Чи можна давати собаці кабачки?
При годуванні домашнього вихованця натуральною їжею, складатиме збалансований раціон, в якому будуть присутні всі необхідні тварині вітаміни та мікроелементи, доводиться самому господареві. Звідси — і численні питання, які дбайливий власник ставить ветеринару — чи можна собаці кабачки та інші овочі, як правильно готувати їжу та інші.
У чому користь?
Кабачки, цукіні — це різновид гарбуза, що має нейтральний смак, що й зробило їх популярним продуктом. На 95% кабачок складається з води, тому тим, хто вживає їх у їжу, ожиріння не загрожує. Кабачок — популярний дієтичний продукт, його калорійність становить лише 24 ккал на 100 г, жирів у ньому лише 0,3 г, білків — 0,6 г, а вуглеводів — 4,6 г.
Головна харчова цінність кабачка — у його багатому вітамінно-мінеральному складі. Овоч містить:
- клітковину;
- пектини;
- вітаміни A, групи B, C, E, H, PP;
- мінерали — калій, кальцій, фосфор, натрій, цинк, марганець та інші.
Клітковину недаремно називають четверним мікронутрієнтом. Поряд з білками, жирами та вуглеводами вона необхідна живому організму для активізації функцій травної системи. Клітковина — це складний вуглевод, який не перетравлюється в шлунку, але виконує життєво важливі функції в організмі.
Рослинні волокна переробляються корисними бактеріями кишечника, що забезпечує стабільну роботу ШКТ (шлунково-кишкового тракту). Розчинні волокна нормалізують рівень цукру та холестерину в крові, нерозчинні — сприяють очищенню організму та виведенню з нього токсинів.
Пектини мають здатність пов’язувати та виводити з організму радіоактивні речовини та важкі метали, які провокують розвиток онкологічних захворювань.
Важливо! Всі корисні речовини мають практично 100% засвоюваність, чим забезпечується висока харчова цінність продукту.
Кабачки корисні при хронічних патологіях печінки та нирок, підвищеному тиску, стресах та підвищеній збудливості. Великою перевагою кабачків є те, що вони вкрай рідко викликають алергічні реакції, тому ветеринари не бачать нічого поганого в тому, якщо в їжу собакам додавати кабачки та цукіні: рослинні волокна допомагають очистити травний тракт, нормалізують мікрофлору кишечника, сприяють засвоєнню м’ясної їжі, а мінерали та вітаміни підтримують усі життєво важливі функції організму.
Як і скільки давати?
Кабачки собаці не зашкодять, а принесуть лише користь, якщо давати їх вихованцю правильно. Надлишок рослинної їжі, навіть найкориснішої, в раціоні може призвести до негативних наслідків. В організмі собак не синтезуються ферменти, які розщеплюють клітковину. Тонкий кишечник у домашніх тварин відносно короткий і надлишок неперетравлених рослинних волокон накопичується в товстому кишечнику. Там створюється зручне середовище для розмноження патогенних мікроорганізмів.
Важливо! Рослинна їжа в меню домашніх (свійських) тварин повинна становити не більше 10-20% від добового обсягу.
Є ще один момент, через який навіть такі корисні овочі, як кабачки, слід давати чотирилапому другу з обережністю. М’якуш кабачка, а також листя рослини та насіння містить кукурбітацин. У нормі його наявність не шкодить організму, не відчувається смак. Однак за порушення технології вирощування кабачків підвищується його концентрація в плодах, які починають гірчити. Такі овочі давати собаці не можна.
Кукурбітацин дратує шлунок та весь травний тракт, може призвести до розладу кишечника. Втім, навряд чи пес сам їстиме гірку їжу.
Як давати?
Давати собаці кабачок можна як свіжим, так і після термічної обробки, змішавши його з іншими овочами або м’ясом, як добавку до зернової каші. Свіжі плоди, особливо молоді дрібні кабачки-цукіні, зберігають більше корисних речовин, ніж після термічної обробки. Єдиний недолік свіжих овочів — вони повільніше засвоюються організмом, тому бажано перед тим, як давати їх собаці, подрібнювати м’якоть. У дрібних плодів можна використовувати в їжу також шкірку.
