БудинокРецепти

11 перевірених рецептів аджики: від мегрельської класики від шефа до домашньої.

Аджика – гостра приправа у вигляді пасти, родом із Кавказу. До її складу входять спеції, перетерті, за традицією, на камені: червоний перець, коріандр, пажитник блакитний (уцхо-сунелі), чорний кмин, насіння кропу, чабер, імеретинський шафран та болотяна м’ята (омбало). А ще часник і трохи кухонної солі. Звичайна аджика – червоного кольору, проте приправа з незрілого перцю, може бути і зеленою.

Відмінна приправа, яка використовується у різних стравах від супів до напоїв. Існує безліч рецептів.

Тим не менш, найчастіше, домашню «аджику» роблять на основі помідорів і використовують як намазку на хліб або соус до м’яса. Приготуйте ту, що вам сподобається і ділитеся вже вашим фірмовим рецептом із друзями та близькими.

Аджика з яблуками

Зробіть із помідорів таку корисну заготовку на зиму – гострий соус. Це не тільки пікантна приправа до м’яса, а й добавка в багато страв – від супів до жаркого.

Аджика з яблуками

Складові:

  • Помідори -3 кг
  • Перець болгарський червоний
  • Яблука кисло-солодкі-1 кг
  • Морква -1 кг
  • Перець гострий -3 шт
  • Часник-300 г
  • Цукор-120 г
  • Сіль-60 г
  • Олія – ​​100 мл
  • Оцет 9% – 150 мл
  • Хмелі-сунелі —1 ст. л.
  • Коріандр мелений – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Всі овочі та фрукти промийте під проточною водою. Яблука та моркву очистіть від шкірки, у яблук видаліть насіння.
  2. Також видаліть насіння та плодоніжки у перцю солодкого та гострого. Часник очистіть.
  3. Наріжте моркву, яблука, перець, часник і помідори на шматочки і пропустіть через м’ясорубку тричі. Використовувати краще м’ясорубку, а не блендер, оскільки вона забезпечує соусу необхідну структуру.
  4. Поставте каструлю з овочевою масою на повільний вогонь, доведіть до кипіння і варіть протягом 1 години, періодично помішуючи.
  5. Через годину додайте всі спеції, цукор, олію та оцет, перемішайте, спробуйте на смак.
  6. Якщо потрібно, додайте сіль чи цукор до смаку. Знову доведіть аджику до кипіння, варіть 2 хвилини та вимкніть вогонь.
  7. Готовий соус розлийте гарячим по заздалегідь стерилізованим банкам і закатайте кришками. Переверніть банки та дайте охолонути.

Зберігайте соус у прохолодному місці.

Аджика з болгарським перцем

Аджика з болгарським перцем

Складові:

  • Перець болгарський солодкий – 5 кг.
  • Перець гіркий -1 кг
  • Часник -2 головки
  • Приправа хмелі-сунелі-30 г
  • Зелень (петрушка, кінза) – 400 г

Спосіб приготування:

  1. Перець трохи підв’ялий (для цього розкладіть його в тіні в місці, що провітрюється на 4-5 днів). Приготуйте заздалегіть рукавички, щоб не обпекти руки гірким перцем.
  2. Перець і часник подрібніть у м’ясо які надають аджиці неповторного аромату.
  3. Зелень помийте, обсушіть і дуже дрібно наріжте гострим ножем. Важливо, щоб зелень була порізана.
  4. З’єднайте всі інгредієнти в контейнері, додайте сіль і все ретельно перемішайте.
  5. Накрийте аджику і залиште на 3 дні, періодично помішуючи, щоб сіль краще розчинялася і аджика трохи перебродила.
  6. Розкладіть аджику по стерильним банкам, накрийте кришками та поставте в холодне місце.

Ніжна аджика

Ніжна аджика

Складові:

  • Помідори – 1/2 кг
  • Часник -2 зубчики
  • Цибуля червона – 0,3 шт
  • Кінза (гілочки) – 2 шт
  • Олія оливкова – 1 ст. л.
  • Сіль, перець чорний

Спосіб приготування:

  1. Часник та цибулю очистіть. Часник подрібніть у пресі, цибулю дрібно порубайте. Зелень вимийте, обсушіть.
  2. Помідори бланшуйте в киплячій воді, очистіть від шкірки, роздавіть / розчавіть виделкою, не намагаючись досягти однорідності.
  3. Додайте листочки кінзи, цибулю та часник, приправте за смаком сіллю та свіжомеленим чорним перцем і перемішайте.

Домашня аджика

Соус виходить дуже пекучим, але він може бути основою для інших, менш гострих соусів або добавкою до тушкованого м’яса.

Домашня аджика

Складові:

  • Перець червоний гострий – 1 кг.
  • Часник -3 шт
  • Сіль велика – 70 г
  • Суміш насіння коріандру, кропу, фенхелю, хмелі-сунелі – 1 склянка

Спосіб приготування:

  1. Цілі стручки червоного перцю потримайте в духовці за невеликої температури, щоб шкірка злегка зморщилася. Часник почистіть, розділіть на часточки.
  2. Суміш насіння прожарте на сухій сковороді до появи аромату і злегка подрібніть у ступці або блендері.
  3. Підв’ялені стручки перцю розріжте, видаліть плодоніжки, насіння та перегородки, викладіть у чашу комбайна та подрібніть разом із часточками часнику. Додайте сіль та подрібнені спеції, перемішайте. Подавайте аджику до запеченого чи відвареного м’яса.

