Зміст статті
Диких голубів було одомашнено близько 5-6 тисячоліть тому саме для вживання їхнього м’яса в їжу. Відомо, що м’ясо голубів їли в Месопотамії, Стародавній Греції та Стародавньому Римі, а також у Стародавньому Єгипті. У Стародавньому Римі голубів подавали до столу на бенкетах. У середньовічній Європі страви з голубів були дуже популярні, про що свідчать романи Олександра Дюма та інших авторів. Нині м’ясо голубів дуже популярне в кухні Середземномор’я, Франції, Угорщини, Сполучених Штатів Америки, Туреччини, Китаю та багатьох інших країн. У цій статті ми розповімо про утримання голубів для м’яса, опишемо основні породи і поговоримо про їхню несучість.
Користь голубиного м’яса
Дуже підходять для дієтичного та дитячого харчування. Рекомендується для відновлення хворих і ослаблених людей, зокрема й після хірургічного лікування. Регулярне вживання м’яса голубів лікарі рекомендують пацієнтам із підвищеним тиском, атеросклерозом, захворюваннями нирок, анемією, хворобами органів дихання, надмірною вагою тощо. Сприятливе вживання голуб’ятини і для стану шкіри: поліпшується еластичність, зникають зморшки та пігментні плями.
100 грамів сирого м’яса голубів містить 142 кілокалорії, у приготованому вигляді — 294 кілокалорії. Голуб’ятина багата на незамінні амінокислоти, необхідні макро- і мікроелементи, а також вітаміни. За вмістом білка (22-25%) голуб’ятина перевершує м’ясо курки та індички, а голубиний жир дуже легко засвоюється через низьку температуру плавлення.
Смак голубятини солодкуватий, вона чудово поєднується з фруктами, овочами, грибами, ягодами. Колір шкіри тушки темний, а саме м’ясо червоне з невеликою кількістю жиру (9-20%).

Голуби-гіганти
Для цієї групи порід голубів характерні великий розмір і велика маса тіла, масивна статура. Ще однією відмінною особливістю є слабка здатність до польоту. Цих голубів розводять для виробництва м’яса. Але багато хто з цих птахів завдяки своєму незвичайному зовнішньому вигляду і великому розміру прикрашають голубники, радуючи око господаря. У світі налічується понад 30 порід м’ясних голубів. Найбільшу популярність і популярність мають такі породи: римські голуби (здебільшого декоративні), кінг родом із США, угорські велетні, польські рисі, тексани і німецькі штрассери.
Породи м’ясних голубів
Кінг
Ця порода належить до так званих куроподібних (формених) голубів. Існує два її різновиди: виставковий і промисловий. У голубів промислового різновиду хороша плодючість, добре розвинена обмускуленість, швидкий набір маси, жива вага від 0, 6 до 0, 9 кілограма. М’ясо вирізняється відмінними смаковими якостями та калорійністю. Батьки добре вигодовують голубят і пара може дати за рік 6-8 пар потомства загальною масою 8-10 кілограмів. Уже в 30-40 днів молодняк важить 600-700 грамів. Голуби виставкового різновиду менш плідні, жива маса цих птахів до 1,3 кілограма.
Тіло велике і масивне вкорочене, кіль закруглений, глибокий, груди широкі, крила короткі та щільно притиснуті до тіла. Здатність літати в них знижена. Забарвлення оперення може бути суцільним білим, жовтим, червоним, сизим і чорним, а також строкатим. Оперення щільне, коротке. Голова у голубів цієї породи гладенька, дзьоб середньої довжини, у птахів білого забарвлення очі темного кольору, а у птахів кольорового забарвлення — жовтого. Ноги неоперені.

Римський голуб
Найбільша порода голубів, довжина птаха сягає 56 сантиметрів, розмах крил — до 105 сантиметрів, жива вага — до 1, 3 кілограма. У голуба цієї породи овальна гладка голова, довгий дзьоб. Очі у птахів кольорового забарвлення — білі, у птахів білого забарвлення — очі темні, повіки пофарбовані в червоний колір. Ноги у птахів неоперені. Забарвлення оперення у голубів цієї породи може бути сріблястим або сизим, з оперезаними крилами. Голуби цієї породи плодючістю не відрізняються, за рік пара може вивести 3-4 виводки. Важкі самки часто давлять яйця, тому їх підкладають під птахів легших порід. У 4-тижневому віці молодняк важить до 650 грамів. Римських голубів часто використовують для схрещування з іншими м’ясними породами.
