Чи можна кішці давати печінку?
Зміст статті
Печінка — субпродукт, який належить до делікатесно-лікувальної групи харчових продуктів. Головна її особливість — вміст залізопротеїдів, вони беруть участь у створенні гемоглобіну та інших складових крові.
Про корисні властивості печінки.
Користь печінки як продукту для людини є очевидною. А чи можна давати таку їжу кішці? Не зайвим буде знати думку ветеринарів. А вони одностайно стверджують, що печінка для кішок потрібна як добавка до раціону. Але брати за основу цей субпродукт, замінюючи їм м’ясо, не можна, незважаючи на те, що печінка дуже корисна.
Корисні властивості яловичої печінки:
- вона містить у складі водорозчинні вітаміни групи В, що відповідають за здорову еластичну шкіру та пружну, яскраву, блискучу шерсть кішки, її енергію та хорошу роботу шлунково-кишкового тракту (ШКТ);
- субпродукт багатий на ретинолом (вітамін А). Він підвищує щільність та міцність кісток, гостроту зору кішок, а також зміцнює імунну систему тварини;
- печінка має у складі токоферол (вітамін Е) та аскорбінову кислоту (вітамін С) — необхідні речовини для підвищення імунітету кішки та засвоєння організмом важливих мікроелементів.
М’ясний субпродукт відрізняється високим вмістом вітамінів:
- D — грає у організмі значну роль, необхідний для кращого засвоєння кальцію;
- E — для гарної роботи кровоносної системи, правильного вироблення гормонів, покращеного клітинного дихання та здорової дітородної функції;
- K — необхідний для поліпшення згортання крові.
Печінка містить цінні мікроелементи — залізо, фосфор, магній, натрій, цинк та незамінні амінокислоти. Важливою корисною властивістю є висока харчова цінність субпродукту — корисний тваринний білок становить 25%, жири — лише 5%, у складі міститься велика кількість необхідних амінокислот та жирних кислот. Однак при явній користі цього продукту годування кішок печінкою може зашкодити тварині.
У чому шкода печінки?
Існують кілька причин, з яких не рекомендується вихованцю давати сиру печінку:
- Будь-яка печінка — це орган фільтрації, що містить токсини, крім того в ній часто паразитують гельмінти або їх яйця та личинки. Тому сира печінка у раціоні тварини — це загроза зараження гельмінтозом;
- печінка як субпродукт є висококалорійною. Часте годування нею може призвести до швидкого набору зайвої ваги та ожиріння;
- вітаміни, що знаходяться в субпродукті, мають властивість накопичуватися в організмі кішки, що може викликати гіпервітаміноз і, як наслідок, діарею, блювання, випадання шерсті та м’язові болі.
Сира печінка дуже довго і тяжко переробляється в організмі кішки. Це серйозне навантаження на її ШКТ та органи травлення. Особливо можуть постраждати коти: у них частіше, ніж у кішок, виникають запори чи діарея. Тому ветеринари та заводчики кішок дуже обережно підходять до годівлі тварин сирою печінкою.
Основні правила годівлі.
Як правильно ввести корисні речовини з печінки в раціон кішки і при цьому не нашкодити тварині? Ветеринари радять дотримуватися наступних рекомендацій при введенні субпродукту в раціон кішки:
- давати відварену печінку, потримавши в окропі 5-10 хвилин, оскільки при тривалому варінні частина вітамінів втрачається;
- годувати не частіше 1-2 разів на тиждень;
- порція печінки має становити понад 10% добового раціону кішки;
- купувати та давати вихованцю тільки якісний продукт.
Слід враховувати також, що не всі види печінки однаково корисні для вашої кішки. Проблем із придбанням дієтичного лікувального субпродукту зараз немає. Можна вибрати і курячу, і свинячу, і яловичу. Але з усіх видів печінки краще яловича. Вона містить більше білка, що синтезує залізопротеїди, що покращують склад та якість крові вихованця. У яловичій печінці великий вміст таурину — незамінної амінокислоти, що підтримує здоров’я та силу кішки. Норма яловичини, на думку ветеринарів, у раціоні кішки має бути не більше 5%.
