Чи можна давати собаці виноград?
Зміст статті
Собаки — відомі ласуни, і не дивно, що влітку, у пору свіжих ягід та фруктів, господарі не відмовляють вихованцям у задоволенні, навіть не замислюючись — чи можна собакам виноград та інші плоди. Ветеринари ж б’ють на сполох — цей продукт небезпечний!
Про корисні та шкідливі властивості винограду.
Багатьох така заява здивує, адже медики повсюдно говорять про користь винограду. Він сприятливо впливає на весь людський організм: клітковина покращує травлення, а мікроелементи, серед яких у винограді є калій, кальцій, фосфор, магній, натрій, залізо — на нервову систему. У ягодах міститься один із рослинних естрогенів — ресвератрол, який сприяє зниженню рівня холестерину в крові та зняттю судинних запалень.
Фенольні сполуки — кавова кислота, мирцетин та кверцетин — захищають організм від розвитку ракових клітин, а в кісточках містяться природні олії та вітаміни — A, E, K та інші. Загалом у винограді міститься понад 300 сполук, які мають корисні для організму властивості:
- бактерицидні;
- тонізуючі;
- антиоксидантні;
- радіопротекторні;
- нейростимулюючі.
Для людини виноград — це ціла криниця корисних речовин, тоді чому ж ветеринари такі категоричні у своєму твердженні, що собакам виноград не можна?
У чому небезпека винограду?
Багато власників домашніх тварин вважають, що чим різноманітніший раціон вихованця, тим він корисніший і орієнтуються на те, що корисно і смачно їм самим. Однак організм собаки влаштований дещо інакше, і що людині добре, для тварини може виявитися смертельною небезпекою.
Вперше забили на сполох наприкінці 1980-х років вчені з Центру токсикології тварин при ASPCA (американського товариства щодо запобігання жорстокості до тварин). Їх вразили цифри: за два роки було зафіксовано майже 150 випадків отруєння собак виноградом, причому 7 тварин загинуло, а у половини тих, хто отруївся, була діагностована сильна ниркова недостатність. Статистика говорила, що стать, вік, порода чи стан здоров’я тварин на ризик розвитку інтоксикації не впливали.
Серйозні наукові дослідження у цьому напрямі дозволили зробити висновок, що виноград токсичний для свійських тварин, але досі точний механізм отруєння не з’ясовано.
Є припущення, і в цьому напрямку зараз ведуться дослідження, що «винуватцем» інтоксикації є мікотоксин — природна речовина, яка може утворюватися в багатьох харчових продуктах при зберіганні під дією мікроскопічних грибків, що розвиваються. Однак у багатьох досліджених випадках отруєння, слідів мікотоксину у винограді не виявлено. Тому досі небезпечний компонент винограду з’ясований не був.
Дослідження показали, що в більшості випадків отруєння виноградом собак, розвивається сильна ниркова недостатність — проксимальний канальцевий некроз органу. Це гостре захворювання з некротичним ураженням епітелію канальців, що призводить до гострої ниркової недостатності. Через нирки проходить до 25% крові, а клітини епітелію ниркових канальців максимально чутливі до токсинів, які циркулюють у крові. Вони виконують транспортну функцію, яка потребує великих витрат енергії. Токсини порушують метаболізм епітеліальних клітин.
При дослідженнях було висловлено версію, що отруєння викликають кісточки, але реакція собачого організму на безкісткові сорти винограду була аналогічною. Імовірніше, що інтоксикацію викликає не окремий елемент складу ягід, а їх комбінація. Якщо в мікродозах вони безпечні, то їх поєднання викликає сильне отруєння у собаки.
І першою страждає травна система. Після поїдання винограду у собаки починається сильне блювання, у блювотних масах можна виявити неперетравлені залишки ягід. Блювоту супроводжує діарея. Нирки намагаються нейтралізувати та вивести з організму токсини, але підвищене навантаження на них викликає через деякий час синдром аутоінтоксикації. У крові накопичуються продукти метаболізму, порушуються обмінні в організмі.