Штрассер
Ця порода голубів-гігантів виведена в Німеччині. Жива вага птахів досягає 1 кілограма. У птахів округла фігура з пишним м’яким оперенням. Типове забарвлення голубів двоколірне. Крила, хвіст і голова пофарбовані в синій, чорний, червоний або жовтий колір, а шия, груди і черевце пофарбовані в білий колір. У голубів цієї породи гладка голова, дзьоб середньої довжини, очі темно-оранжевого кольору, ноги неоперені. У голубів цієї породи відмінні м’ясні смакові якості. А вже у віці 4 тижнів молодняк має живу масу до 700 грамів.

Голуби порід-гігантів мають скоростиглість. Наприклад, весняний молодняк уже може дати потомство в осінній період. Одна пара м’ясних голубів може дати до 9 виводків на рік (по 2 пташенята в кожному), загальною живою масою до 10 кілограмів.
Утримання голубів м’ясних порід
Приміщення необхідне сухе і світле. Стіни рекомендовано поштукатурити і побілити, в підлозі ретельно закрити всі щілини, щоб не проникли гризуни і дрібні куні.
Голуби важких м’ясних порід погано літають, тому їх утримують у вольєрах з невеликим вигулом, затягнутим дрібною сіткою для захисту від хижаків і горобців, здатних занести інфекційні захворювання. На вигулі необхідно надати птахам купатися і приймати пилові ванни для захисту від паразитів. На одну пару м’ясних голубів норма площі підлоги від 0, 5 до 1 квадратного метра. На великих фермах їх тримають у клітинних батареях.
Можливе також вільне фуражування, коли птахи вільно літають годуватися на прилеглих полях і луках. Посівам птахи не шкодять, бо їдять лише зерно, що впало. Це здешевлює утримання голубів, оскільки корм вони отримують лише ввечері. Але в цьому разі можливе зараження птахів інфекційними або паразитарними хворобами від вільних диких птахів. Крім того, на голубів можуть нападати хижі птахи, найнебезпечніший з яких — яструб-тетеревятник.
Годування голубів м’ясних порід
Необхідно зазначити, що голуби не потребують їжі тваринного походження. Це зерноїдні птахи. За день птахові необхідно 60-70 грамів кормової зернової суміші. У складі рекомендованої суміші 40% пшениці або кукурудзи, 20% гороху, 10% вівса, 5% насіння соняшнику, 25% червоного проса. Включають у раціон птахів також зернові відходи пшениці. У літню пору року птахам дають дрібно нарізану зелень кульбаби, ошпарену кропиву, молоду лободу, зелений салат, невелику кількість бурякового бадилля. Взимку дають пророщену пшеницю. У зернову суміш або воду для пиття додають вітамінно-мінеральну підгодівлю для птахів. Під час линьки в корм додають риб’ячий жир. В окремій годівниці має бути дрібний гравій. У вільному доступі має бути поїлка з чистою свіжою водою (рекомендується автопоїлка, щоб птахи не забруднювали питну воду).
Розведення голубів м’ясних порід
Голуби — моногамні птахи, у насиджуванні та вигодовуванні потомства беруть участь обоє батьків. Голубка відкладає два яйця (маса яйця до 25 грамів), процес насиджування від 17 до 22 днів залежно від навколишньої температури. Вигодовують голубят батьки спеціальним молочком, яке виробляють епітеліальні клітини зоба. До його складу входить до 19% білка і 13% жиру. Молочком батьки годують пташенят до 8 днів, а потім уже годують набряклим у зобі зерном. Коли пташенята досягають віку приблизно 3 тижнів, голубка може почати нову кладку в другому гнізді, а старших пташенят догодовує батько. У віці 4-5 тижнів при досягненні живої маси 600 грамів і більше молодняк можна забивати на м’ясо. Така голубятина має всі дієтичні властивості. Вигода утримання м’ясних голубів у тому, що всю турботу про потомство батьківська пара бере на себе. Не потрібні інкубатор і брудер для пташенят, не потрібно власнику возитися з пташенятами, як із курчатами або індичатами, часто їх годувати й обігрівати.
