Зміст статті
Неприємний запах у молока своєї корови — дуже велика проблема. І причин цього явища може бути багато, від недостатньої чистоти в корівнику до серйозних проблем зі здоров’ям тварини. У цій статті спробуємо детально розібратися, чому у молока з’являється сторонній запах і як його позбутися.
Види неприємного запаху молока та їхні причини
Запах корови або хліба
Найчастішою проблемою є саме «запах корови», коли від молока явно відчувається характерний для тварини аромат. До цього ж розряду можна зарахувати і запах гною або корівника.
Причини цих неприємностей:
- недостатня чистота в приміщенні, де утримуються корови;
- неправильна гігієна під час доїння;
- немита тара для молочної продукції;
- бруд на самій тварині, який може потрапити в молоко.
Іноді може спостерігатися і хлібний запах, який також сигналізує про недостатню чистоту корівника, адже він з’являється через сильний запах гною в приміщенні або через забрудненість самої корови гнойовою рідиною.
Ще один нюанс, пов’язаний із запахом молочної продукції — фізіологічний стан тварини. Аромат і смак молока можуть змінюватися під час статевої охоти, при стресах, а також під час тільності. Найчастіше неприємний запах з’являється під час кінця періоду запуску корів, коли пропускається кілька дійок, і це явище абсолютно нормальне. У період тільності у деяких самок дійсно молоко починає «пахнути коровою», при цьому запах дуже специфічний і не схожий на гнойовий. Таке явище теж можна вважати нормальним, якщо інших причин появи стороннього аромату немає.
Запах ацетону
Бувають і випадки, коли молоко починає пахнути ацетоном. Причина цього найчастіше криється в годуванні неякісним силосом або при надлишку концентратів у раціоні. За такого неправильного харчування у тварин починає розвиватися ацидоз, який потім призводить до ацетонемії. Ця хвороба дуже небезпечна для корів, особливо високопродуктивних. Вона призводить не тільки до погіршення якості молока і зниження надоїв, а й до серйозних проблем зі здоров’ям тварини і навіть до її загибелі.
Запах забродилого буряка, часнику, риби та інших специфічних продуктів
Рідкіснішим випадком є поява бродильно-бурякового запаху в молока, причиною якого є годування корови буряковим силосом, жомом або мелясою. До цієї ж групи запахів можна віднести й інші специфічні аромати, яких молоко може набувати через поїдання твариною певних кормів і трав. Наприклад, під час годування корівки рибним борошном, молоко може почати пахнути рибою. При поїданні коровою полину чи ромашки її молочна продукція згодом може набути ароматів цих трав. Одними з найбільш «небезпечних» у цьому плані рослин є часник і цибуля.
Запах ліків
Ще один вид неприємного запаху — лікарський. Молоко може набувати ароматів різних лікувальних препаратів, які були видані / введені тварині. Притому це можуть бути не тільки спеціальні ліки для лікування конкретного захворювання, а й банальні глистогінні засоби. Тому перед тим як дати тварині будь-який препарат, потрібно прочитати інструкцію, в якій обов’язково має бути вказано вплив ліків на молочну продукцію.
Запах аміаку або тухлятини
Тепер розберемося з неприємними запахами, які виникають через недостатню гігієну під час процесу доїння та через неправильне зберігання молока. Це аромати аміаку, а також гнильний і тухлий душок, іноді схожий на запах тухлих яєць. Усі ці проблеми вказують на потрапляння в молочну продукцію різних бактерій, або на надмірне розмноження в ньому одного з видів бактерій.
Наприклад, молочнокислі бактерії та кишкова паличка присутні в молоці завжди в певних кількостях і не призводять до непридатності молочної продукції до вживання. Але в разі неправильного зберігання якийсь із цих видів бактерій почне посилено розмножуватися, порушивши баланс мікрофлори молока, що призведе до його псування. Але може бути й так, що в разі недостатньої гігієни процесу доїння в молоко можуть потрапити різні бактерії з довкілля або з немитої тари.
