БудинокРецепти

Чорноплідна горобина: рецепти на зиму.

Горобині присвячували навіть пісні – настільки цінували на Русі цю рослину. Як давно вона з’явилася у нас на столі, сказати складно – думки вчених у цьому питанні розходяться, але її знають багато століть, і ще в давній Русі горобину застосовували у приготуванні страв, десертів та в консервуванні.

Існує два види горобини – sorbus aucuparia, або звичайна червона горобина, а також aronia melanocarpa, або чорноплідна горобина (аронія). Ще виділяють жовтоплідну, невежинську, кримську – ці сорти виведені селекціонерами, сьогодні налічується усього близько 100 різновидів.

У чому різниця чорної та червоної горобини

Основна відмінність чорної та червоної горобини – це походження: якщо червона – це наша співвітчизниця, то чорноплідна горобина – це її зарубіжна родичка, яка привезена до нашої країни у 20 столітті з Північної Америки. Її «удосконаленням» займався сам Мічурін, збільшивши її плоди та облагородивши її кущі.

У чому користь 

Аронія, або чорноплідна горобина – це невеликі ягоди з терпким і кисло-солодким смаком та неповторним ароматом. Сік аронії можна порівняти з еліксиром молодості та здоров’я – це концентрат корисних для людини речовин та вітамінів.

Насамперед, у ній багато вітаміну А і Е, аскорбінової кислоти чи не більше, ніж у лимонах, а також багато вітаміну К та рутину. Багато в чорноплідній також вітамінів групи В і каротину. Особливо цінують її за вміст мікроелементів – у ній багато калію та кальцію, магнію, дещо менше натрію, фосфору та заліза. Ще в плодах присутні йод, бір, мідь та марганець, особливо багато в ній йоду, корисного при проблемах із щитовидною залозою.

Чорна горобина: корисні властивості, застосування

У чорноплідній горобині багато вуглеводів та корисних цукрів – фруктози та глюкози, вона насичена харчовими волокнами, через що допомагає при запорах, у ній багато фітонцидів, фруктових кислот та крохмалю. Якщо зберігати ягоди за нульової температури, вони збережуть свіжість до весни.

Застосовують плоди у свіжому вигляді, заморожують у морозильній камері або висушують.

Що лікує аронія

Регулярне споживання чорноплідної горобини знижує рівень шкідливого холестерину в сироватці, регулює тиск крові.

Для лікування або профілактики чорноплідну горобину рекомендують при цукровому діабеті, алергії, атеросклеротичному ураженні судин. Вона допомагає при порушенні зсідання крові, нападах ревматизму, у зміцненні імунітету, при хворобах очей та зниженні зору. За рахунок пектинів у своєму складі, чорноплід допомагає виводити з організму токсичні речовини та важкі метали.

Її використовують у якості спазмолітика, засобу для зниження тиску, протизапального засобу. У неї відзначені жовчогінні, в’яжучі та проносні властивості. Її включають до комплексу терапії при променевій хворобі та порушеннях гормонального балансу.

Для гіпертоніків аронія – це м’які, приємні на смак ліки від тиску.

Для зниження тиску необхідно пити сік, вичавлений з чорноплідної горобини (по 50 мл), або їсти по 100 ягід тричі на день. Зазвичай проводять курс на місяць-півтора.
Для профілактики гіпертонії необхідно щодня, вранці та ввечері, з’їдати 2 столові ложки ягід, які протерті з цукром або змішані з медом.
А для тих, у кого ці проблеми поєднуються з ожирінням або діабетом, можна робити настій: візьміть 10 г сухих ягід на повну склянку окропу. За півгодини настій можна пити.

Кисіль із чорноплідної горобини

Нам потрібно:

  • Чорноплідна горобина – 100 г
  • Лимон – 0,5 шт
  • Цукор – за смаком
  • Крохмаль – 40-80 г
  • Вода – 1 л

Спосіб приготування:

  1. Крохмаль розвести в невеликій кількості охолодженої кип’яченої води. Кількість крохмалю залежить від того, якої густоти кисіль ви хочете отримати.
  2. Горобину промити і подрібнити у чаші блендера. З лимона вичавити сік.
  3. Сік віджати через сито, а мезгу залити водою і трохи проварити, 7-10 хвилин. Потім відвар процідити через сито і з’єднати з цукром, нагріти до кипіння.
  4. Постійно помішуючи, влити у відвар крохмаль, довести до кипіння та зняти з вогню. Додати сік калини, лимонний сік, перемішати. Розлити кисіль по чашках. Подавати як гарячим, так і холодним.

Варення з чорноплідної горобини

Складові:

  • чорноплідна горобина – 1 кг
  • цукровий пісок ‒ 1 кг
  • лимонна кислота ‒ на кінчику ножа
  • вода – 150 мл

Спосіб приготування:

  1. Перед приготуванням плоди слід ретельно промити. Ягоди щільні, не деформуються, тому спочатку їх заливають великою кількістю води, видаляючи спливаючі гілочки, листочки і плодоніжки, а потім промивають під сильним струменем. Добре очищені ягоди при варінні не дають піни.
  2. Весь процес відбувається в одній ємності, тому варто відразу вибрати каструлю з товстим дном або таз для варення.
  3. Воду вливають у посуд та кип’ятять на сильному вогні, додавши половину норми цукру. Продовжують нагрівання до зникнення крупинок при постійному помішуванні.
  4. Не знімаючи каструлі з вогню, у розчин додають щіпку лимонної кислоти.
  5. Перебрані, промиті та просушені ягоди всипають у сироп і доводять до кипіння.
  6. Проварюють плоди 15 хвилин на середньому вогні та відставляють із плити.
  7. Всипають цукор, що залишився, і чекають охолодження заготовки.
  8. За кілька годин нова порція цукру повністю розчиниться, а ягоди просочаться солодким сиропом. Охолоджене варення повторно нагрівають і кип’ятять 15 хвилин, гарячим розливають по стерилізованих банкам і відразу щільно закупорюють. Заготівлі з чорноплідної горобини не потребують додаткової стерилізації та добре зберігаються.

Розбір теми 2025 року.

(428 голосів)

Наша команда

LovePets UA — портал про домашніх тварин, садівництво, затишок і турботу про себе. З 2021 року ми ділимося перевіреною інформацією та практичними порадами, заснованими на авторитетних джерелах і власному досвіді, щоб допомогти вам створити комфортний, здоровий і гармонійний дім.

Ми ділимося перевіреною інформацією та особистим досвідом, щоб надихати на затишок, здоров'я та гармонію в житті.

Дізнатись більше про авторів: Команда експертів LovePets UA



⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.

Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.


LadyCat

LovePets UA — портал про домашніх тварин, садівництво, затишок і турботу про себе. З 2021 року ми ділимося перевіреною інформацією та практичними порадами, заснованими на авторитетних джерелах і власному досвіді, щоб допомогти вам створити комфортний, здоровий і гармонійний дім.

×

Підтримайте наш Портал

Наш Портал існує виключно за рахунок реклами. Ми помітили, що Ви використовуєте блокувальник реклами.

Будь ласка, оберіть один з варіантів:

✅ Додайте наш Портал до винятків у вашому блокувальнику реклами

❤️ Або підтримайте нас фінансово для подальшого розвитку

Support Our Website

Our website exists solely through advertising revenue. We noticed you're using an ad blocker.

Please choose one of the options:

✅ Add our website to exceptions in your ad blocker

❤️ Or support us financially for further development

Buy Me a Coffee

Дякуємо за Вашу підтримку та розуміння!

Thank you for your support and understanding!