Зміст статті
Молоко — дуже корисний продукт, важливий інгредієнт у кулінарії та засіб для профілактики й лікування різних захворювань. І досить багато людей задаються питанням, яке молоко все ж таки корисніше, — коров’яче чи козяче? У цій статті ми поговоримо про всі основні корисні властивості молока різних тварин і розглянемо їх у порівнянні, а також торкнемося й інших важливих нюансів, які потрібно враховувати під час вибору продукту.
Яке молоко містить більше вітамінів і мінералів?
Відповідаючи на найголовніше запитання «що ж все-таки корисніше?», можна сказати таке — за складом амінокислот, вітамінів і мінералів козяче і коров’яче молоко не поступаються одне одному, хоча мають деякі відмінності. Крім того, хімічний склад продукту більшою мірою залежить від раціону тварини. Тому не можна з повною упевненістю стверджувати, що козяче молоко корисніше за коров’яче, хоч саме така думка і вважається правильною.
Але давайте розберемося докладніше з відмінностями в хімічному складі. Головна перевага козячого молока — воно містить більше незамінних амінокислот, наприклад, лінолевої. Другою перевагою є трохи більший вміст кальцію і вітаміну А.
Коров’яче молоко, може виділитися іншими плюсами: воно набагато багатше на вітамін D і вкрай необхідні людині вітаміни групи B, особливо B6 і B12. Також воно містить селен, а ось у козячому його зовсім немає.
Існують і деякі інші невеликі відмінності в складі вітамінів, мінералів і амінокислот, але вони зовсім незначні. Крім того, навіть перераховані вище відмінності настільки невеликі, що не можна зробити точний висновок про більшу корисність козячого або коров’ячого молока за складом різних елементів, кожне виділяється своїми особливостями.
Поживність молока
У цьому пункті козяче молоко утримує абсолютне лідерство. У ньому міститься більше білків і жирів, при цьому вони злегка відрізняються від тих, що містяться в коров’ячому. Жир у козячому молоці збирається в більш дрібні частинки, ніж у коров’ячому, що впливає на його легку та швидку засвоюваність.
Те ж саме можна сказати і про структуру деяких білків. Що менше організм витрачає сил і ресурсів на переробку поживних речовин із продукту, то більше енергії зберігає. Якщо до цього додати і сам факт кращої засвоюваності, то можна з упевненістю сказати, що козяче молоко поживніше за коров’яче. З приводу більш високої жирності молока кіз варто сказати окремо. Його середня жирність становить близько 4%, тоді як коров’ячого — 3,2%.
Але необхідно розуміти, що ці показники залежать від дуже багатьох чинників:
- порода тварини;
- надої;
- генетика;
- повноцінність годівлі.
Тому можуть бути й випадки, коли коров’яче молоко перевершує козяче за жирністю, все залежить від конкретної тварини.
Яке молоко краще засвоюється?
Цієї теми ми вже злегка торкнулися вище, але розберемо її докладніше. Так, козяче молоко загалом засвоюється організмом людини легше і швидше, ніж коров’яче. Але насправді ця різниця невелика. Існує думка, що козяче молоко підходить людям, які не переносять коров’яче, через легшу засвоюваність і менший вміст лактози. Але різниця в цих двох аспектах настільки мала, що для людини з непереносимістю молока вживання козячого матиме такий самий ефект, як і вживання коров’ячого. А ось для дієтичного харчування та людям із проблемами травлення рекомендується якраз козяче через його трохи легшу засвоюваність.
Ще одна поширена думка в темі засвоюваності — козяче молоко набагато більше підходить для годування дітей. Із цим можна погодитися, хоча варто зазначити, що найбільш придатним для дітей козяче молоко вважають через його меншу алергенність, а не легшу і кращу засвоюваність. Крім того, потрібно враховувати, що воно жирніше за коров’яче, а тому під час годування ним дітей потрібно бути обережними.
Алергенність козячого та коров’ячого молока
Досить спірний аспект, у якому існує дуже багато міфів. Через відмінності в структурі та різну кількість окремих особливо алергенних білків козяче молоко вважається більш безпечним, ніж коров’яче. Але при цьому потрібно розуміти, що в разі алергії на конкретні види білка ця алергія проявлятиметься при вживанні будь-якого молока. Тому не можна стверджувати, що козяче підходить алергікам на заміну коров’ячого. Іноді трапляються й випадки, коли алергія проявляється під час вживання лише козячого молока, а коров’яче не викликає негативної реакції.
