Чи можна давати собакам курячі голови?
Зміст статті
Грамотно складений раціон домашнього вихованця дозволить зберегти його здоров’я, забезпечити організм тварини всіма життєво важливими нутрієнтами, необхідними вітамінами, мінералами. Основу харчування складають м’ясо і риба, але будь-якому господареві хочеться урізноманітнити меню не на шкоду поживної цінності. Чи можна давати собакам курячі голови та інші субпродукти, часто запитують власники у ветеринара.
Чи є користь в субпродуктах?
До м’ясних субпродуктів відносяться побічні частини тіла тварини або птиці: це шкіра, кістки, голова, шия, внутрішні органи — серце, печінка, нирки, шлунок. Не всі субпродукти корисні для собак, і до годівлі подібною їжею слід підходити обережно. Крім того, важливо уважно стежити за їх свіжістю — зберігатися продукт може не більше 4 місяців, навіть після глибокого заморожування.
Відносно того, чи можна давати собаці кістки і внутрішні органи птиці, не всі ветеринари висловлюють однозначна думка, проте вони вважають, що курячі голови, якщо годувати ними вихованця правильно, навіть корисні, а для деяких порід — особливо. До останніх відносяться бігові собаки.
У курячих головах містяться тканини мозку, завдяки чому цей продукт вважається корисним для собак. Вони є унікальним джерелом вітаміну B12 (ціанокобаламін). Цей водорозчинний вітамін організм собаки може отримати тільки з продуктів тваринного походження, його багато якраз в субпродуктах, в тому числі — печінці, нирках, легенях і серці. У домашньої птиці він міститься і в головах. При годуванні вихованця промисловими кормами слід вибирати якісні продукти, які містять вітамінний комплекс, або давати собаці спеціальні добавки.
Організм собаки не потребує великої кількості вітаміну B12, однак роль даного елемента для нормальної роботи багатьох систем організму велика. Вітамін B12 бере участь в найважливіших біохімічних реакціях, які проходять в організмі тварини, він необхідний для утворення білків, виробництва еритроцитів (червоних кров’яних тілець). Ціанокобаламін робить позитивний вплив на білковий, жировий і вуглеводний обміни, бере участь в синтезі гемоглобіну, так що від нього залежить і згортання крові. Дефіцит вітаміну B12 може викликати різке зниження рівня гемоглобіну, негативно впливає на репродуктивні функції тварин.
Важливо! Курячі голови відносяться до першої категорії субпродуктів, що означає їх високу харчову цінність.
Крім вітаміну B12 в них містяться білки (47%), жири (50%), мікроелементи, серед яких необхідні організму тварин кальцій, фосфор, калій, а також вітаміни групи B, D, PP, колаген. Калорійність продукту невисока — 150 ккал в 100 г продукту. Найбільше корисних речовин в свіжих курячих головах. Після заморозки і подальшого розморожування велика частина їх втрачається.
До корисних властивостей продукту відносяться:
- зміцнення кісткового скелета і суглобів;
- попередження розвитку рахіту;
- регенерація клітин шкірного покриву і слизових оболонок;
- профілактика захворювань зубів і ясен;
- швидкий набір і зміцнення м’язової маси;
- відновлення енергії після фізичного напруження.
Чи є шкода?
Однак вибудовувати раціон вихованця, роблячи субпродукти основною стравою, не рекомендується. У курячих головах міститься багато холестерину, а це дуже шкідливо для організму чотириногого вихованця. Крім того, перед тим, як давати голови тваринам, з них потрібно видалити дзьоби. Вони не перетравлюються в організмі тварини, не містять корисних речовин, а своїм вістрям курячий дзьоб може завдати тварині серйозну травму — пошкодити слизову стравоходу, викликати задуху.
Будь-який продукт, в тому числі і курячі голови, може у деяких тварин мати індивідуальну непереносимість. До інших обмежень вживання пташиних субпродуктів відносяться:
- високий рівень холестерину в крові;
- серцево-судинні патології;
- хронічні захворювання нирок, печінки.