Для вживання можна на тертці подрібнити м’якоть або нарізати дрібними кубиками. Цуценятам можна давати кабачок у протертому вигляді, починаючи з двомісячного віку.
Важливо! Рекомендується чергувати способи подрібнення. У перетертому вигляді овочі засвоюються швидше, але іноді псу корисно пережовувати шматочки, оскільки при цьому масуються ясна, очищаються зуби від нальоту.
Обмеженнями для вживання сирих овочів є деякі захворювання тварин, зокрема — гастрит, виразкові хвороби, кишкові інфекції.
Способи приготування.
Зрілі, великі плоди мають твердішу шкірку і жорсткі волокна, тому їх рекомендується піддавати термічній обробці. Кабачки псу можна давати:
- у припущеному вигляді;
- тушкованим;
- запеченими.
Найбільше корисних властивостей зберігається, якщо припустити овочі протягом кількох хвилин на сковороді. Для цього м’якоть кабачка нарізати кубиками, викласти в сковороду, змастивши її невеликою кількістю олії. Готувати під кришкою до напівтвердого стану. Якщо плоди сухі, тверді, можна додати пару столових ложок води. Такі овочі засвоюються краще.
Якщо додати більше води, можна стушкувати кабачки до того стану, доки вони не стануть зовсім м’якими. Недоліком такої обробки є те, що руйнується аскорбінова кислота, перевагою — підвищується засвоєння вітаміну A. Тушені кабачки можна давати собакам, які не люблять свіжі та припущені овочі, а також літнім тваринам, яким їсти тверду або напівтверду їжу важко.
Періодично можна балувати вихованця запеченими в духовці кабачками. При такому способі приготування, плоди зберігають максимум поживних речовин. Овочі потрібно нарізати дрібними кубиками, викласти в сковороду або форму для запікання і поставити в духовку на 20-25 хвилин.
Важливо! Смажені кабачки давати собакам не можна. При приготуванні на олії овочі вбирають його, що негативно позначається на функціях печінки та підшлункової залози. Під забороною для хвостатих також консервовані плоди, оскільки у них містяться сіль, спеції, приправи.
Можна змішувати кабачки разом із іншими овочами. Наприклад, з морквою, припускаючи їх на сковороді з додаванням ложки рослинної олії та дрібно нарубаною зеленню петрушки та кропу. Такий продукт можна додавати до будь-якої м’ясної страви. Для поживної м’ясо-овочевої страви проваріть яловичину або м’ясний обріз, щоб усередині шматок залишився сирим. Наріжте шматочками, змішайте 3 частини м’яса з 1 частиною тушкованих кабачків з морквою.
До поживного та корисного овочевого рагу з кабачками можна додавати моркву, болгарський перець, баклажан, томат, зелень. Спробуйте стушкувати їх, а потім залити яєчно-кефірною сумішшю та потримати на вогні ще 15-20 хвилин. Собаці сподобається незвичайний смак, а організму він принесе велику користь.
Собаки не потребують різноманітної їжі, але тільки вона забезпечить їхній організм усім комплексом нутрієнтів та мікронутрієнтів. Тому варто додавати в меню домашніх тварин корисні овочі.
Турбота, любов і хвостики — наші тренди 2025.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.У нас є невелике прохання. Ми намагаємося створювати якісний контент, який допомагає піклуватися про домашніх вихованців, і робимо його доступним безоплатно для всіх, тому що віримо, що кожен заслуговує на точну і корисну інформацію.
Рекламні доходи покривають лише невелику частину наших витрат, і ми хочемо продовжувати надавати контент без необхідності збільшувати кількість реклами. Якщо наші матеріали виявилися вам корисними, будь ласка, підтримайте нас. Це займе всього хвилину, але ваша підтримка допоможе нам скоротити залежність від реклами і створювати ще більше корисних статей. Дякуємо!