Застосування в медицині та для профілактики захворювань
Козяче молоко вважається цілющим продуктом. Підвищення імунітету та стресостійкості, полегшення негативних ефектів від захворювання та швидше відновлення після них, поліпшення сну. Усе це властивості козячого молока. Також воно часто рекомендується для дієтичного харчування, здатне допомагати людям із зайвою вагою підтримувати свою форму. Це правда, але потрібно зазначити, що все те ж саме можна сказати і про коров’яче молоко.
Найчастіше багато людей, які спробували перейти на козяче молоко з коров’ячого, дійсно відзначають явну цілющу дію продукту на організм. Але тут головну роль відіграє один великий нюанс. Найчастіше люди купують парне козяче молоко на невеликих фермах, порівнюючи його потім із коров’ячим із супермаркетів: пастеризованим, нормалізованим або стерилізованим. Усі найцілющі властивості молоко зберігає тільки в необробленому сирому вигляді, а найкраща лікувальна дія спостерігається під час вживання парного. І якщо порівняти ефект від вживання парного молока кіз і корів, яких правильно годують і утримують, то сильної різниці не буде.
І все ж таки козяче молоко має невелику перевагу перед коров’ячим у сфері застосування в лікуванні та профілактиці захворювань травної системи та в дієтичному харчуванні. Це зумовлено дещо кращою засвоюваністю, а також швидшим перетравленням, оскільки козяче молоко під час згортання в шлунку утворює більш пухкий згусток, ніж коров’яче.
Популярні міфи
Настав час торкнутися і деяких поширених міфів, завдяки яким козяче молоко стало вважатися неймовірним продуктом, що у багато разів перевершує коров’яче.
- Міф №1: Козяче молоко може замінити жіноче для вигодовування дітей у перший рік життя. Це абсолютно не так. Його можна вводити тільки як прикорм із 4-х місяців, так само як і коров’яче. Після проведення різних досліджень було доведено, що під час годування дітей сумішами на основі козячого або коров’ячого молока не спостерігається жодної різниці.
- Міф №2: Козяче молоко зовсім не викликає алергії. Це теж неправда. Воно лише трохи менш алергенне, ніж коров’яче.
- Міф №3: Козяче молоко безпечніше за коров’яче, бо кози рідше хворіють. Це не зовсім так. Кози рідше хворіють на туберкульоз, а корови — на енцефаліт. У всьому іншому тварини можуть вражатися різними хворобами однаковою мірою.
- Міф №4: Козяче молоко можуть вживати люди з непереносимістю лактози. Абсолютна неправда, оскільки лактоза в ньому міститься, хоч і в трохи менших кількостях, ніж у коров’ячому.
Наостанок варто розвіяти і ще один великий міф: козяче молоко має специфічний запах і смак. Насправді це не так, більшість сучасних порід кіз позбавлені цього недоліку на генетичному рівні. Запах у продукту найчастіше з’являється через недостатню чистоту в козлятнику або при утриманні самців спільно з дійними самками. У 99% випадків люди не здатні розрізнити козяче і коров’яче молоко за запахом і смаком. Хіба що козяче може бути трохи жирнішим і мати більш насичений вершковий присмак і аромат.
Цікаві особливості та маловідомі факти про молоко
У цьому пункті ми поговоримо про цікаві секрети, про які мало хто знає. Наприклад, козяче сире молоко здатне зберігатися в холодильнику протягом 3 діб без втрати своїх смакових і споживчих якостей, а коров’яче — до 2 діб. Багато людей відзначають, що козяче молоко не втрачає своїх властивостей і протягом 7 діб.
Ще один маловідомий і корисний факт — козяче молоко можна заморожувати. Під час розморожування воно не втратить своїх властивостей і консистенції. А ось коров’яче після розморожування перетвориться на щось схоже на манну кашу, оскільки жирові кульки змінять свою структуру.
Є відмінності і в кисломолочній продукції. Вважається, що сир із козячого молока смачніший і жирніший, він щільніший. Крім того, виготовляти його дешевше, оскільки через більшу жирність козячого молока йде менше, ніж коров’ячого, на одиницю продукції. Те ж саме можна сказати і про масло.
А ось із сиром (кисломолочним) трохи навпаки — з козячого молока він виходить легким і має невеликий терпкий присмак, а з коров’ячого виходить щільнішим зі звичним смаком. Також вважається, що сметана з коров’ячого молока смачніша і має приємнішу консистенцію. Ще можна зазначити, що масло та сири з козячого молока мають білий колір, а з коров’ячого — жовтий.
Поради щодо здоров’я та харчування тварин у 2025.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.