Використовують у розведенні птахів до 3-5-річного віку.
Голубине яйце
Голубине яйце має овальну форму, з одного кінця воно більш загострене. Колір шкаралупи зазвичай білий, сіруватий або коричневий з відтінком перламутру. Довжина яйця приблизно 4 сантиметри, а вага становить від 17 до 27 грамів (більше, ніж перепелине яйце). 2-3 голубиних яєчка можуть замінити куряче яйце при використанні в кулінарії. Необхідно зазначити, що у яєць цих птахів шкаралупа дуже тендітна і тонка. З цієї причини в продажу вони бувають дуже рідко.
Через крихкість шкаралупи поводитися з яйцями голубів потрібно дуже дбайливо. У харчових цілях використовувати рекомендується відразу. Зберігаються вони в холодильнику не більше тижня. Для кращого зберігання їх загортають по одній штуці в папір і періодично перевертають, щоб жовток не прилипав до шкаралупи.

Використання в кулінарії
Чи можна вживати в їжу яйця голубів? Безумовно можна, як і яйця сільськогосподарської птиці. На 100 грамів готового продукту припадає 14 грамів білка і 1, 5 грама вуглеводів, а калорійність продукту 115 кілокалорій.
Характерна особливість варених яєць голубів: під час варіння в яйця голуба білок залишається напівпрозорим, тож видно жовток, що просвічується.
Є свідчення про використання в їжу голубиних яєць у країнах Прибалтики і на Кавказі з давніх часів. Досить часто яйця голубів використовують у високій кухні Франції та Великобританії. Популярні вони і в китайській кулінарії (наприклад, обсмажені в олії варені яйця з пагонами молодого бамбука). Страви з додаванням голубиних яєць вважаються рідкісним дорогим делікатесом, часто їх необхідно замовляти заздалегідь.
Найчастіше їх використовують для випічки та різноманітних десертних страв (коктейлі, суфле тощо), адже десерти з додаванням яєць голубів мають легкість, пишність і легкість. Також додають яйця голубів до салатів і перших страв.
Часто рекомендуються для дієтичного харчування. Регулярне вживання підтримує здоров’я шкіри (покращуючи її еластичність) і слизових оболонок. Використовується в разі анемії, хвороб очей і кістково-м’язового апарату, їх можна вживати жінкам під час грудного вигодовування.
Чому їх їдять рідко?
Використання в харчових цілях яєць голубів не надто розвинене насамперед через моногамію птахів, та й у кладці у них всього два яйця. Яйця можна вилучати, якщо в даний момент не планується оновлення поголів’я для регуляції чисельності. Або коли птахи починають кладку несвоєчасно. Іноді домашніх голубів використовують як прийомних батьків для більш цінних порід голубів. У цьому разі кладку у птахів-годувальниць вилучають, а на її місце підкладають яйця від голубів іншої породи. Наприклад, не можуть вигодовувати своїх пташенят короткодзьобі турмани через фізіологічні причини. А римські голуби чавлять яйця своєю вагою і при їхньому розведенні також використовуються прийомні батьки (іноді їх називають годувальниці). Забираючи яйця від голубів цінних порід, можна збільшити кількість отриманих пташенят. Природно, що у птахів-годувальників кладку забирають. Вилучені яйця можна використовувати в їжу.
Продуктивне голубівництво досить вигідне. При цьому і голубятина, і яйця голубів є високоякісними дієтичними харчовими продуктами. Утримання м’ясних голубів нескладне, адже їм не потрібен великий голубник і спортивні тренування. А турботу про пташенят дорослі голуби повністю беруть на себе. Забивати молодняк на м’ясо можна вже в місячному віці. Яйце для харчових цілей можна брати і у малоцінних безпородних голубів. Ну, а взимку кілька пар м’ясних голубів можуть прожити навіть на заскленому балконі міської квартири.
Наш аналіз 2025 року — щасливі тварини, щасливі люди.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.

