КотиНатуральна їжа

Чи можна кішці давати курку?

Один із найдоступніших за ціною видів м’яса — курка. Не дивно, що багато власників домашніх тварин вибирають куряче м’ясо для основи раціону під час годування котів, кішок та кошенят. При цьому практично ніколи вони не замислюються — чи можна кішці давати курку. А якщо заборон немає – то яку частину тушки краще використати.

Про користь курячого м’яса.

Не секрет, що куряче м’ясо вважається дієтичним. Воно легко засвоюється організмом, тому навіть ослабленим після операції людям рекомендують спочатку поживний курячий бульйон, потім до раціону додають біле м’ясо курячої грудки.

Великою перевагою є те, що м’ясо курки коштує недорого, швидко готується. Продукт містить велику кількість легкозасвоюваного білка, а ніжна консистенція м’яса подобається не тільки людям, а й домашнім тваринам. Її забезпечує мінімальна кількість сполучної тканини. Засвоюваність курячого м’яса становить 90%.

У курки два види м’яса: біле та червоне. Білим прийнято називати м’ясо курячої грудки. Воно містить менше жиру та більше білка, вважається дієтичним, оскільки є низькокалорійним (близько 110 ккал у 100 г продукту). Але ветеринари не рекомендують годувати кішку лише білим м’ясом. Так, у ньому міститься більше магнію, але в червоному є не менш важливі мікроелементи — залізо та цинк, а також вітаміни.

У м’ясі курки присутні необхідні живому організму вітаміни, у тому числі — A, групи B (B1, B2, B4, B5, B6, B9 та B12), C, D, E, K, PP. Крім того, у курятині є:

  • кальцій;
  • магній;
  • фосфор;
  • калій;
  • натрій;
  • залізо та інші мікроелементи.

Багатий склад корисних речовин дозволяє ветеринарам рекомендувати годувати домашніх кішок курячим м’ясом — причому не лише грудкою, а й іншими частинами тушки. Однак категорично не можна давати кішці шкірку та трубчасті кістки. Шкіра погано перетравлюється в шлунку домашніх вихованців, до того ж вона містить багато жиру і при регулярному вживанні навіть у найздоровіших кішок з часом викликає проблеми з печінкою, підшлунковою залозою, жовчним міхуром. Трубчасті кістки під час пережовування розпадаються на гострі фрагменти. Вони можуть травмувати кишечник, тому кішкам їх давати заборонено.

Сире чи відварене м’ясо давати?

Кішки — це хижаки, і в дикій природі їжу їм ніхто не варить, тому система травлення домашніх вихованців цілком справляється і з сирим м’ясом. Тому така їжа ближча котам фізіологічно. Інша справа — індивідуальні переваги тварин, які залежать від того, до якої їжі привчена тварина з дитинства.

Куряче м’ясо дуже рідко буває заражене гельмінтами, тому і в цьому плані кішці, що поїдає сиру курку, нічого не загрожує. Велику небезпеку несуть риба та інші види м’яса — наприклад свинина, яку ветеринари взагалі не рекомендують давати кішкам.

Набагато небезпечніше можливе зараження домашнього вихованця сальмонельозом. Збудниками захворювання є сальмонели — бактерії, які зберігають свою активність тривалий час та практично не чутливі до низьких температур. Зате за +75 градусів хвороботворні мікроорганізми гинуть. 10-хвилинної термічної обробки буде достатньо, щоб знищити мікроби. Побічним ефектом такої обробки є те, що губиться і частина корисних речовин. Висновок напрошується сам собою: кішкам можна сире м’ясо курки, але якщо воно куплено у перевіреного продавця і пройшло перевірку на наявність сальмонел.

Чим небезпечний сальмонельоз?

Сальмонельоз небезпечний не тільки для котів, а й для людини. А більше третини свійських тварин із сильним імунітетом, що з’їли заражене сальмонелами м’ясо, назавжди залишаються носіями патології. Ослаблений організм кішки (маленьких кошенят, тварин похилого віку) з інфекцією може і не впоратися.

Хвороба завжди протікає тяжко, супроводжується яскравою симптоматикою. У вихованця можна спостерігати:

  • відмову від їжі;
  • напади сильної лихоманки;
  • підвищену температуру;
  • апатію;
  • діарею, фекалії мають темний, майже чорний колір і смердючий запах, можуть містити прожилки крові;
  • часті блювання з піною;
  • кашель;
  • утруднене дихання.

Кішка може відчувати сильний біль у животі, не дає торкнутися нього, виявляє агресію. При сальмонельозі збільшується проникність судинних стінок, що прискорює проникнення в організм хвороботворних мікроорганізмів. Без швидкої ветеринарної допомоги кошенята, тварини з низьким імунітетом і літні тварини гинуть протягом 1-2 діб від зневоднення чи сепсису.

Чи можна давати голови та лапи?