Як позбутися запаху корови або гною в молоці?
Оскільки основна причина такого аромату криється в недостатній чистоті корівника або самої тварини, розв’язання проблеми буде простим:
- регулярно чистити приміщення від гною;
- підсипати свіжий підстил;
- організувати графік провітрювання;
- підтримувати чистоту самих тварин на належному рівні.
Корів потрібно очищати щіткою або вологою ганчіркою від сильного забруднення гноєм. Також потрібно звернути увагу і на процес доїння, бажано виділити для нього окреме приміщення, в якому немає сторонніх запахів. І звісно, потрібно підтримувати гігієну тари для молока і доїльного апарату, якщо доїння проводиться ним.
Важливо дотримуватися правильної послідовності дій під час доїння:
- Спочатку потрібно вимити або обтерти вим’я вологою ганчіркою, потім витерти сухою.
- Можна використовувати спеціальні знезаражувальні спреї та рідини.
- За необхідності слід обтерти ділянку живота біля вимені або захопити ширшу ділянку, якщо тварина сильно забруднена.
- Перший струмінь із кожного соска обов’язково здоюють в окрему ємність, не допускаючи потрапляння такого молока в призначене для вживання.
- Після доїння соски обтирають вологою і сухою ганчіркою, можна застосувати спеціальний дезінфікуючий розчин для доїння.
Доїння має проводитися тільки в очищену підготовлену тару і чистими руками, або добре промитим доїльним апаратом.
Як позбутися запаху ацетону в молоці?
Іноді запах ацетону проявляється в молоці відразу після початку годівлі тварин неякісним силосом або будь-яким іншим кормом. У такому разі потрібно буде просто прибрати його з раціону. Якщо неякісний корм згодовувався довгий час, і запах у молока з’явився не відразу, то вже варто запідозрити порушення обміну речовин у корови, який називається ацидозом. Він може бути викликаний різними причинами, які пов’язані з неправильною або неякісною годівлею.
Якщо ви не бачите прямого зв’язку між нещодавнім включенням у раціон нового корму і появою запаху ацетону в молоці, значить ваша корова страждає через ацидоз. Як уже говорилося, причин розвитку цього захворювання дуже багато і пов’язані вони з годівлею. Лікуванням має обов’язково займатися ветеринар, попередньо дізнавшись, як і чим ви годували тварину. Не варто намагатися самостійно позбутися запаху ацетону в молоці та займатися самолікуванням хворої тварини, оскільки ацетонемія може призвести до загибелі корови.
Як позбутися специфічних запахів кормів або ліків у молоці?
З цим питанням все досить просто — потрібно всього лише виключити з раціону корм із різким специфічним запахом. Аромати ліків також є тимчасовим явищем, яке зникне після того, як корові закінчать давати препарати. У багатьох ліків є пункт в інструкції, в якому попереджається про вплив на смак і запах молока. Іноді там вказані терміни, в які молочну продукцію обробленої препаратом тварини не можна буде вживати зовсім.
Як позбутися тухлого, гнильного й аміачного запаху в молоці?
Насамперед потрібно подбати про гігієну місця доїння і самого процесу доїння, а також про чистоту тари для молока. І звісно, потрібно правильно зберігати молочну продукцію, щоб не допустити розвитку бактерій, які й спричиняють аміачний, гнильний і тухлий запахи. Питання гігієни та етапи доїння ми вже розібрали вище, тому торкнемося теми зберігання.
Щоб запобігти розвитку бактерій і псуванню молочної продукції, зберігати її потрібно за температури від +4°С до +6°С не більше доби. При цьому парне молоко відразу після доїння має бути поміщене в холодне місце в щільно закритій ємності. У жодному разі не можна залишати надій у відкритій тарі в корівнику і зберігати його тривалий час у теплому місці.
Як змінився світ тварин у 2025 році — наш погляд.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.

