортів садових і городніх культур починають гірше засвоювати поживні речовини, що призводить до зниження родючості ґрунту і зменшення врожайності.
Щоб знизити ступінь закислення ґрунту, застосовують природні добрива-розкислювачі. Найпопулярнішим засобом є деревна зола. Ця речовина багата на різні мікроелементи і за своїм впливом нагадує багато комплексних добрив. Зола є чудовим натуральним добривом для квітів.
Зола має лужну реакцію і істотно зменшує кислотність ґрунту. Зазвичай, для цієї мети її вносять в кінці сезону в передзимову перекопу ділянки. При посадці плодових дерев вона повинна обов’язково входити до складу субстрату, яким буде засипатися посадкове місце. В середньому для цієї мети на одне дерево досить 500 мл золи.
Також її рекомендується внести до складу торф’яного субстрату для розсади, щоб збільшити схожість насіння в надмірно кислому середовищі. Для цієї мети також можна замість деревної золи використовувати соду.
Тирса
Тирса є дешевим натуральним добривом, здатним істотно поліпшити родючість ґрунту, а також зробити його пухким і повітропроникним. При цьому слід пам’ятати, що в свіжому вигляді її не застосовують.
Щоб перетворити тирсу з напівфабрикату в ефективне природне добриво, її слід обробити приблизно таким же способом, як формують компост:
зробити з неї багатошарову купу, в якій вона буде перемішуватися з рослинними залишками (скошеною травою, листям тощо);
заливати водою або низько концентрованим розчином гною або курячого посліду;
термін готовності тирси до використання становить від 6 до 8 місяців.
Протягом усього терміну приготування склад купи необхідно перемішувати.
Яєчна шкаралупа

Основний хімічний елемент в яєчній шкаралупі — карбонат кальцію. Його концентрація може досягати 90%. Крім того, до складу шкаралупи входить безліч корисних мікроелементів: фтор, цинк, залізо, магній тощо. Це, мабуть, єдине натуральне добриво, що має настільки багатий склад. Іноді саме його не вистачає для нормального росту і плодоношення рослин.
Цей вид натуральних добрив підходить для розсади. Подрібнену шкаралупу вносять в лунки рослин перед посадкою, або використовують в якості мульчуючого матеріалу. Чим дрібніше буде розмелена шкаралупа, тим швидше настане ефект від її використання.
Крім того, це природне добриво допомагає розкислювати ґрунт і боротися зі шкідниками. Наполегливо рекомендується використання шкаралупи при вирощуванні рослин-кальцефілів, наприклад, деяких видів ялівців або туй. За ефективністю вона набагато перевершує крейду.
Яєчна шкаралупа як натуральне добриво дуже добре проявляє себе на легких піщаних ґрунтах, де у рослин спостерігається дефіцит кальцію. Яєчна шкаралупа є одним з кращих засобів проти шкідників-молюсків (равликів або слимаків). Також вона є хорошим відлякуючим засобом для капустянок.
Цибулеве лушпиння
Цибулеві очищення можуть бути ефективним природним добривом, яке не тільки забезпечить вас хорошим урожаєм, але і захистить рослини від багатьох бактеріальних хвороб. За своєю антибактеріальною дією розчин цибулевого лушпиння можна порівняти з перекисом водню – обидва засоби відмінно справляються зі шкідливими мікроорганізмами. Найчастіше засоби на її основі вносять як позакореневе підживлення.
Приготування добрив з лушпиння цибулі проводиться наступним чином:
- 200 г сировини заливають відром води і доводять до кипіння.
- Після чого охолоджують і настоюють 1-2 дні.
- Після закінчення цього періоду відвар проціджують.
- Далі отриманою сумішшю обприскують листя оброблюваних рослин.
- Особливо ефективне використання відвару цибулиння для огірків, кабачків і патисонів.
Концентрований відвар цибулиння краще не використовувати. Його слід розводити водою в мінімальному співвідношенні 1:2.
Шкірки цитрусових рослин
Часто в якості природного добрива використовують відвари або настої різних цитрусових – апельсинів, мандаринів або лимонів. Також відмінним органічним добривом є шкірка банана. Відмінною особливістю цих культур є висока концентрація в них ефірних олій, що дозволяє поєднувати підживлення ґрунту і боротьбу з шкідниками.