Важливо! Небезпечні для собаки не тільки свіжі ягоди, а й родзинки. Смертельно небезпечною може бути навіть незначна кількість — 3-4 родзинки.
Ознаки отруєння.
Важко визначити інтоксикацію відразу, має пройти хоча б кілька годин, щоб з’явилися перші симптоми отруєння. А кожна хвилина може бути на рахунку. Тому за реакцією тварини слід спостерігати, якщо є хоч найменша підозра на те, що вона поласувала солодкими ягодами. Незначна зміна у стані, поведінці вихованця — привід негайно їхати до ветеринарної клініки.
Інтоксикація виноградом проявляється такими симптомами:
- блювання, у блювотних масах — залишки неперетравлених ягід;
- часта рясна діарея;
- відсутність слинотечі або, навпаки, підвищене слиновиділення;
- відмова від їжі та води;
- млявість, апатія;
- зниження температури тіла.
Стінки очеревини приходять у тонус, це можна визначити при пальпації. Живіт болісний, при доторканні собака починає скиглити. Токсичний шок розвивається до двох діб, якщо вихованцю не допомогти якнайшвидше — він загине.
Важливо! Смертельно небезпечною дозою для собаки вагою до 20 кг є 8-10 ягід, отруєння можуть спричинити вже 3-4 з’їдені виноградинки (або родзинки). Для собаки дрібної породи ця доза набагато менша.
Летальний результат є наслідком розвитку гострої ниркової недостатності. Отруєння викликають продукти розпаду внутрішніх органів та застій сечі. Нирки не справляються з підвищеним навантаженням, що призводить до незворотних ушкоджень органів. Якщо звернутися по ветеринарну допомогу протягом 12-18 годин після отруєння, виживання становить 100%. Але потрібне стаціонарне лікування.
Чи можна допомогти самостійно?
У якості першої допомоги при підозрі, що собака з’їла хоч кілька виноградин, можна спробувати викликати блювоту. Потім дати активоване вугілля, або будь-який інший ентеросорбент. Це допоможе зібрати залишки токсинів у шлунково-кишковому тракті до того, як вони потраплять у кров і поширяться організмом.
Повністю проводити самолікування не можна: надавши першу допомогу, слід якнайшвидше показати вихованця ветеринару, не доводячи ситуацію до критичної. У ветеринарній клініці фахівці візьмуть аналіз крові, який у разі отруєння виноградом може виявити підвищення показників креатиніну, азоту сечовини, фосфору та кальцію.
Необхідне лікування призначить ветеринар, можливо, потрібно буде залишити тварину на кілька днів у клініці, де за необхідності проведуть гемодіаліз та перитонеальний діаліз, що дозволить підтримати нирки при розвитку анурії (припинення надходження сечі до сечового міхура). Зазвичай саме це і є однією з причин смерті. Інші фактори — гіперкальціємія (підвищення рівня кальцію в крові) та олігоурія (зменшення вироблення сечі, як результат — інтоксикація внутрішніх органів).
Важливо! Не вірте тим, хто стверджує, що їхній пес спокійно ласує виноградом, і жодних негативних наслідків жодного разу не помічалося. Ви хочете перевіряти це особисто, коли на кону — життя вашого вихованця?
Розбір теми 2025 року.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.У нас є невелике прохання. Ми намагаємося створювати якісний контент, який допомагає піклуватися про домашніх вихованців, і робимо його доступним безоплатно для всіх, тому що віримо, що кожен заслуговує на точну і корисну інформацію.
Рекламні доходи покривають лише невелику частину наших витрат, і ми хочемо продовжувати надавати контент без необхідності збільшувати кількість реклами. Якщо наші матеріали виявилися вам корисними, будь ласка, підтримайте нас. Це займе всього хвилину, але ваша підтримка допоможе нам скоротити залежність від реклами і створювати ще більше корисних статей. Дякуємо!