Зміст статті
З появою сучасних повністю автоматичних інкубаторів стало можливим виводити курчат у домашніх умовах. Але купівля хорошого інкубатора — далеко не єдиний фактор успішного результату і отримання стовідсоткового виведення здорових пташенят. Ми поговоримо про важливі правила інкубації, торкнемося теми відбору та зберігання яєць, а також інших тонкощів, які допоможуть вам отримати міцних курчат.
Повноцінна годівля несучок
Перш ніж говорити про інкубаційні яйця, потрібно спочатку обговорити несучок. Повноцінний збалансований раціон батьківського стада — головна основа гарної виводимості та здоров’я курчат. У меню несучок і самців обов’язково потрібно включати спеціальні кормові добавки, щоб підвищити якість інкубаційних яєць, або використовувати повнораціонні якісні комбікорми.
Правильне складання батьківського стада
Другий важливий пункт, від якого залежатиме виводимість пташенят і їхнє здоров’я — грамотне складання батьківського стада, тобто правильне співвідношення самок і самців.
Для різних видів птиці цей параметр різниться:
- Кури — на 1 самця від 4 до 10 самок, залежно від породи, віку і розмірів птиці.
- Індики — на 1 самця від 2 до 5 самок, максимум — 7-8.
- Качки — на 1 самця 3-4 самки, але не більше 8.
- Перепела — на 1 самця 3-4 самки.
- Цесарки – на 1 самця 2-4 самки, але не більше 6.
Для отримання кращого відсотка запліднених яєць для інкубації слід уникати надмірної кількості самок на одного самця. При цьому занадто мале число самок також не буде хорошим варіантом. Самець просто «замучить» несучок, через що у них можуть початися проблеми зі здоров’ям і втрата несучості. Залежно від виду і породи птаха рекомендований вік батьківського стада сильно відрізняється, але загалом для збору інкубаційних яєць підходять особини віком від 1 року до 3 років.
Вибір інкубатора
Основні параметри, на які потрібно звертати увагу під час купівлі інкубатора такі.
1. Місткість
Підбирати інкубатор потрібно під конкретні цілі та завдання. Місткість більшості апаратів вказується в розрахунку на курячі яйця, і для яєць більшої птиці вона буде меншою. Якщо ви плануєте закладати яйця партіями, краще придбати два маленьких інкубатори, ніж один великий. Режими інкубації в різні періоди змінюються, і якщо докладати нові яйця до вже закладених, відсоток виводимості другої партії знизиться.
Детально про правила вибору хорошого інкубатора ми вже говорили в окремій статті: Обираємо ідеальний інкубатор для яєць: 7 обов’язкових параметрів.
2. Автоматичний переворот яєць
Інкубатори з таким переворотним механізмом автоматично перевертають яйця. Це виключає зниження виводимості пташенят через людський фактор.
3. Активна вентиляція
В інкубаторі має бути щонайменше один вентилятор із достатньою потужністю. Успішна інкубація вкрай сильно залежить від циркуляції повітря всередині апарату.
4. Якісні нагрівальні елементи
Звичайно, постійний правильний температурний режим — головна основа інкубування яєць. Нагрівальні елементи мають набирати необхідну температуру й утримувати її.
5. Якість терморегуляторів і датчиків
Постійний температурний режим сильно залежить і від якості встановлених в інкубаторі терморегуляторів і датчиків. Найчастіше їхні вимірювання виводяться на дисплеї апарата. Перевірити датчики на «чесність» можна за допомогою сторонніх термометрів і вологомірів, помістивши їх всередину інкубатора.
6. Матеріал корпусу
Він має бути міцним, легко митися, а головне — просто зобов’язаний добре утримувати температуру. Нині найпопулярнішим матеріалом, що поєднує в собі всі потрібні якості, є пластик. Він зручний у використанні та можливості ремонту.
Відбір яєць для інкубації
Збір інкубаційних яєць потрібно проводити часто, не менше трьох разів на день. Для кращої виводимості яйця необхідно збирати одразу після знесення і відкладати на зберігання при правильній температурі. Існують основні критерії відбору інкубаційних яєць.
1. Зовнішній вигляд
До інкубації допускаються яйця правильної форми без дефектів шкаралупи, тріщин і відколів. Яйця з сильним забрудненням краще відбракувати, але за необхідності можна очистити їх сухою губкою. Мити інкубаційні яйця суворо заборонено.
2. Розмір і маса
Найкращі для інкубації яйця середнього розміру. Дрібні та занадто великі відбраковують. Маса є важливим параметром, але не завжди вирішальним.
Приблизні норми ваги інкубаційних яєць:
- курячих — 60 г,
- качиних — 90 г,
- індичих — 85 г,
- гусячих — 170 г,
- цесариних — 40 г,
- перепелиних — 10 г.
3. Кількість жовтків
Для інкубації підходять яйця з одним жовтком. Двохжовткові вибраковуються.
4. Розташування повітряної камери та жовтка
Визначити цей фактор можна за допомогою овоскопування. Повітряна камера обов’язково має бути в тупому кінці яйця, а жовток — посередині або з невеликим зміщенням до повітряної камери.