Гаряча аджика «Осіннє загострення»

Основні компоненти аджики — прекрасні природні захисники імунної системи та кращого рецепту проти різноманітних інфекцій (особливо в періоди міжсезоння) і придумати неможливо. Недарма складають легенди про кавказьке здоров’я та довголіття!

Гаряча аджика «Осіннє загострення»

Складові:

  • Перець стручковий гострий (червоний) – 250 г
  • Часник – 200 г
  • Зелень (кріп, петрушка, базилік, кінза) – 100 г
  • Горіхи грецькі мелені – 1/2 склянки
  • Сіль – 1,5 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Перці промиваємо, відламуємо від них хвостики. Насіння, зрозуміло, не виймаємо, без них аджика не аджика.
  2. Промиваємо зелень і добре обсушуємо її паперовою серветкою. Чистимо часник.
  3. Складаємо всі інгредієнти у глибокий посуд, додаємо сіль та подрібнюємо блендером до однорідної маси.
  4. Нещільно прикриваємо посуд кришкою і залишаємо за кімнатної температури на 4 дні, за цей час пройде необхідна ферментація.
  5. Через вказаний час додаємо в аджику волоські горіхи і ще раз подрібнюємо блендером. Горіхи роблять текстуру соусу щільнішими, додають дуже приємну смакову нотку і злегка пом’якшують гостроту.

Поради:

  • Безумовно, для аджики краще взяти справжній кавказький гострий перець, але можна реалізувати цей рецепт із будь-яким іншим перцем. Ми, наприклад, часто беремо тайський перчик чилі.
  • Уникайте алюмінієвих каструль, найкраще як посуд підійде скло, нержавіюча сталь або кераміка.
  • Готову аджику можна зберігати кілька тижнів у холодильнику у скляних банках.

Мегрельська аджика

Складові:

  • Перець чилі – 1 кг
  • Велика сіль – 800 г
  • Уцхо-сунелі та коріандр (мелений), пропорція (1 столова ложка коріандру + 2 столові ложки уцхо-сунелі) – 400 г
  • Шафран – 50-70 г
  • Молотий часник – 800 г

Спосіб приготування:

  1. Гострий перець заливаємо окропом, щоб вийшли ефірні олії, а гострота активізувалася. Волога, яку перець вбере, буде основою аджики. Щоб чилі добре пропарився, а насіння не було жорстким, замочуємо його на 20-30 хвилин.
  2. Поки перець запарюється, переходимо до сухих приправ: у блендер відправляємо коріандр та уцхо-сунелі у зернах. Перемелені спеції мають яскравіші смакові властивості, тому мелемо їх у блендері або кавомолці. Усього мелених спецій має вийти 400 грамів. До них додаємо грамів 100 солі та імеретинський шафран. Все перемелюємо у блендері в однорідну масу.
  3. З перцю зціджуємо воду. Не виливаємо: пізніше будемо її використовувати для надання аджиці потрібної пюреподібної консистенції. Насіння виловлюємо. Відправляємо перець разом із насінням у м’ясорубку. У міру прокрутки перцю додаємо сіль, що залишилася, і мелений часник. Перемелені в блендері уцхо-сунелі, коріандр та шафран. Після першого прокручування виходить дуже великий помел, тому масу потрібно пропустити мінімум 4-5 разів, щоб отримати однорідне пюре.
  4. Після того, як перекрутили масу близько п’яти разів (можливо можна і більше), додаємо воду, в якій пропарювався перець, щоб отримати потрібну консистенцію.
  5. Виходить класична мегрельська аджика, її ще називають м’ясною аджикою. Велика кількість солі в аджику дозволяє зберігати її у такому вигляді досить довго.

На останок, рецепт від Ievgen Klopotenko

Готуйте смачні та корисні страви. Смачного та бережіть себе.

Сучасні підходи до виховання домашніх улюбленців у 2025.

(404 голосів)

Наша команда

LovePets UA — портал про домашніх тварин, садівництво, затишок і турботу про себе. З 2021 року ми ділимося перевіреною інформацією та практичними порадами, заснованими на авторитетних джерелах і власному досвіді, щоб допомогти вам створити комфортний, здоровий і гармонійний дім.

Ми ділимося перевіреною інформацією та особистим досвідом, щоб надихати на затишок, здоров'я та гармонію в житті.

Дізнатись більше про авторів: Команда експертів LovePets UA



⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.

Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.


LadyCat

LovePets UA — портал про домашніх тварин, садівництво, затишок і турботу про себе. З 2021 року ми ділимося перевіреною інформацією та практичними порадами, заснованими на авторитетних джерелах і власному досвіді, щоб допомогти вам створити комфортний, здоровий і гармонійний дім.

×

Підтримайте наш Портал

Наш Портал існує виключно за рахунок реклами. Ми помітили, що Ви використовуєте блокувальник реклами.

Будь ласка, оберіть один з варіантів:

✅ Додайте наш Портал до винятків у вашому блокувальнику реклами

❤️ Або підтримайте нас фінансово для подальшого розвитку

Support Our Website

Our website exists solely through advertising revenue. We noticed you're using an ad blocker.

Please choose one of the options:

✅ Add our website to exceptions in your ad blocker

❤️ Or support us financially for further development

Buy Me a Coffee

Дякуємо за Вашу підтримку та розуміння!

Thank you for your support and understanding!