Чорноплідна горобина: рецепти на зиму.
Горобині присвячували навіть пісні – настільки цінували на Русі цю рослину. Як давно вона з’явилася у нас на столі, сказати складно – думки вчених у цьому питанні розходяться, але її знають багато століть, і ще в давній Русі горобину застосовували у приготуванні страв, десертів та в консервуванні.
Зміст статті
Існує два види горобини – sorbus aucuparia, або звичайна червона горобина, а також aronia melanocarpa, або чорноплідна горобина (аронія). Ще виділяють жовтоплідну, невежинську, кримську – ці сорти виведені селекціонерами, сьогодні налічується усього близько 100 різновидів.
У чому різниця чорної та червоної горобини
Основна відмінність чорної та червоної горобини – це походження: якщо червона – це наша співвітчизниця, то чорноплідна горобина – це її зарубіжна родичка, яка привезена до нашої країни у 20 столітті з Північної Америки. Її «удосконаленням» займався сам Мічурін, збільшивши її плоди та облагородивши її кущі.
У чому користь
Аронія, або чорноплідна горобина – це невеликі ягоди з терпким і кисло-солодким смаком та неповторним ароматом. Сік аронії можна порівняти з еліксиром молодості та здоров’я – це концентрат корисних для людини речовин та вітамінів.
Насамперед, у ній багато вітаміну А і Е, аскорбінової кислоти чи не більше, ніж у лимонах, а також багато вітаміну К та рутину. Багато в чорноплідній також вітамінів групи В і каротину. Особливо цінують її за вміст мікроелементів – у ній багато калію та кальцію, магнію, дещо менше натрію, фосфору та заліза. Ще в плодах присутні йод, бір, мідь та марганець, особливо багато в ній йоду, корисного при проблемах із щитовидною залозою.
Чорна горобина: корисні властивості, застосування
У чорноплідній горобині багато вуглеводів та корисних цукрів – фруктози та глюкози, вона насичена харчовими волокнами, через що допомагає при запорах, у ній багато фітонцидів, фруктових кислот та крохмалю. Якщо зберігати ягоди за нульової температури, вони збережуть свіжість до весни.
Застосовують плоди у свіжому вигляді, заморожують у морозильній камері або висушують.
Що лікує аронія
Регулярне споживання чорноплідної горобини знижує рівень шкідливого холестерину в сироватці, регулює тиск крові.
Для лікування або профілактики чорноплідну горобину рекомендують при цукровому діабеті, алергії, атеросклеротичному ураженні судин. Вона допомагає при порушенні зсідання крові, нападах ревматизму, у зміцненні імунітету, при хворобах очей та зниженні зору. За рахунок пектинів у своєму складі, чорноплід допомагає виводити з організму токсичні речовини та важкі метали.
Її використовують у якості спазмолітика, засобу для зниження тиску, протизапального засобу. У неї відзначені жовчогінні, в’яжучі та проносні властивості. Її включають до комплексу терапії при променевій хворобі та порушеннях гормонального балансу.
Для гіпертоніків аронія – це м’які, приємні на смак ліки від тиску.
Для зниження тиску необхідно пити сік, вичавлений з чорноплідної горобини (по 50 мл), або їсти по 100 ягід тричі на день. Зазвичай проводять курс на місяць-півтора.
Для профілактики гіпертонії необхідно щодня, вранці та ввечері, з’їдати 2 столові ложки ягід, які протерті з цукром або змішані з медом.
А для тих, у кого ці проблеми поєднуються з ожирінням або діабетом, можна робити настій: візьміть 10 г сухих ягід на повну склянку окропу. За півгодини настій можна пити.
Кисіль із чорноплідної горобини
Нам потрібно:
- Чорноплідна горобина – 100 г
- Лимон – 0,5 шт
- Цукор – за смаком
- Крохмаль – 40-80 г
- Вода – 1 л
Спосіб приготування:
- Крохмаль розвести в невеликій кількості охолодженої кип’яченої води. Кількість крохмалю залежить від того, якої густоти кисіль ви хочете отримати.
- Горобину промити і подрібнити у чаші блендера. З лимона вичавити сік.
- Сік віджати через сито, а мезгу залити водою і трохи проварити, 7-10 хвилин. Потім відвар процідити через сито і з’єднати з цукром, нагріти до кипіння.
- Постійно помішуючи, влити у відвар крохмаль, довести до кипіння та зняти з вогню. Додати сік калини, лимонний сік, перемішати. Розлити кисіль по чашках. Подавати як гарячим, так і холодним.
Варення з чорноплідної горобини
Складові:
- чорноплідна горобина – 1 кг
- цукровий пісок ‒ 1 кг
- лимонна кислота ‒ на кінчику ножа
- вода – 150 мл
Спосіб приготування:
- Перед приготуванням плоди слід ретельно промити. Ягоди щільні, не деформуються, тому спочатку їх заливають великою кількістю води, видаляючи спливаючі гілочки, листочки і плодоніжки, а потім промивають під сильним струменем. Добре очищені ягоди при варінні не дають піни.
- Весь процес відбувається в одній ємності, тому варто відразу вибрати каструлю з товстим дном або таз для варення.
- Воду вливають у посуд та кип’ятять на сильному вогні, додавши половину норми цукру. Продовжують нагрівання до зникнення крупинок при постійному помішуванні.
- Не знімаючи каструлі з вогню, у розчин додають щіпку лимонної кислоти.
- Перебрані, промиті та просушені ягоди всипають у сироп і доводять до кипіння.
- Проварюють плоди 15 хвилин на середньому вогні та відставляють із плити.
- Всипають цукор, що залишився, і чекають охолодження заготовки.
- За кілька годин нова порція цукру повністю розчиниться, а ягоди просочаться солодким сиропом. Охолоджене варення повторно нагрівають і кип’ятять 15 хвилин, гарячим розливають по стерилізованих банкам і відразу щільно закупорюють. Заготівлі з чорноплідної горобини не потребують додаткової стерилізації та добре зберігаються.
Розбір теми 2025 року.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.