Як заготовити силос із бадилля в домашніх умовах?

Як заготовити силос із бадилля в домашніх умовах?

Під час збирання врожаю залишається багато бадилля різних рослин. Воно може використовуватися для найрізноманітніших цілей, але сьогодні ми поговоримо про вельми рідкісний і дуже корисний спосіб використання бадилля — про заготівлю з нього силосу для годівлі сільськогосподарських тварин. Силосування є доволі складним процесом, однак і в домашніх умовах його можна успішно освоїти та заготовляти своїм тваринам поживний соковитий корм на зиму.

Для чого потрібен силос?

Силос є високопоживним соковитим кормом, який у зимовий час здатний повноцінно замінити тваринам траву. При вживанні цього корму у худоби значно підвищуються надої, свині також можуть вживати силос, що позитивно позначиться на смакових якостях м’яса.

Крім того, силосування бадилля не потребує жодних фінансових витрат, а тому годівля поголів’я таким соковитим кормом буде вельми вигідною. Через високу поживну цінність силосом можна замінювати частину концентратів у раціоні, що також знижує витрати на годівлю.

З якого бадилля можна робити силос?

Для силосування підійдуть найрізноманітніші овочеві, баштанні, бобові культури.

Найкращими рослинами для заготівлі силосу з бадилля є:

  • буряк, морква, капуста;
  • гарбуз, кабачок, кавун, диня;
  • квасоля, горох, боби;
  • соняшник.

Загалом, до силосування придатне абсолютно будь-яке свіжоскошене зелене бадилля, особливо за використання спеціальних заквасок. Необхідно проявляти обережність лише з картоплею, її бадилля має бути молодим і зеленим, бажано додавати його в силос у невеликих кількостях, щоб уникнути отруєння тварин соланіном. Те ж саме стосується і бульб картоплі.

З якого бадилля можна робити силос?
До силосування придатне абсолютно будь-яке свіжоскошене зелене бадилля.

Є нюанс і з силосуванням бадилля бобів — його зазвичай збирають після цвітіння до утворення бобів або поки вони зовсім маленькі. Після дозрівання бобів трав’яна маса стає важкою для силосування, але це можна вирішити додаванням у суміш іншого бадилля або використанням спеціальних заквасок.

Для вибору рослин потрібно розуміти суть процесу силосування. Силос — це по суті консервована квашена трава або бадилля. У самому процесі силосування головну роль відіграють молочнокислі бактерії, які харчуються вуглеводами і живуть у безкисневому середовищі. Тому що більше рослина містить цукрів, то більше вона придатна для силосування.

Особливості заготівлі силосу з бадилля

Зелене бадилля досить вологе, тому в процесі силосування виділятиме досить багато вологи. При надмірному зволоженні силос просто-напросто зіпсується. Для недопущення його псування до суміші для силосування потрібно додавати подрібнену солому або стебла й листя кукурудзи після дозрівання, коли вони вже сухі та жовті. Ці компоненти вбиратимуть у себе зайву вологу, тим самим уберігаючи силос від загнивання. Залежно від виду бадилля пропорції будуть різними.

Наприклад, під час силосування зеленої маси квасолі до суміші можна додати листя і стебла кукурудзи з розрахунку 3:1 або 2:1, залежно від ступеня вологості квасолі. У суміші з буряковим бадиллям можна використовувати ячмінну солому з розрахунку 2:1. При силосуванні бадилля інших культур слід орієнтуватися на ступінь вмісту в ньому вологи і додавати сухий компонент у межах вищевказаних пропорцій.

У суміш для силосування можна також додати трохи дрібно нарізаних овочів:

  • буряк;
  • моркву;
  • кабачки;
  • гарбуз;
  • картоплю в невеликих кількостях.

У чому силосувати бадилля?

У чому силосувати бадилля?
Потрібно вистелити ємність або мішок полімерною плівкою або великим поліетиленовим пакетом.

У домашніх умовах для силосування можна використовувати поліетиленові або оцинковані металеві бочки, а також великі мішки-упаковки від мінеральних добрив. За будь-якого варіанту потрібно вистелити ємність або мішок полімерною плівкою чи великим поліетиленовим пакетом, бо потім із нього буде набагато простіше викачувати повітря.

Силосування відбуватиметься лише за умови щільного трамбування за відсутності кисню. В іншому разі суміш трави просто почне загнивати. Тому важливо спочатку продумати, як ви відкачуватимете повітря з ємності і чим її закупорювати. Також враховуйте, що трамбування зеленої маси вам потрібно буде здійснювати шляхом втоптування ногами, тому ємність має бути місткою для вас.

Процес силосування

Сам процес приготування силосу ділиться на п’ять основних етапів:

  • подрібнення зеленої маси;
  • укладання в ємність і трамбування подрібненої суміші, додавання солі, заквасок і консервантів за необхідності;
  • відкачування повітря з ємності із силосом;
  • герметизація ємності для недопущення проникнення повітря всередину;
  • дозрівання силосу.

Подрібнення бадилля і змішування

На цьому етапі підготовлену зелену масу потрібно подрібнити. Довжина частинок не повинна бути більше 3 см. Існують різні дослідження, в яких було виявлено, що за меншої довжини частинок готовий силос засвоюється трохи краще і здатний більш явно впливати на підвищення надоїв у молочної худоби. Але не варто надто старатися — в середньому довжина частинок має становити 1-2 см.

Подрібнення бадилля і змішування
Можна нарізати зелену масу ножем або нарубати сокиркою.