Менш корисна куряча печінка, у ній менше корисних білків, але більше жиру. Свиняча печінка поступається за корисністю курячої та яловичої. У свинячій печінці більше токсинів та жирів, що підвищують рівень «поганого» холестерину в крові тварини. Тому багато ветеринарів не радять вводити в раціон кішок свинячу печінку. Крім того, вона має гіркуватий присмак, через що тварини самі відмовляються від такої їжі.
Як вибрати «правильну» печінку?
При виборі субпродукту для свого улюбленця не заощаджуйте, вибирайте якісну яловичу або курячу печінку. Купуючи неякісний дешевий продукт для тварини, ви ризикуєте її здоров’ям. Основні правила купівлі печінки в магазині:
- Слідкуйте за тим, щоб куплений продукт був свіжим. Тому не рекомендується купувати заморожену печінку — перевірити її якість та термін придатності дуже складно;
- Зверніть увагу на колір субпродукту. Зелений відтінок печінки говорить, що жовч при вибої розтеклася з жовчного міхура, і продукт зіпсований. Яскраво-оранжевий або блідий колір печінки сигналізують про недотримання температурного режиму зберігання, транспортування, або багаторазове розморожування/заморожування. Пухка матова поверхня субпродукту свідчить про неправильне зберігання або про те, що закінчується термін придатності товару.
Якісна печінка характеризується такими ознаками:
- має щільну структуру;
- поверхня гладка та блискуча;
- колір продукту — насичений коричнево-бордовий.
Якщо продукт має всі перераховані вище ознаки, сміливо вводьте його в раціон ваших улюбленців.
Протипоказання під час годування.
Не всі кішки однаково переносять той чи інший продукт харчування. При введенні печінки до раціону свого вихованця зверніть увагу на стан тварини. Якщо у кішки почалися проблеми зі стільцем — запор або діарея, — обмежте або зовсім заберіть печінку з меню тварини.
Печінка протипоказана тваринам:
- мають захворювання органів травлення та ШКТ;
- схильним до алергій;
- страждаючим ожирінням або таким, що мають надмірну вагу;
- котам із хворобами підшлункової залози.
Важливо! Необроблена печінка має проносний ефект, а відварена, навпаки, закріплюючий. Це потрібно враховувати під час годівлі тварин із проблемами травлення.
Давати чи не давати сиру печінку?
Незважаючи на те, що існують поважні причини не годувати кішок сирою печінкою, частина фахівців — ветеринарів та дієтологів — дотримується іншої думки. Вони вважають, що якщо кішка отримує натуральне харчування, то введення сирої печінки в незначних дозах (не більше 10 г на кг маси тіла вихованця) і з частотою годівлі не більше одного разу на тиждень піде тварині на користь. Навіть кошенятам допускається додавати в меню невелику кількість цього субпродукту. Вітаміни, мінерали, амінокислоти та інші корисні речовини, що містяться в печінці, потрібні для правильного розвитку організму кошеня.
Печінка починають давати невеликими шматочками один раз на тиждень, поступово доводячи до допустимої норми — 10 г на 1 кг ваги тварини. Можна додавати її в кашу, попередньо відваривши та подрібнивши. Якщо змішати таку печінку з тертою морквою та вівсяною кашею, вийде корисне поживне блюдо.
Якщо при годуванні печінкою у кішки почалися проблеми зі здоров’ям, такі як блювання, пронос або запор, млявість, ознаки алергії, терміново зверніться до ветеринарного лікаря та виключіть печінку з меню домашнього вихованця.
Печінка повинна бути для вашого улюбленця делікатесом, лікувально-поживним продуктом, добавкою до їжі, ласощами, а не щоденною їжею. Тільки так можна досягти необхідної користі і не завдати шкоди здоров’ю вихованця. Відповідальність за здоров’я та правильне харчування кішки лежить на господарі.
Сучасні підходи до виховання домашніх улюбленців у 2025.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.У нас є невелике прохання. Ми намагаємося створювати якісний контент, який допомагає піклуватися про домашніх вихованців, і робимо його доступним безоплатно для всіх, тому що віримо, що кожен заслуговує на точну і корисну інформацію.
Рекламні доходи покривають лише невелику частину наших витрат, і ми хочемо продовжувати надавати контент без необхідності збільшувати кількість реклами. Якщо наші матеріали виявилися вам корисними, будь ласка, підтримайте нас. Це займе всього хвилину, але ваша підтримка допоможе нам скоротити залежність від реклами і створювати ще більше корисних статей. Дякуємо!