Секрети збирання та зберігання моркви, про які ви, можливо, не знали.

Секрети збирання та зберігання моркви, про які ви, можливо, не знали.

Не так просто виростити моркву. Але це ще не все. Плоди ― точніше, коренеплоди ― ваших старань можуть легко пропасти даремно, якщо не зібрати їх вчасно і не подбати про збереження врожаю після. Детально розповідаємо все, що потрібно знати, щоб зберегти моркву на зиму.

Збирання моркви — захід не складний, але має деякі особливості, які впливають на тривалість зберігання і лежкість моркви.

Коли потрібно збирати моркву? Як дізнатися, що вона дозріла і готова до зберігання? Питання не таке просте, як може здатися на перший погляд. Урожай моркви важливо зібрати вчасно.

Чому важливо провести збирання моркви вчасно

Якщо вирвемо коренеплоди з грядки завчасно, вони можуть виявитися несмачними — це означає, що морква не встигла набрати цукру і вітамінів.

І навпаки, коли морква росте в землі довше, ніж потрібно, вона стає «волохатою», активно пошкоджується шкідниками, тріскається, загниває.

Спробуємо розібратися з термінами збирання моркви і деякими «прикметами», що дозволяють зрозуміти, що урожай дозрів.

Заодно навчимося правильно обрізати моркву і готувати її до тривалого зберігання.

Визначаємо, коли пора збирати моркву

Конкретні терміни дозрівання, а значить і збирання моркви, залежать від безлічі факторів, серед яких:

  • сорт моркви;
  • погодні умови протягом літа;
  • застосовувані добрива тощо.

Тому нам доведеться забути про точність і орієнтуватися на непрямі ознаки дозрівання моркви.

Збережений пакетик від насіння, колір бадилля, температура повітря, зовнішній вигляд і смак коренеплоду, а також інтуїція городника допоможуть нам не пропустити час збирання врожаю моркви.

Всі сорти моркви поділяються на ранні, середні та пізньостиглі. І перше, на що варто звернути увагу, — це заявлений термін дозрівання нашого сорту і час посіву насіння.

Коли викопувати ранні сорти моркви

Термін вегетації ранньої моркви становить 60-80 днів. Це невелика пучкова морква, соковита і солодка. Для літніх овочевих салатів кращого не придумаєш! Але ось для тривалого зберігання вона непридатна.

Тому ранньої моркви зазвичай садять небагато, щоб встигнути її з’їсти протягом літа.

До середини липня всі ранньостиглі сорти повинні бути викопані. Якщо цього не зробити, коренеплоди втратять свій смак, потріскаються і почнуть хворіти.

Все вищесказане стосується і підзимової моркви.

Будьте готові до того, що до середини літа настане час звільнити грядку. Це хороша новина, тому що морквяну грядку можна засіяти сидератами або виростити на ній другий урожай.

Терміни збирання середньостиглих і пізніх сортів моркви

Морква, яка досягає стиглості за період від 80 до 110 днів, називається середньостиглою. Це найпопулярніша група сортів — вона встигає повністю дозріти і добре зберігається.

Таку моркву зазвичай збирають з грядки в першій половині вересня.

Якщо термін дозрівання нашої моркви перевищує 110 днів, значить вона відноситься до пізніх, осінніх сортів.

Ці сорти зберігаються до нового врожаю, але при несприятливих погодних умовах можуть не досягти повної зрілості.

За хорошої погоди морква пізньостиглих сортів може провести в грядці і вересень, і навіть початок жовтня.

Час посадки моркви теж важливий

Як правило, моркву садять однією з перших. Але в один рік можна сміливо сіяти з середини квітня, а в інший — раніше початку травня до городу не підступишся.

Ось тому ми рекомендуємо записувати на пакетиках від насіння дату посіву і зберігати їх до кінця літа.

Термін дозрівання на пакеті завжди вказаний, тому обчислити орієнтовну дату збору врожаю не складе труднощів.

А як дізнатися, що морква дозріла, якщо забули назву сорту і пакет від насіння викинули? Будемо керуватися зовнішніми ознаками стиглості моркви.

Ознаки зрілості моркви

Ознаки зрілості коренеплодів:

  • Пожовтіння або підсихання нижніх листків. Середні листки жовтіють, якщо морква хворіє, страждає від шкідників або занадто довго сидить у землі.
  • Полегання бадилля, в першу чергу, нижніх листків.
  • Зовнішній вигляд і смак. Підкопуємо кілька морквин на пробу. Коли плоди великі, яскраво-помаранчеві і смак нас влаштовує, тоді і можна викопувати весь урожай.
  • Білі корінці на коренеплоді говорять про те, що морква збирається почати рости заново. Зволікати з прибиранням більше не можна.

Не будемо також забувати про позитивний вплив на коренеплоди осіннього похолодання.

В кінці літа і на початку осені плавне зниження середньодобової температури призводить до того, що морквяне бадилля уповільнює ріст. Зате коренеплід починає збільшуватися в розмірах.

У цей період плоди активно накопичують цукри, вітаміни, мінерали та інші фітонутрієнти. Морква досягає повної біологічної зрілості, оптимуму за смаковими якостями та лежкістю.

Коли температура опускається до +5°С — +3°С, коренеплід перестає рости. У грядці йому більше нічого робити.