Чи можна цуценятам і вагітним?
Цуценятам дозволяється давати курячі головки, попередньо подрібнивши їх на дрібні частини. Припустимо додавати їх в кашу з того віку, як цуценят відлучать від матері і переведуть на натуральну їжу.
Немає заборони на вживання курячих головок для вагітних і годуючих самок. Головне — така їжа не повинна бути основним кормом, а додавати її в корм можна тільки, попередньо відваривши.
Як правильно давати?
Не можна купувати продукт в незнайомому місці. Курячі голови, не дивлячись на їх користь навіть для людини, практично не вживається у харчуванні людини. Тому продукт не проходить ретельний ветеринарний і санітарний контроль, що збільшує ризик купити несвіжі або інфіковані курячі голови.
На що звертати увагу при покупці:
- свіжі голови — світло-рожевого кольору, на них не повинно бути зелених і синюватих вкраплень;
- пахнути вони повинні свіжим курячим м’ясом. Гнильний або сірчаний запах — привід відмовитися від покупки.
Важливо! Не купуйте заморожений продукт: в такому вигляді визначити ступінь його свіжості неможливо, а значить — можна отруїти вихованця.
Не можна давати голови, не подрібнивши їх попередньо. Собаки дрібних порід, та й не тільки дрібних, можуть вдавитися, якщо їдять занадто швидко. У дрібних тварин і паща маленька, і стравохід вузький, тому великий ризик, що вихованець подавиться. Для великих собак голову розрубують на 4 частини, для дрібних дроблять.
Не давайте тваринам голову, не відокремлену від шиї: остання містить трубчасті кістки, які можуть викликати травму стравоходу. І не забудьте відрізати дзьоб!
Годувати тварин краще свіжими головами — після термічної обробки поживні властивості знижуються, і собака просто-напросто залишиться голодною. У курячій голові повністю відсутні вуглеводи, жири виварюються, а білка в продукті міститься незначна кількість.
Найкраще додавати курячі головки в кашу, змішувати їх з овочами, додаючи до страви рослинне масло. Це поліпшить травлення і засвоєння поживних речовин. Для собак можна приготувати різноманітні страви. Наприклад, приготувати бульйон, відварити голови протягом півгодини і додавши в бульйон овочі. Про готовність страви скаже зміна кольору субпродуктів з рожевого на білястий.
Можна зварити гречану кашу (або запарити її на ніч гарячою водою), окремо відварити голови, потім змішати їх, додавши рослинне масло.
Досвідчені собаківники пропонують такі «продуктові набори»:
- куряча грудка на кістки, пташині шлунки і голови, морська капуста, з овочів — морква, зелений салат. Можна при наявності додати під час приготування ягоди журавлини;
- м’ясо курки, субпродукти — голови і печінка, рубець, морська капуста, свіжий кабачок, зелена квасоля, кунжут і кілька крапель лляної олії.
В таких стравах містяться необхідні нутрієнти — білки, жири і вуглеводи, амінокислоти, мікроелементи і вітаміни, тому страва вийде поживною і корисною.
Ветеринари схвалюють додавання курячих субпродуктів в корм собак. Однак дехто вважає, що така їжа має низьку поживну цінність. Тому не варто захоплюватися і часто давати пташині голови псу, збіднюючи його раціон. Як для різноманітності, можна замінювати в одне-два годування за тиждень м’ясо на субпродукти.
Турбота, любов і хвостики — наші тренди 2025.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.У нас є невелике прохання. Ми намагаємося створювати якісний контент, який допомагає піклуватися про домашніх вихованців, і робимо його доступним безоплатно для всіх, тому що віримо, що кожен заслуговує на точну і корисну інформацію.
Рекламні доходи покривають лише невелику частину наших витрат, і ми хочемо продовжувати надавати контент без необхідності збільшувати кількість реклами. Якщо наші матеріали виявилися вам корисними, будь ласка, підтримайте нас. Це займе всього хвилину, але ваша підтримка допоможе нам скоротити залежність від реклами і створювати ще більше корисних статей. Дякуємо!