Як зберегти озимий часник у квартирі до весни?

Як зберегти озимий часник у квартирі до весни?

Озимий часник на відміну ярого лежить не довго, його найчастіше використовують для приготування солінь / закруток та інших заготовок на зиму. Але деякі господарі можуть зберегти овоч до самої весни.

Озимий часник лежить максимум до грудня. Однак є способи продовжити термін зберігання.

Чим відрізняється озимий часник від ярого.

Озимий часник садять під зиму, а копають уже наприкінці липня-початку серпня. Головки у нього великі, складаються з 4-12 зубчиків, покритих рожево-фіолетовою оболонкою. Зубчики розташовані в один ряд довкола твердого стрижня. Озимий часник має пекучий смак, взимку погано зберігається, але чудово підходить для консервування / закруток.

Ярий часник садять навесні та викопують у другій половині серпня – середині вересня. Головка ярого часнику складається із двох десятків невеликих зубчиків, розташованих у кілька рядів, без стрижня. Смак м’якший. Добре зберігається всю зиму до весни.

Як підготувати озимий часник?

На зберігання прибирають добре просушений часник – у нього луски цілісні, без розривів і шелестять. Коріння у часника обрізають, залишаючи 1-2 мм, стебла вкорочують до 10 см.

Головки ретельно перебирають, відбраковуючи випадково ушкоджені при викопуванні чи сушінні, гнилі, хворі, деформовані, ушкоджені шкідниками чи хворобами.

Щоб запобігти розвитку різних бактеріальних та грибкових хвороб під час зберігання часнику, а особливо фузаріозної гнилі, цибулини рекомендується обробити препаратами на основі сінної палички. Наприклад, Фітодоктор та подібні препарати.

Робочий розчин готують по інструкції, що / яка додається, і занурюють в нього по одній головці. Потім просушують за кімнатної температури.  

Щоб уникнути зимового проростання, коріння овочів можна підпалити, використовуючи звичайну запальничку чи сірники. Або, якщо немає запальнички, а сірниками не зручно, можна підпалити свічку, та над полум’ям обпалити корінці.

Часник перед закладкою на зберігання потрібно добре просушити

Де зберігати озимий часник?

Оптимальним місцем зберігання часнику є сухе, прохолодне приміщення — підвал чи погріб. Але підійдуть і місця у квартирі – у коморі, холодильнику, на утепленій лоджії.

Для озимого часнику температура повинна бути не вищою за +5ºC, вологість повітря — 70-80%. Для порівняння, ярий часник відмінно зберігається при температурі +18-20ºC та вологості – 70%. У приміщенні також має бути хороша вентиляція повітря.

У коробках

У картонній коробці роблять отвори. Часник цілими головками поміщають у коробки, закривають їх і забирають у комору – головне, щоб у ній не було сиро. Можна пересипати часник борошном чи сіллю.

У плетених кошиках

Плетені кошики створюють постійну циркуляцію повітря, що дуже добре при зберіганні часнику. Головки часнику поміщають у кошики і забирають у комору або інше темне сухе місце.

У капронових колготках

Такий спосіб був досить популярним ще за радянських часів. Дрібні просвіти між плетінням капрону пропускають повітря, що дає часнику можливість зберегтися на протязі усієї зими. Панчохи підвішують на гвоздики в коморі.

У 3-літрових банках

У трилітрові банки складають як неочищений, так і очищений часник. Його там тримають у чистому вигляді, у солі, рисі та олії.

Банки промивають із содою, стерилізують і просушують. Бляшані / жерстяні кришки теж промивають і обробляють окропом. У банки насипають рис, на нього укладають зубки рядами і засипають їх рисом на 1-2 см, потім знову зубчики і знову рис.

Зерна вбиратимуть у себе надлишки вологи, запобігаючи появі плісняви ​​та гнилі. Крім того, овочі не стикатимуться один з одним, а це означає, якщо зіпсується один зубчик, інші залишаться цілими.

У банки для зберігання часник закладається як цілком (цілими головками), так і зубчиками

Рис можна замінити борошном (2-3 см) або дрібною сіллю (4-5 см). Ці продукти також вбирають надлишки вологи, подовжуючи термін зберігання врожаю.

Банки з часником прикривають кришками, не закочуючи їх, щоб у ємності могло вільно надходити свіже повітря, і виставляють їх на полицях у коморі, на заскленому балконі або лоджіїї (заскленою).

В холодильнику

Цілі головки закладають у паперовий пакет, який відправляють на зберігання на нижню полицю холодильника. Щоб зубки менше висихали, їх можна перемішати із невеликою кількістю солі. Замість пакета можна використовувати тканинний мішок, який заздалегідь слід замочити у міцному сольовому розчині та висушити. Після цього скласти у нього цілі голівки.

У такому вигляді часник зберігає смакові та поживні властивості протягом чотирьох місяців.

Технології у сфері догляду за тваринами: тренди 2025.

(204 голосів)

Наша команда

Автори LovePets UA пишуть про садівництво та городи: практичні поради щодо вирощування квітів, дерев, кущів, трав та їстівних рослин для красивого та врожайного саду.

Команда LovePets ділиться перевіреними знаннями та практичними порадами про садівництво, городи та вирощування рослин — від квітів і чагарників до дерев, трав і їстівних культур. Контент базується на досвіді та надійних джерелах, щоб допомогти вам створити гарний, здоровий і продуктивний сад.

Дізнатись більше про авторів: Команда експертів LovePets UA



⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Усі матеріали, пов'язані будь-яким чином зі здоров'ям, не призначені для самолікування! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз і призначити лікування може тільки лікар.

Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.

0 коментарів
Старі
Нові Популярні
Міжтекстові Відгуки
Переглянути всі коментарі
×

Підтримайте наш Портал

Наш Портал існує виключно за рахунок реклами. Ми помітили, що Ви використовуєте блокувальник реклами.

Будь ласка, оберіть один з варіантів:

✅ Додайте наш Портал до винятків у вашому блокувальнику реклами

❤️ Або підтримайте нас фінансово для подальшого розвитку

Support Our Website

Our website exists solely through advertising revenue. We noticed you're using an ad blocker.

Please choose one of the options:

✅ Add our website to exceptions in your ad blocker

❤️ Or support us financially for further development

Buy Me a Coffee

Дякуємо за Вашу підтримку та розуміння!

Thank you for your support and understanding!

Прокрутка до верху