Курку можна зробити основою раціону домашнього вихованця, але не можна годувати його однією курячою грудкою. Вже з 3,5-4-місячного віку кошенятам можна давати курячі ніжки, а приблизно до року — і голови, вилучивши дзьоб.

Користь курячих голів:

  • гребінці та очі містять колаген, компонент білка;
  • головний мозок — це джерело жиру та вітамінів групи B;
  • м’які кістки голови забезпечують надходження кальцію до організму кішки.

Кістки потрібні кішкам, оскільки є хорошим джерелом кальцію, фосфору. Пережовуючи курячі голови, кіт тренує жувальні м’язи та зміцнює ясна.

Важливо! Варені кістки давати кішкам не рекомендується — вони засмічують травний тракт тварини.

Курячі голови рекомендується давати кошеням — у період зростання їм необхідно забезпечити надходження до організму достатньої кількості білка, жирів, корисних мікроелементів. Вагітним і кішкам, що годують, будуть корисні кальцій і фосфор, в достатній кількості містяться в курячих головах.

Однак давати їх домашнім вихованцям слід обережно — не більше однієї голови за прийом їжі. Переїдання може спричинити проблеми травної системи. Крім голів, можна давати котам курячі субпродукти: печінку, нирки, легені, серце.

Важливо! Кішки зазвичай люблять печінку, але давати її краще не частіше ніж 1 раз на тиждень. Частіше вживання печінки негативно позначається на зовнішньому вигляді тварини та якості шерсті.

Інші субпродукти кошенята та дорослі кішки, як правило, їдять неохоче. Тому їх рідко включають до раціону домашніх вихованців. Якщо ж кіт не відмовляється від такої їжі — можна раз на тиждень замість м’яса дати йому поласувати курячими серцями.

Як правильно давати?

Відварене м’ясо засвоюється травною системою кішки гірше, тому рекомендується попередньо переморозити м’ясо, перш ніж давати його вихованцю. Така обробка допоможе знищити паразитів. Для зручності рекомендується поділити м’ясо на порції, щоб не розморожувати великий шматок тушки. Діставати необхідну порцію необхідно перед годуванням та розмороживши, обдати окропом або обробити в мікрохвильовій печі.

Важливо! Не можна змішувати сире та відварене м’ясо в одне годування. Для травлення різних видів продукту організм виробляє певні ферменти. Одночасне вживання сирого та термічно обробленого м’яса погіршує засвоюваність.

Куряче м’ясо — низькокалорійний і багатий на корисні речовини продукт, який можна використовувати як основу раціону кішки. Але не варто збідняти його, пропонуючи вихованцю виключно біле м’ясо курячої грудки. Корисніше поєднувати біле та червоне м’ясо, раз на тиждень давати субпродукти, урізноманітнити харчування, даючи тваринам поласувати курячими головами та гребінцями. Однак слід купувати м’ясо тільки у перевірених продавців, щоб унеможливити ризик захворювання на сальмонельоз.

Як змінився світ тварин у 2025 році — наш погляд.

(321 голосів)

Наша команда

Ми — команда ентузіастів, об'єднаних любов'ю до тварин і бажанням допомагати їх власникам. У 2021 році створили LovePets UA, щоб зібрати в одному місці перевірені знання, практичні поради та актуальну інформацію про домашніх улюбленців.

Наші матеріали базуються на авторитетних джерелах (PetMD, ASPCA, AKC та ін.) і проходять ретельну редакційну та фактчекінгову перевірку. Хоча ми не є ветеринарами, ми прагнемо надавати якісний, достовірний і корисний контент, що допомагає піклуватися про улюбленців з любов'ю та відповідальністю.

Дізнатись більше про авторів: Команда експертів LovePets UA



⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.

Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.


У нас є невелике прохання. Ми намагаємося створювати якісний контент, який допомагає піклуватися про домашніх вихованців, і робимо його доступним безоплатно для всіх, тому що віримо, що кожен заслуговує на точну і корисну інформацію.

Рекламні доходи покривають лише невелику частину наших витрат, і ми хочемо продовжувати надавати контент без необхідності збільшувати кількість реклами. Якщо наші матеріали виявилися вам корисними, будь ласка, підтримайте нас. Це займе всього хвилину, але ваша підтримка допоможе нам скоротити залежність від реклами і створювати ще більше корисних статей. Дякуємо!

×

Підтримайте наш Портал

Наш Портал існує виключно за рахунок реклами. Ми помітили, що Ви використовуєте блокувальник реклами.

Будь ласка, оберіть один з варіантів:

✅ Додайте наш Портал до винятків у вашому блокувальнику реклами

❤️ Або підтримайте нас фінансово для подальшого розвитку

Support Our Website

Our website exists solely through advertising revenue. We noticed you're using an ad blocker.

Please choose one of the options:

✅ Add our website to exceptions in your ad blocker

❤️ Or support us financially for further development

Buy Me a Coffee

Дякуємо за Вашу підтримку та розуміння!

Thank you for your support and understanding!