Але є й зворотний бік медалі — дощі та перші заморозки.

Затяжні дощі провокують гниття та різні захворювання, а морква, що потрапила під заморозки, буде погано зберігатися.

За несприятливого прогнозу погоди краще поспішити з прибиранням. Стиглість і кількість вітамінів тут відходять на другий план, аби не втратити весь урожай.

Визначившись із термінами збирання моркви, варто подумати і про те, як саме «діставати красуню з темниці». Технологія збирання морквяного врожаю теж має свої тонкощі.

Як збирати моркву з грядки

  • За 3-4 тижні до викопування припиняємо полив морквяної грядки. Коренеплоди, вийняті з сухої землі, довше залишаються соковитими.
  • Вибираємо для збирання сухий сонячний день, озброюємося вилами (комусь і маленької лопатки буде достатньо, тут все залежить від ґрунту) і приступаємо до процесу.
  • Щасливі власники пухких морквяних грядок (або органічних траншей) зможуть висмикнути коренеплоди з землі. Тягнуть моркву за нижній край бадилля, іншою рукою притримуючи за основу. В особливо складних випадках допомагає підкоп маленькою лопаткою.
  • Тим, у кого грунт не ідеальний, найкраще підкопувати помаранчеві коренеплоди вилами (звичайною лопатою теж можна, але є ризик пошкодити коренеплоди).
  • Відступаємо від ряду моркви на кілька сантиметрів і підкопуємо землю. А саму морквину висмикуємо руками за стебло.

Порізані, пошкоджені, коряві і дрібні плоди відразу відкладаємо. Їх можна подрібнити в кухонному комбайні і заморозити. А рівну велику моркву нам ще належить підготувати до зберігання.

Підготовка моркви до зберігання

  1. Після збирання в першу чергу очищаємо моркву від налиплої землі. Тут головне не струшувати бруд методом постукування морквини одна об одну — коренеплоди можуть потріскатися.
  2. Потім обов’язково зрізаємо бадилля. Інакше під час просушування воно відтягне з коренеплодів частину вологи.

Обрізати морквяне бадилля можна за два прийоми або за один:

  • спочатку зрізаємо листя трохи вище основи коренеплоду,
  • потім від верхньої частини моркви відрізаємо пристойний шматочок товщиною 0,5-1 сантиметр разом з точкою росту. Зріз намагаємося зробити рівним і гладким.
  • А можна і за раз зрізати основу моркви разом із зеленню, особливої різниці немає.

Відсутність у коренеплодів точки росту не дозволить їм проростати під час зберігання. В обрізаній моркві краще зберігаються поживні речовини і волога. Шансів зів’янути і зморщитися у неї менше!

  1. Після обрізки на 2-3 години викладаємо овочі під навіс або на сонце для просушування. Занадто довго сушити не будемо, інакше підв’янути можуть.
  2. Потім залишаємо коренеплоди в прохолодному приміщенні (10-14°С) на 7-10 днів. За цей час дрібні пошкодження затягнуться, а хворі і гнилі екземпляри стануть помітнішими на загальному тлі.

Перед прибиранням в погріб всю моркву ще раз перебираємо і відбраковуємо невідповідні коренеплоди.

Як правильно зберігати моркву

Перед зберіганням потрібно розсортувати моркву. Дрібні, пухкі, з будь-якими дефектами коренеплоди потрібно залишити ― вони не будуть зберігатися. Їх можна відразу приготувати або порізати і заморозити.

А ось великі і середні міцні неушкоджені плоди можна скласти в погріб на зиму. Зберігати їх потрібно при температурі 0…+2°С і відносній вологості від 88 до 90%.

При дотриманні цих умов ви зможете їсти моркву зі свого городу цілий рік.

Поведінкові особливості тварин у 2025 — досвід експертів.

Наша команда

Автори LovePets UA пишуть про садівництво та городи: практичні поради щодо вирощування квітів, дерев, кущів, трав та їстівних рослин для красивого та врожайного саду.

Команда LovePets ділиться перевіреними знаннями та практичними порадами про садівництво, городи та вирощування рослин — від квітів і чагарників до дерев, трав і їстівних культур. Контент базується на досвіді та надійних джерелах, щоб допомогти вам створити гарний, здоровий і продуктивний сад.

Дізнатись більше про авторів: Команда експертів LovePets UA



⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Усі матеріали, пов'язані будь-яким чином зі здоров'ям, не призначені для самолікування! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз і призначити лікування може тільки лікар.

Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.

0 коментарів
Старі
Нові Популярні
Міжтекстові Відгуки
Переглянути всі коментарі
×

Підтримайте наш Портал

Наш Портал існує виключно за рахунок реклами. Ми помітили, що Ви використовуєте блокувальник реклами.

Будь ласка, оберіть один з варіантів:

✅ Додайте наш Портал до винятків у вашому блокувальнику реклами

❤️ Або підтримайте нас фінансово для подальшого розвитку

Support Our Website

Our website exists solely through advertising revenue. We noticed you're using an ad blocker.

Please choose one of the options:

✅ Add our website to exceptions in your ad blocker

❤️ Or support us financially for further development

Buy Me a Coffee

Дякуємо за Вашу підтримку та розуміння!

Thank you for your support and understanding!

Прокрутка до верху