Зима та весна – пори року, коли особливо хочеться їсти свіжі фрукти та овочі, щоб заповнити нестачу необхідних вітамінів. Але саме в цей період з любов’ю вирощені продукти мають властивість активно псуватися. Щоб уникнути псування продуктів, необхідно дотримуватися певних правил при збиранні врожаю, його підготовці та зберіганні. Як зберегти врожай до весни та насолоджуватися своєю працею після Нового року?
Виростити великий урожай / врожай овочів на дачі – справа не легка, але важче зберегти її на протязі усієї зими.
Час зберігання овочів та фруктів, їх смак та зовнішній вигляд залежать не тільки від вибору способу зберігання, а й від умов їх вирощування.
Важливо використовувати для зимового зберігання тільки ті овочі та фрукти, які не мають жодних дефектів, пошкоджень шкідниками та захворювань.
Не менш важливо перед закладкою овочів та фруктів ретельно прибрати, просушити та продезінфікувати приміщення, в якому вони зимуватимуть.
Це основні правила зберігання культур, але кожен овоч має свій секрет зберігання, який продовжить його свіжість на довгий час.
Зберігання картоплі

Це найпопулярніший овоч, який зберігається у льоху чи підвалі, мабуть, у кожного городника і завжди є у раціоні людини.
Щоб зберегти врожай картоплі до весни, доведеться докласти певних зусиль.
При попаданні світла бульби зеленітимуть, утворюючи отруйну речовину, а при надлишку тепла в приміщенні вони проростатимуть і стануть в’ялими / млявими.
Що ж робити?
Оптимальними умовами для зберігання картоплі буде температура +2…+3 °С та 80-90% вологість повітря, а також повна відсутність світла, то найкращим місцем для зимівлі цієї культури стане підвал чи льох, який не промерзає у сильні морози.
- Перед відправкою картоплі на тривале зберігання, її необхідно просушити протягом декількох днів у місці, що / яке добре провітрюється.
- Потім бульби потрібно перебрати, прибравши всі хворі та пошкоджені екземпляри та відсортувавши бульби за розміром на їжу та посадку.
- Досвідчені городники зберігають картоплю в ящиках або контейнерах, в яких є отвори для провітрювання картоплі, щоб вона не пріла.
- Допоможуть запобігти загниванню бульб суха тирса або листя горобини, ними пересипають картопля. Тирса затримає вологу, а в листі горобини містяться фітонциди, які знешкоджують хвороботворні мікроби.
Зберігання моркви

Час зберігання моркви більшою мірою визначається її сортом та умовами вирощування.
Щоб зберегти врожай коренеплоду до весни, краще вибирати середні та пізні сорти. Перед закладкою на зберігання їх потрібно очистити від землі, прибрати бадилля і попередньо добре просушити.
Моркві підійдуть такі ж умови зимівлі, як і картоплі, тобто закладка в невеликі ящики та пересипання тирсою, піском або листям горобини.
Але є ще один ефективний спосіб – зберігання в глині:
- Для цього необхідно приготувати сметано образний розчин із глини та води, а потім застелити дно ящика плівкою, укласти моркву в кілька рядів та залити її сумішшю.
У глині коренеплід «законсервується», завдяки чому зможе зберігатися дуже довго, не втрачаючи смакових властивостей.
Зберігання буряків

Буряк любить вищу вологість, ніж картопля та морква, оптимальним показником буде 85-95%.
Тому зберігати цей коренеплід слід у нещільно закритих, невеликих ящиках із дерева.
Буряк попередньо очищають від бруду, намагаючись не пошкодити шкірку, зрізають бадилля, залишаючи короткі черешки і просушують у добре провітрюваному місці.
Якщо в льоху або підвалі підвищена вологість, то цей овоч у ящику слід пересипати тирсою, листям калини, сіллю або сумішшю з крейди та піску.
Зберігання капусти

Щоб урожай свіжої капусти радував до самої весни, потрібно ретельно підійти до вибору її сортів, підійдуть середньостиглі, середньопізні та пізньостиглі.
Досвідчені городники вважають за краще збирати врожай капусти для зберігання в той період, коли середньодобова температура починає становити лише 0…+5 °С, тому що в цей час дихання в качанах сповільнюється.
Оптимальною температурою зберігання капусти вважається -1…+1 °С та вологість 90-95%.
Зберігати білокачанну капусту слід на стелажах, догори корінням, або підвісити до стелі за кореневище.
Також можна «законсервувати» цей овоч у глині, так само, як і моркву.
Зберігання цибулі та часнику

Вибирайте сорти цибулі та часнику, які збирають наприкінці серпня – на початку вересня. Такі овочі є більш придатними для тривалого зберігання.
- Добре просушіть часник і цибулю на сонці, стежте, щоб на нього не потрапляла волога.
- У пророслих цибулин підріжте коріння (залишіть трохи більше 5 см.) і бадилля (близько 10 см.).
- Переберіть цибулю та часник, відкладіть лише цілі цибулини / головки часнику.
- Для зберігання підійдуть дерев’яні контейнери, плетені кошики, сітки для овочів – головне, щоб була гарна вентиляція.
- Засипайте цибулю і часник шаром трохи більше 40 см і відокремте їх від соковитих овочів – буряків, моркви, капусти тощо. Подібне сусідство може призвести до того, що цибулини почнуть псуватися.
Може бути корисним: Як зберегти озимий часник у квартирі до весни?
Зберігання яблук та груш

- Оптимальна температура для зберігання яблук та груш – від 0 до 4 градусів тепла. Вологість має бути в межах 85–90%.
- Для того, щоб можна було ласувати фруктами максимально довго, регулярно провітрюйте приміщення.
- Найкраще переносять тривале зберігання зимові сорти яблук та груш: вони лежать у льоху від 3 до 8 місяців.
- Груші збирайте трохи недозрілими, яблука мають бути твердими. Відбирайте лише цілі фрукти, без пошкоджень.
- Відразу після збирання груші та яблука не можна відправляти у льох: різка зміна температури для них згубна. Залиште їх на деякий час у прохолоднішому приміщенні, ніж кімната в будинку, тому перепад температур не буде надто контрастним.
Щоб зберегти свій урожай і ъсти смачні овочі та фрукти взимку та навесні, підійде будь-який із перерахованих та доступних вам варіантів зберігання продуктів. Вибір методу залежить від особистих переваг і можливостей.
Не нехтуйте правилами підготовки приміщення та умовами зберігання врожаю. Регулярно оглядайте плоди та прибирайте зіпсовані, щоб вони не стали джерелом інфекції та не занапастили інші овочі та фрукти.
Актуальні тенденції у світі домашніх улюбленців 2025.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Усі матеріали, пов'язані будь-яким чином зі здоров'ям, не призначені для самолікування! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз і призначити лікування може тільки лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.

