Зміст статті
Сальмонельоз — поширене захворювання, яке зустрічається дуже часто. Зараження бактеріями роду сальмонел є однією з чотирьох основних причин діарейних хвороб у всьому світі. Багато людей думають, що заразитися цим захворюванням можна тільки під час вживання в їжу сирих яєць або м’яса, але це далеко не так. Сьогодні поговоримо про те, як може статися зараження, розглянемо основні джерела потрапляння бактерій в організм і обговоримо, що потрібно робити, щоб уникнути хвороби.
Що таке сальмонельоз?
Сальмонельоз — інфекційне захворювання, яке спричиняють бактерії роду Salmonella. Вони належать до сімейства ентеробактерій і мають форму паличок, нині виділено понад 2500 серотипів цих бактерій. Спричиняти захворювання в людини можуть усі серотипи, розрізняються вони тільки господарем і можуть жити у тварин конкретного виду. Найчастішими і найпоширенішими збудниками захворювання є серотипи Enteritidis Salmonella enterica і Typhimurium Salmonella enterica.
Сальмонели поширені повсюдно і вирізняються стійкістю: у сухому навколишньому середовищі вони здатні виживати протягом кількох тижнів, а у воді — кілька місяців. У більшості випадків хвороба вражає шлунково-кишковий тракт, але у важкій формі може захоплювати й інші системи та органи.
Захворювання протікає відносно легко в багатьох людей. Найбільшу небезпеку воно становить для маленьких дітей і літніх людей, а також для людей, які страждають на різні хронічні хвороби і знижений імунітет. Найчастіше за легкого перебігу сальмонельозу хворим не призначають спеціального лікування і не використовують протимікробні препарати. Їх застосовують тільки у випадках важкої форми захворювання або під час лікування людей і дітей, які перебувають у групі ризику. Бактерії роду Salmonella входять до числа мікроорганізмів, які активно виробляють стійкість до протимікробних препаратів, тому лікування хвороби, якщо вона спричинена стійкими до препаратів серотипами бактерій, буде досить складним.
Симптоми зараження сальмонельозом і наслідки
Інкубаційний період від потрапляння в організм бактерій до появи перших симптомів у разі сальмонельозу триває від 6 годин до 3 діб, у рідкісних випадках хвороба не проявляє себе до 7-8 діб. Зараження проявляється дуже гостро, а симптоми дуже схожі на харчове отруєння або ротавірусну інфекцію.
Розпізнати сальмонельоз можна за такими ознаками:
- водяниста діарея, іноді може спостерігатися домішка крові та слизу в калі;
- спазми і болі в животі;
- різке погіршення самопочуття, яке проявляється загальним нездужанням і слабкістю;
- сильне підвищення температури тіла й озноб;
- блювота і нудота;
- головний біль.
Хвороба протікає гостро і досить швидко, симптоми тривають від 2 до 7 діб, а діарея може тривати до кількох місяців. Особлива небезпека сальмонельозу через сильне зневоднення під час діареї — воно небезпечне для життя. Крім того, для людей із групи ризику існує й більш серйозна небезпека: бактерії можуть проникнути в кров і вражати різні органи та тканини. Таке явище називається бактеріємією і проявляється у вигляді менінгіту, остеомієліту, ендокардиту, васкуліту та артриту. Діагностика сальмонельозу проводиться шляхом лабораторних досліджень калу, блювотних мас або промивних вод шлунка, а також дослідженням крові на наявність антитіл до сальмонельозу.
Шляхи зараження сальмонельозом
Бактерії передаються людині від хворих тварин, риби, рептилій і птиці. Основним шляхом передачі є харчовий, найчастіше люди заражаються сальмонельозом під час вживання сирих або недостатньо термічно оброблених яєць і м’яса, а також непастеризованого молока.
Зараження можливе і контактно-побутовим шляхом, коли бактерії потрапляють на ушкоджену шкіру або слизову оболонку людини, наприклад, під час погладжування хворої тварини. Також можливе зараження й аспіраційним шляхом під час вдихання частинок пилу, шерсті, землі або гною в місцях, де утримуються хворі тварини.
Курки / кури — одні з найчастіших переносників сальмонельозу, але це не єдине захворювання, яке може бути у птахів.
