Вибір правильних м'ясних продуктів для сирого раціону.

Вибір правильних м’ясних продуктів для сирого раціону.

Собаки та кішки за своєю природою — хижаки. Предком собаки є вовк, кішок — дикий лісовий кіт. Травна система домашніх хижаків теж найкраще пристосована до перетравлення м’яса. Якщо не враховувати цю особливість і годувати вихованців невідповідними для них продуктами, у тварин починаються проблеми зі здоров’ям.

Наслідком неправильного раціону можуть бути алергія, хвороби серця і суглобів, поява зубного каменю, ожиріння, порушення випорожнення тощо. Щоб уникнути цього, багато власників собак і кішок переходять на дієту BARF і годують своїх вихованців свіжим м’ясом і субпродуктами з додаванням невеликої кількості овочів. У статті ми розберемо, які види м’яса найкорисніші для домашньої тварини і як вибрати якісний продукт.

Основні принципи вибору м’ясних продуктів для сирого раціону

Продукти тваринного походження відіграють особливо важливу роль у харчуванні домашніх тварин. М’язи, жир, субпродукти, хрящі, кістки забезпечують ваших улюбленців більшістю необхідних поживних речовин, насамперед білків і незамінних амінокислот. Це будівельні матеріали для організму. Їхній дефіцит призводить до уповільнення росту і дефектів розвитку плода, зниження імунітету, порушення обмінних процесів, погіршення стану шкіри і шерсті, порушення травних процесів і зниження якості життя вихованців. Під час вибору м’яса для домашніх тварин слід орієнтуватися на такі критерії, як:

  • свіжість
  • безпека
  • різноманітність

Не варто купувати продукти в сумнівних джерелах, де не можуть надати сертифікати якості або довідку про ветеринарний контроль. М’ясо має бути свіжим, або охолодженим, але не замороженим.

Якість і свіжість м’яса

На властивість продукту впливають не тільки вік, порода, якість харчування сільськогосподарської тварини або птаха, а й умови їхнього утримання та забою. Якщо під час вирощування було зроблено наголос на короткі періоди відгодівлі дешевим раціоном, це негативно позначається на корисності, безпеці та смаку м’яса. Під час купівлі слід спочатку ретельно оглянути продукт. Висновки про якість м’яса можна зробити, перевіривши його запах, колір і консистенцію.

  • Свіжа свинина повинна мати світло-рожевий відтінок із легким блиском.
  • Особливість яловичини полягає в тому, що вона повинна спочатку дозріти, перш ніж зможе повністю розкрити свій смак. Типовий колір м’яса насичений темно-червоний.
  • Аналогічний відтінок у дичини.
  • Свіже м’ясо ягняти має яскраво-червоний колір, а птиці — світлий жовто-рожевий.

Один і той самий тип м’яса може мати різні відтінки залежно від віку тварини. Що воно старше, то темніші м’язові волокна.

Волокнистість і структура шматка залежать від статі та віку тварини. Консистенція не повинна бути занадто м’якою. Якщо м’якоть легко продавлюється пальцем і здається губчастою, значить тварину було вирощено в умовах короткого періоду відгодівлі, і м’ясо не отримало достатньо часу для дозрівання. Якщо ж м’ясо занадто волокнисте, воно зазвичай виявляється грубим на смак. Утім, для домашніх тварин цей недолік продукту не критичний. Вони набагато краще за господарів перетравлюють такі шматки.

Свіже м’ясо практично не пахне. Наявність кислуватого або солодкуватого запаху може бути ознакою того, що термін придатності спливає або м’ясо накачано речовинами для збереження свіжого вигляду.

Джерела тваринного білка

М’ясні продукти мають становити близько 80% собачого раціону і 85-90% котячого. До них належать насамперед м’язи і високоякісні субпродукти (серце, печінка, шлунок). Також до раціону домашніх тварин додаються:

У меншій кількості використовуються хрящі та губчасті кістки. Проте виключати їх із раціону не можна. Вони потрібні тваринам для видалення з зубів нальоту, масажу ясен, отримання кісткового мозку.