Як таких рецептів подібних народних засобів не існує. Найчастіше садівники і городники роблять відвари і настої з бананової шкірки, апельсинових або мандаринових кірок.
Ці настої можуть бути різної концентрації, хоча, за класикою, воду в таких засобах беруть з розрахунку 1 до 1 за масою. Їх настоюють кілька днів, фільтрують, а потім використовують для обприскування верхнього шару ґрунту і листя.
Картопляні очистки
У лушпинні картоплі міститься велика кількість калію і йоду, тому її часто застосовують як натуральне добриво для різних культур. Зазвичай лушпиння висушують, подрібнюють і відварюють. Далі відвар охолоджують і вносять його безпосередньо під культури без додавання води.
Кісткове борошно
Перероблені кістки домашніх тварин і/або риби є цінним натуральним фосфорним добривом, в якому концентрація оксиду фосфору становить близько третини маси. Крім фосфору, кісткове борошно містить і кальцій (до 25%), а також азот (близько 4%). Через невисоку хімічну активність відноситься до комплексних добрив повільної засвоюваності, проте кісткове борошно — це одне з найефективніших засобів для поступового живлення рослин необхідними речовинами. Знаходить широке застосування як в декоративному садівництві для вирощування цитрусових в домашніх умовах, так і в класичному — нею добре удобрювати яблуні та вишні.
З огляду на досить високі концентрації активних речовин, в чистому вигляді кісткове борошно застосовують досить рідко. При цьому пропорції для створення з нього готових добрив є дуже низькими.
Так, наприклад, для горщикових і кадочних культур її використовують в концентрації 1 до 100 (тобто, вносять в тару борошно в чистому вигляді в кількості в 10 разів меншій, ніж її об’єм).
Для того, щоб кістковим борошном удобрювати город, застосовують рідкий спосіб внесення. Для цього попередньо готують добриво:
- 1 кг борошна розводять в 20 л гарячої води;
- розчин охолоджують і ставлять в тепле місце;
- кожні 2-3 дні ретельно перемішують;
- через тиждень склад фільтрують і розбавляють в 380 літрах води у великій ємності.
Тобто, фактична концентрація кісткового борошна в добриві становить 1 до 400. Отриманою сумішшю здійснюють полив практично будь-яких культур на дачі, в саду або городі.
Кавова гуща
Любителі натуральної кави можуть застосовувати гущу як натуральне добриво для рослин, які потребують кислого ґрунту (троянди, рододендрони, помідори, дині, морква тощо).
Зазвичай кавову гущу змішують з водою в кількості 200 г на 10 л води і настоюють протягом доби. Далі отриманим складом поливають грядки з овочами або квіткові клумби.
Деякі садівники практикують застосування кавової гущі як мульчуючого матеріалу. Вона прекрасно зберігає вологу в ґрунті і не дає бур’янам жодного шансу на зростання. Крім того, сильний кавовий аромат відлякує значну частину шкідників.
Залишки чаю і чайна заварка
Традиційно чай і його похідні використовуються як натуральне добриво для домашніх квітів, але його можна використовувати і для підживлення садових рослин. Якщо поливати культури чаєм у невеликих кількостях, рослини отримають досить широкий спектр різних мінеральних сполук (понад 300 органічних речовин і мікроелементів).
Заварку можна використовувати як наповнювач компостної купи, додатковий компонент трав’яного настою або ж у чистому вигляді. Для цього її рекомендується просушити і додатково подрібнити.
Молоко
Маючи досить багатий мінеральний склад, молоко та деякі його похідні (наприклад, сироватка) можуть бути використані як слабке натуральне добриво для огірків. Для цієї мети молоко розводять у пропорції 1 до 5 і використовують для поливу рослин.
Інше популярне застосування молока в садівництві – як засіб для профілактики борошнистої роси та інших грибкових захворювань на початку сезону. Рекомендується на початку сезону кілька разів обприскати листя рослин молоком.
Періодичність повторення процедури – 2 тижні. Зазвичай для профілактики достатньо 3-4 процедур.
Світ домашніх улюбленців у 2025 — більше тепла, більше любові.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Усі матеріали, пов'язані будь-яким чином зі здоров'ям, не призначені для самолікування! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз і призначити лікування може тільки лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.