Зберігання інкубаційних яєць
Зберігати зібрані яйця необхідно в сухому місці з постійним температурним режимом і вологістю в межах 75-80%. Яйця зберігають у комірках, поміщаючи їх гострим кінцем донизу, приблизно під кутом 45°, щонайменше раз на день змінюючи нахил яйця в інший бік, щоб уникнути прилипання жовтка до оболонок яйця. Забороняється зберігати інкубаційні яйця горизонтально на боці.

Існує безліч суперечок і досліджень з приводу ідеальної температури зберігання. Загалом, що довше потрібно зберегти яйця, то меншою має бути температура. Допустимий діапазон температурного режиму — не менше 8 °С і не більше 20 °С. Оптимальною для зберігання вважається температура 10-15 °С за вологості 70-80%. Зберігати яйця в холодильнику можна тільки в тому разі, якщо ви можете встановити в ньому потрібний температурний режим і рівень вологості. Без такого регулювання поміщення яєць у холодильник просто призведе до загибелі зародків.
Для будь-якого виду птиці допустимий термін зберігання інкубаційних яєць становить 2-7 діб. Що довше зберігаються яйця до закладання в інкубатор, то меншою буде виводимість. Звичайно, яйця різних птахів при низьких температурах можуть зберігатися до 14 діб і навіть більше, але відсоток виведення пташенят однозначно знизиться.
Закладання яєць в інкубатор
Закладку яєць необхідно проводити партіями, тобто спочатку накопичити необхідну кількість яєць і закласти їх разом. Докладати свіжі яйця в інкубатор — погана ідея. Так ви знизите відсоток виводимості, оскільки режим інкубації відрізнятиметься залежно від терміну інкубування. Яйця різних видів птахів також потребують різних умов інкубації, тому закладати одночасно яйця, наприклад, курей і гусей вкрай не рекомендується.
Після вилуплення будьте обережні, щоб не допустити масового падежу пташенят: Чому масово вмирають бройлери — 7 головних причин.
Перед закладанням в інкубатор яйця необхідно дістати з місця зберігання і дати їм поступово зігрітися до температури щонайменше 25 °С, щоб уникнути появи конденсату всередині інкубатора через різку зміну температур. Далі яйця можна дезінфікувати, використовуючи спеціальні препарати або ультрафіолетові лампи.
Після всіх підготовчих маніпуляцій можна вмикати інкубатор. Дочекайтеся набору необхідної температури та помістіть всередину яйця. Не забудьте наповнити водою лотки або інші ємності в інкубаторі, призначені для підтримки рівня вологості всередині апарату.
Процес інкубації
У багатьох сучасних інкубаторах уже закладено програми для інкубування яєць різних видів птиці. Якщо ваш апарат повністю автоматичний, вам необхідно лише стежити за достатнім рівнем води в лотках, контролювати дотримання інкубатором температурного режиму і функціонування переворотного механізму.
Температура, вологість і кількість переворотів під час інкубації курячих яєць:
- 1-7 діб: температура близько +38°С, вологість — 50-55%, кількість переворотів — не менше 6.
- 8-14 діб: температура — +38°С, вологість — 45-50%, перевороти — 5-6 разів.
- 15-18 діб: температура — +37,8°С, вологість — 50%, перевороти — 4-5 разів.
- 19-21 доба: температура — +37,5°С…+37,7°С, вологість — 65-70%, перевороти не потрібні.
Приблизно такий самий режим інкубації дотримується і для яєць будь-якого іншого птаха, хоча є й особливості. За три дні до вилуплення пташенят потрібно зупинити переворотний механізм.
Терміни інкубації яєць різної птиці:
- кури — 21 день;
- індики та качки — 28 днів;
- перепела — 18 днів;
- гуси — 30 днів.
Овоскопування
Для раннього вибракування незапліднених яєць їх перевіряють за допомогою овоскопа, який можна зробити власноруч із коробки та лампочки. Процедуру проводять зазвичай на 10-й день інкубації, саме в цей час зародок добре видно.

Запліднене яйце із зародком, що розвивається, матиме мережу судин, темну пляму (власне сам зародок) і добре виражену повітряну камеру. Під час овоскопування з яйцями потрібно поводитися вкрай акуратно і проводити процедуру швидко, щоб не допустити сильного охолодження яєць. В ідеалі, яйця мають перебувати поза інкубатором не більше двох хвилин.
Вилуплення
Щоб проклюнутися і вибратися зі шкаралупи пташеняті потрібно близько 3-4 годин. Якщо через 8-10 годин після наклеву курча так і не вибралося, йому можна допомогти, розбивши шкаралупу пінцетом. Якщо пташеня пищить усередині яйця, але не може проклюнутися, йому також можна допомогти, акуратно розбивши шкаралупу. Не рекомендується силою витягувати курчат зі шкаралупи, хоча в крайніх випадках це все ж таки допускається.
Під час вилуплення не слід відкривати інкубатор щогодини і витягувати по одному пташеняті. Крім того, після вилуплення курчат краще залишити в інкубаторі на 3-4 години, щоб вони повністю обсохли, а потім групою перемістити їх у брудер. Масове вилуплення відбувається протягом 12-48 годин.
Технології у сфері догляду за тваринами: тренди 2025.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.