Ще одним джерелом тваринних білків і незамінних амінокислот є риба. Вона також багата на важливі мінерали: фосфор, кальцій, калій, фтор. Тому в невеликій кількості її корисно включати в раціони собак і котів.

Органічне походження та відсутність добавок

Маркування органічного м’яса — це показник безпеки та високої якості продукту. Його ставлять, якщо тварини, призначені на забій, ростуть у більш вільних умовах і не отримують профілактичного лікування антибіотиками та іншими ветпрепаратами. У кормах для них відсутні гормони росту і шкідливі добавки, що негативно впливають на якість і смак м’яса. Органічні продукти найбільш корисні для домашніх улюбленців.

Різноманітність видів м’яса для отримання різних поживних речовин

М’ясо різних тварин містить практично однаковий набір білків. Проте, є невелика, але тонка різниця у співвідношенні амінокислот, жирів, вітамінів і мінералів. Наприклад, яловичина, індичка і баранина істотно перевершують свинину за кількістю заліза, але поступаються їй у вмісті незамінних жирних кислот. Тому м’ясний раціон домашніх тварин слід урізноманітнити, чергуючи за можливості:

Різні види м’яса для сирого раціону

Яловичина

Це один із найбільш корисних видів м’яса. Воно нежирне, містить велику кількість білка та заліза, має високу енергетичну цінність за низької калорійності. У ньому багато вітамінів групи В, проте недостатньо вітаміну А. Вживання яловичини сприяє міцності кісток, еластичності м’язів, здоров’ю серця, зміцненню імунітету та росту густої блискучої шерсті.

Сире м’ясо вважається більш корисним, оскільки зберігає максимум корисних речовин. Щоб уникнути зараження паразитами, рекомендується його попередньо заморозити. Червоне м’ясо найкраще подавати у вигляді нежирних маленьких шматочків. Як альтернативу можна використовувати яловиче серце. Воно низькокалорійне і подобається домашнім тваринам на смак. Яловиче серце містить велику кількість таурину. Ця незамінна амінокислота присутня у всіх тканинах і органах, зокрема в серці, м’язах, мозку, сітківці очей. Отримання таурину з їжею особливо важливе для котів, оскільки вони не можуть виробляти його в достатній кількості.

Курка

М’ясо птиці дуже корисне для котів і собак і найбільш близьке до здобичі хижих тварин. Воно багате на ніацин, вітаміни групи В, а також жиророзчинний вітамін А. Курка містить мало калорій і жиру, зате в ній багато легкозасвоюваного протеїну.

У процесі приготування рекомендується зняти шкіру, видалити трубчасті кістки і обробити м’ясо на невеликі шматки. Таким чином ви полегшуєте тварині процес поїдання і уникаєте травм стравоходу вашого вихованця.

Інші види м’яса

Для збагачення м’ясного раціону домашнім тваринам корисно також давати свинину, індичку, качку, баранину тощо.

  • Нежирна свинина є високоякісним і низькокалорійним джерелом білка. Вона корисна для тварин, яким необхідно схуднути. Жирніші частини туші (грудинка, шия) особливо смачні та корисні, оскільки містять велику кількість поліненасичених жирних кислот. Вони підходять для відновлення виснажених тварин. Однак домашніх улюбленців не можна годувати сирою свининою, яка не пройшла попереднього заморожування. Вона може містити небезпечні для них віруси та яйця гельмінтів.
  • М’ясо індички стало незамінним дієтичним продуктом завдяки м’якій консистенції та низькому вмісту жирів. За кількістю фосфору і селену його можна порівняти з морською рибою, а за рівнем заліза воно близьке до яловичини. Крім того, індичка багата на вітаміни Е і РР, що уповільнює процеси старіння.
  • Баранина — джерело високоякісних білків і незамінних амінокислот, зокрема лізину. У ній багато мононенасичених жирів, колагену, вітамінів В12 і Е, заліза, селену, цинку, фосфору, натрію. Баранячий жир містить природні антиоксиданти. У невеликих кількостях він благотворно впливає на ліпідний обмін.

