11 перевірених рецептів аджики: від мегрельської класики від шефа до домашньої.
Аджика – гостра приправа у вигляді пасти, родом із Кавказу. До її складу входять спеції, перетерті, за традицією, на камені: червоний перець, коріандр, пажитник блакитний (уцхо-сунелі), чорний кмин, насіння кропу, чабер, імеретинський шафран та болотяна м’ята (омбало). А ще часник і трохи кухонної солі. Звичайна аджика – червоного кольору, проте приправа з незрілого перцю, може бути і зеленою.
Зміст статті
Відмінна приправа, яка використовується у різних стравах від супів до напоїв. Існує безліч рецептів.
Тим не менш, найчастіше, домашню «аджику» роблять на основі помідорів і використовують як намазку на хліб або соус до м’яса. Приготуйте ту, що вам сподобається і ділитеся вже вашим фірмовим рецептом із друзями та близькими.
Аджика з яблуками
Зробіть із помідорів таку корисну заготовку на зиму – гострий соус. Це не тільки пікантна приправа до м’яса, а й добавка в багато страв – від супів до жаркого.

Складові:
- Помідори -3 кг
- Перець болгарський червоний
- Яблука кисло-солодкі-1 кг
- Морква -1 кг
- Перець гострий -3 шт
- Часник-300 г
- Цукор-120 г
- Сіль-60 г
- Олія – 100 мл
- Оцет 9% – 150 мл
- Хмелі-сунелі —1 ст. л.
- Коріандр мелений – 1 ч. л.
Спосіб приготування:
- Всі овочі та фрукти промийте під проточною водою. Яблука та моркву очистіть від шкірки, у яблук видаліть насіння.
- Також видаліть насіння та плодоніжки у перцю солодкого та гострого. Часник очистіть.
- Наріжте моркву, яблука, перець, часник і помідори на шматочки і пропустіть через м’ясорубку тричі. Використовувати краще м’ясорубку, а не блендер, оскільки вона забезпечує соусу необхідну структуру.
- Поставте каструлю з овочевою масою на повільний вогонь, доведіть до кипіння і варіть протягом 1 години, періодично помішуючи.
- Через годину додайте всі спеції, цукор, олію та оцет, перемішайте, спробуйте на смак.
- Якщо потрібно, додайте сіль чи цукор до смаку. Знову доведіть аджику до кипіння, варіть 2 хвилини та вимкніть вогонь.
- Готовий соус розлийте гарячим по заздалегідь стерилізованим банкам і закатайте кришками. Переверніть банки та дайте охолонути.
Зберігайте соус у прохолодному місці.
Аджика з болгарським перцем

Складові:
- Перець болгарський солодкий – 5 кг.
- Перець гіркий -1 кг
- Часник -2 головки
- Приправа хмелі-сунелі-30 г
- Зелень (петрушка, кінза) – 400 г
Спосіб приготування:
- Перець трохи підв’ялий (для цього розкладіть його в тіні в місці, що провітрюється на 4-5 днів). Приготуйте заздалегіть рукавички, щоб не обпекти руки гірким перцем.
- Перець і часник подрібніть у м’ясо які надають аджиці неповторного аромату.
- Зелень помийте, обсушіть і дуже дрібно наріжте гострим ножем. Важливо, щоб зелень була порізана.
- З’єднайте всі інгредієнти в контейнері, додайте сіль і все ретельно перемішайте.
- Накрийте аджику і залиште на 3 дні, періодично помішуючи, щоб сіль краще розчинялася і аджика трохи перебродила.
- Розкладіть аджику по стерильним банкам, накрийте кришками та поставте в холодне місце.
Ніжна аджика

Складові:
- Помідори – 1/2 кг
- Часник -2 зубчики
- Цибуля червона – 0,3 шт
- Кінза (гілочки) – 2 шт
- Олія оливкова – 1 ст. л.
- Сіль, перець чорний
Спосіб приготування:
- Часник та цибулю очистіть. Часник подрібніть у пресі, цибулю дрібно порубайте. Зелень вимийте, обсушіть.
- Помідори бланшуйте в киплячій воді, очистіть від шкірки, роздавіть / розчавіть виделкою, не намагаючись досягти однорідності.
- Додайте листочки кінзи, цибулю та часник, приправте за смаком сіллю та свіжомеленим чорним перцем і перемішайте.
Домашня аджика
Соус виходить дуже пекучим, але він може бути основою для інших, менш гострих соусів або добавкою до тушкованого м’яса.