Оскільки найпоширеніший шлях потрапляння бактерій в організм людини — харчовий, потрібно поговорити про нього докладніше. Зараження відбувається не тільки під час вживання сирих яєць, м’яса або молока, а й під час безпосереднього контакту з ними. Наприклад, обробна дошка для сирого м’яса може стати рознощиком інфекції. Крім того, бактерії найчастіше розносяться найбанальнішим шляхом, залишаючись на немитих руках. Сальмонели можуть перебувати і на овочах та фруктах, тому їх потрібно ретельно мити перед вживанням.
Також бактерії відмінно виживають у воді, тож необхідно кип’ятити її (воду), якщо ви не впевнені в її безпеці. Підсумовуючи всі ці шляхи потрапляння бактерій в організм, можна виділити одне просте правило, яке допоможе уникнути зараження сальмонельозом, — просто дотримуватися норм особистої та харчової гігієни.
Варто врахувати, що чистота води, також вкрай актуальна для тих територій, де можливі підтоплення / повені. Щодо даних проблем, команда LovePets UA, готували раніше корисні матеріали.
- Вода для домашніх тварин в умовах повені / підтоплення.
- Повінь і домашні улюбленці. Як вижити і жити далі? Дії під час повені.
Що робити, щоб не заразитися?
- Ретельно мийте руки після приходу з вулиці, відвідування туалету, контакту з тваринами. Ретельно вимити руки потрібно також перед і після приготування їжі, безпосередньо після контакту із сирими продуктами.
- Обов’язково мийте овочі та фрукти перед вживанням, за можливості краще навіть повністю знімати з них шкірку.
- Використовуйте окремі обробні дошки та ножі для сирого м’яса, риби, фруктів та овочів.
- Зберігайте сирі продукти окремо від готових.
- Піддавайте сирі продукти ретельній термічній обробці до повної готовності, сирі молоко і воду потрібно кип’ятити.
- З особливою обережністю ставтеся до придбання сирів, бринзи, копченого м’яса, риби та морепродуктів. Під час термічної обробки таких кулінарних виробів часто температури набагато нижчі за ті, за яких бактерії гинуть, тому існує ймовірність заразитися сальмонельозом під час їхнього вживання. До будь-яких кисломолочних продуктів, виготовлених із сирого молока, потрібно також ставитися з граничною обережністю.
Що не можна робити?
- Мити сирі яйця, м’ясо або рибу в раковині, оскільки бактерії можуть досить довго залишатися на її стінках, переміщаючись потім на посуд, овочі та фрукти.
- Допускати контакту сирих продуктів із готовими. Це стосується не тільки зберігання, а й нарізки, оброблення, процесу приготування. Використовуйте окремі дошки та ножі для сирих продуктів, мийте руки після контакту з сирим м’ясом, рибою, яйцями, не використовуйте тару з-під сирих продуктів для поміщення в неї готових.
- Вживати в їжу зіпсовані та забруднені продукти, яйця з брудною шкаралупою, сколами та насічками.
- Вживати в їжу сирі яйця, м’ясо та рибу, а також непастеризоване молоко;
- Пити сиру воду, якщо ви не впевнені в її безпеці.
- Використовувати в їжу лід, якщо ви не впевнені, що він виготовлений із безпечної води.
- Дозволяти домашнім тваринам перебувати в місцях зберігання продуктів, приготування та прийому їжі.
- Мити миски, поїлки та годівниці домашніх тварин у раковині для посуду та продуктів.
Дотримуючись цих досить простих правил, можна вберегти себе і своїх близьких від зараження сальмонельозом. Наостанок варто розвіяти один великий міф — багато хто вважає, що перепелині яйця можна вживати сирими, оскільки перепілки не хворіють на сальмонельоз. Так, цей птах не уражається цією хворобою, але при цьому все ж є її переносником. Крім того, бактерії можуть проникати всередину яйця через шкаралупу під час зберігання. Тому вживати перепелині яйця в сирому вигляді заборонено так само, як і будь-які інші. Обов’язково термічно обробляйте продукти, адже сальмонельоз — далеко не єдине захворювання, яким можна заразитися під час вживання сирого м’яса, риби, яєць і молока.
Турбота, любов і хвостики — наші тренди 2025.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.