Подрібнювати велику кількість бадилля краще за допомогою спеціальних подрібнювачів. Якщо у вас під рукою немає такого апарату, можна нарізати зелену масу ножем або нарубати сокиркою. При додаванні в суміш соломи або підсушених стебел і листя кукурудзи їх також слід подрібнити до фракції не більше 3 см. Потім подрібнену солому або кукурудзу або змішують із нарізаним бадиллям, або укладають окремими шарами під час трамбування.

За останнього способу на дно ємності спочатку укладають солому або кукурудзу, потім чергують кілька шарів зеленої і сухої маси, у верхніх шарах бажано укладати тільки бадилля для кращого трамбування верхньої частини і закриття доступу до кисню всієї нижньої частини.

Укладання в ємність і трамбування

Подрібнену зелену масу починають потроху укладати в підготовлену для силосування ємність і одразу ж утрамбовують ногами. Важливо робити це поступово, укладаючи нові порції суміші тонкими шарами і добре утрамбовуючи їх. Якщо шари в результаті лежатимуть недостатньо щільно, процес силосування не відбудеться і суміш просто почне гнити.

У процесі нашарування на суміш бадилля і соломи або кукурудзи висипають сіль із розрахунку 1% солі від загальної маси сировини. Сіль запобіжить перегріванню зеленої маси, це важливий момент, адже молочнокислі бактерії активні в межах температури +40°С. Також існує думка, що сіль покращує смакові якості силосу для тварин.

Існують і спеціальні закваски та консерванти для силосу, але вони випускаються з розрахунком на великі обсяги силосування. Якщо ви все ж придбали закваску або консервант, просто дотримуйтесь інструкції із застосування.

Відкачування повітря

Один із найважливіших етапів. Якщо відкачування повітря буде проведена неякісно, всі попередні етапи і праці просто зійдуть нанівець. Якщо в масі залишиться повітря, молочнокислі бактерії не зможуть у ній існувати, а тому процес силосування не відбудеться.

Для проведення відкачування повітря з поліетиленового мішка з силосом у домашніх умовах чудово згодиться доїльний апарат. Можна зняти зі шланга наконечники і вставити шланг в отвір нагорі мішка. Потім потрібно щільно обхопити руками місце, де шланг входить у мішок, щоб всередину мішка не проникало повітря ззовні. Таким методом відкачують повітря настільки, наскільки це буде можливим, потім акуратно виймають шланг, не розкриваючи мішок, і туго зав’язують мішок мотузкою.

Замість доїльного апарату для відкачування повітря можна використати й пилосос, проте з ним доведеться возитися довше. Але цей спосіб теж цілком реальний і хороший результат досяжний. При використанні цього методу діють так само, як і при роботі з доїльним апаратом.

Герметизація

Після відкачування повітря з мішка і його щільного зав’язування мотузкою потрібно накрити його чимось важким, ніби придавивши його. Це потрібно і для того, щоб трамбування маси залишалося щільним, і щоб уникнути потрапляння повітря всередину мішка.

Терміни дозрівання силосу

У середньому силос дозріває близько 4-6 тижнів, проте залежно від складу суміші термін готовності може збільшитися до двох місяців. Готовий силос повинен мати зелений колір, схожий на колір бадилля до силосування, допускається і жовтуватий, якщо сировина була подібного відтінку. Запах у готового корму має бути фруктовим або нагадувати аромат квашених овочів, кислий неприємний запах свідчить про неякісний корм. Не допускається слизька консистенція і цвіль.

Заготівля силосу в домашніх умовах — процес досить довгий. Але зі знанням і розумінням, за рахунок чого відбувається саме силосування і як правильно організувати всі етапи, цей процес стане вельми цікавим і принесе хороший результат — безкоштовний соковитий корм для ваших тварин на зиму.

Домашні улюбленці у 2025: натхнення кожного дня.

(337 голосів)

Наша команда

Ми — команда ентузіастів, об'єднаних любов'ю до тварин і бажанням допомагати їх власникам. У 2021 році створили LovePets UA, щоб зібрати в одному місці перевірені знання, практичні поради та актуальну інформацію про домашніх улюбленців.

Наші матеріали базуються на авторитетних джерелах (PetMD, ASPCA, AKC та ін.) і проходять ретельну редакційну та фактчекінгову перевірку. Хоча ми не є ветеринарами, ми прагнемо надавати якісний, достовірний і корисний контент, що допомагає піклуватися про улюбленців з любов'ю та відповідальністю.

Дізнатись більше про авторів: Команда експертів LovePets UA



⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.

Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.


У нас є невелике прохання. Ми намагаємося створювати якісний контент, який допомагає піклуватися про домашніх вихованців, і робимо його доступним безоплатно для всіх, тому що віримо, що кожен заслуговує на точну і корисну інформацію.

Рекламні доходи покривають лише невелику частину наших витрат, і ми хочемо продовжувати надавати контент без необхідності збільшувати кількість реклами. Якщо наші матеріали виявилися вам корисними, будь ласка, підтримайте нас. Це займе всього хвилину, але ваша підтримка допоможе нам скоротити залежність від реклами і створювати ще більше корисних статей. Дякуємо!

0 коментарів
Старі
Нові Популярні
Міжтекстові Відгуки
Переглянути всі коментарі
×

Підтримайте наш Портал

Наш Портал існує виключно за рахунок реклами. Ми помітили, що Ви використовуєте блокувальник реклами.

Будь ласка, оберіть один з варіантів:

✅ Додайте наш Портал до винятків у вашому блокувальнику реклами

❤️ Або підтримайте нас фінансово для подальшого розвитку

Support Our Website

Our website exists solely through advertising revenue. We noticed you're using an ad blocker.

Please choose one of the options:

✅ Add our website to exceptions in your ad blocker

❤️ Or support us financially for further development

Buy Me a Coffee

Дякуємо за Вашу підтримку та розуміння!

Thank you for your support and understanding!