Складові:
- Перець червоний гострий – 1 кг.
- Часник -3 шт
- Сіль велика – 70 г
- Суміш насіння коріандру, кропу, фенхелю, хмелі-сунелі – 1 склянка
Спосіб приготування:
- Цілі стручки червоного перцю потримайте в духовці за невеликої температури, щоб шкірка злегка зморщилася. Часник почистіть, розділіть на часточки.
- Суміш насіння прожарте на сухій сковороді до появи аромату і злегка подрібніть у ступці або блендері.
- Підв’ялені стручки перцю розріжте, видаліть плодоніжки, насіння та перегородки, викладіть у чашу комбайна та подрібніть разом із часточками часнику. Додайте сіль та подрібнені спеції, перемішайте. Подавайте аджику до запеченого чи відвареного м’яса.
Гаряча аджика «Осіннє загострення»
Основні компоненти аджики — прекрасні природні захисники імунної системи та кращого рецепту проти різноманітних інфекцій (особливо в періоди міжсезоння) і придумати неможливо. Недарма складають легенди про кавказьке здоров’я та довголіття!

Складові:
- Перець стручковий гострий (червоний) – 250 г
- Часник – 200 г
- Зелень (кріп, петрушка, базилік, кінза) – 100 г
- Горіхи грецькі мелені – 1/2 склянки
- Сіль – 1,5 ст. л.
Спосіб приготування:
- Перці промиваємо, відламуємо від них хвостики. Насіння, зрозуміло, не виймаємо, без них аджика не аджика.
- Промиваємо зелень і добре обсушуємо її паперовою серветкою. Чистимо часник.
- Складаємо всі інгредієнти у глибокий посуд, додаємо сіль та подрібнюємо блендером до однорідної маси.
- Нещільно прикриваємо посуд кришкою і залишаємо за кімнатної температури на 4 дні, за цей час пройде необхідна ферментація.
- Через вказаний час додаємо в аджику волоські горіхи і ще раз подрібнюємо блендером. Горіхи роблять текстуру соусу щільнішими, додають дуже приємну смакову нотку і злегка пом’якшують гостроту.
Поради:
- Безумовно, для аджики краще взяти справжній кавказький гострий перець, але можна реалізувати цей рецепт із будь-яким іншим перцем. Ми, наприклад, часто беремо тайський перчик чилі.
- Уникайте алюмінієвих каструль, найкраще як посуд підійде скло, нержавіюча сталь або кераміка.
- Готову аджику можна зберігати кілька тижнів у холодильнику у скляних банках.
Мегрельська аджика
Складові:
- Перець чилі – 1 кг
- Велика сіль – 800 г
- Уцхо-сунелі та коріандр (мелений), пропорція (1 столова ложка коріандру + 2 столові ложки уцхо-сунелі) – 400 г
- Шафран – 50-70 г
- Молотий часник – 800 г
Спосіб приготування:
- Гострий перець заливаємо окропом, щоб вийшли ефірні олії, а гострота активізувалася. Волога, яку перець вбере, буде основою аджики. Щоб чилі добре пропарився, а насіння не було жорстким, замочуємо його на 20-30 хвилин.
- Поки перець запарюється, переходимо до сухих приправ: у блендер відправляємо коріандр та уцхо-сунелі у зернах. Перемелені спеції мають яскравіші смакові властивості, тому мелемо їх у блендері або кавомолці. Усього мелених спецій має вийти 400 грамів. До них додаємо грамів 100 солі та імеретинський шафран. Все перемелюємо у блендері в однорідну масу.
- З перцю зціджуємо воду. Не виливаємо: пізніше будемо її використовувати для надання аджиці потрібної пюреподібної консистенції. Насіння виловлюємо. Відправляємо перець разом із насінням у м’ясорубку. У міру прокрутки перцю додаємо сіль, що залишилася, і мелений часник. Перемелені в блендері уцхо-сунелі, коріандр та шафран. Після першого прокручування виходить дуже великий помел, тому масу потрібно пропустити мінімум 4-5 разів, щоб отримати однорідне пюре.
- Після того, як перекрутили масу близько п’яти разів (можливо можна і більше), додаємо воду, в якій пропарювався перець, щоб отримати потрібну консистенцію.
- Виходить класична мегрельська аджика, її ще називають м’ясною аджикою. Велика кількість солі в аджику дозволяє зберігати її у такому вигляді досить довго.
На останок, рецепт від Ievgen Klopotenko
Готуйте смачні та корисні страви. Смачного та бережіть себе.
Сучасні підходи до виховання домашніх улюбленців у 2025.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.