Риба

Корисність цього продукту зумовлена насамперед високим вмістом повноцінного легкозасвоюваного білка. Домашні тварини перетравлюють рибу вдвічі швидше, ніж м’ясо. Крім того, вона багата на вітаміни А і D, макро- і мікроелементи. У морських видах міститься йод, необхідний для нормального функціонування щитовидної залози, яка регулює обмінні процеси.

Перш ніж дати вихованцеві рибу, тушку необхідно проморозити, а потім відварити або ошпарити окропом. Важливо видалити з неї великі кістки, щоб тварина не травмувала глотку і стравохід. За всієї корисності риби її не варто давати занадто часто. Надлишок фосфору і магнію може спровокувати у кішок сечокам’яну хворобу, а надлишок йоду здатний призвести до гіперфункції щитовидної залози. Крім того, в організмі риби містяться речовини, що зв’язують залізо і руйнують вітамін В1. Їх надмірне вживання може призвести до анемії, неврологічних порушень, судом.

Що ще треба враховувати при виборі м’ясних продуктів для сирого раціону?

При складанні меню для домашніх улюбленців корисно проконсультуватися з ветеринаром. Потреба в певних поживних речовинах залежить не тільки від виду і породи, а й від віку улюбленця, стану його здоров’я і навіть особистих уподобань. Пріоритет рекомендується віддавати субпродуктам. За кількістю біологічно активних речовин (протеїнів, вітамінів, мінералів) вони перевершують м’язове м’ясо, але водночас коштують менше.

Не варто давати тваринам занадто великі шматки, але й небажано подрібнювати продукти на фарш. Щелепні м’язи, ясна і зуби ваших вихованців також потребують навантаження.

Одного м’яса недостатньо для збалансованого раціону. У природному середовищі тварини споживають також шкіру і шерсть, вміст шлунка здобичі, отримуючи на додаток до тваринних білків вуглеводи, мінерали і вітаміни. Годування тільки м’ясом і субпродуктами в довгостроковій перспективі призведе до дефіциту нутрієнтів. Тому м’ясні раціони потрібно доповнювати рослинними інгредієнтами та оліями.

Умови зберігання та безпека харчових продуктів

Обов’язково дотримуйтесь правил гігієни, тому що під час годування сирим м’ясом завжди існує ризик зараження патогенами та паразитами не тільки домашніх тварин, а й людей, що контактують з ними. Свіже або охолоджене м’ясо необхідно попередньо нарізати дрібними шматочками і заморозити, як мінімум, на тиждень. За цей час гинуть небезпечні для домашніх тварин бактерії. Невеликі порції зручно розморожувати. Крім того, так легше урізноманітнити раціон вихованців.

Миски, обробні дошки, стільниці, що контактували з сирим м’ясом або рибою, необхідно промивати гарячою водою і ретельно висушувати перед кожним годуванням і після нього.

Рекомендації щодо кількості та частоти вживання м’ясних продуктів

Неможливо скласти універсальне натуральне меню для котів і собак різних порід, вікових груп, ваги і статі. При самостійному плануванні раціону краще вдатися до допомоги ветеринара, який огляне вашого улюбленця і дасть для нього індивідуальні рекомендації. Якщо ж ви не можете самостійно готувати корм, замовте готове натуральне харчування для собак середніх і великих порід або для кішок і собак маленьких порід. Для цього, можна скористатися сервісами натурального харчування для собак і кішок. Наша команда LovePets UA, робила невеликі огляди подібних сервісів:

Актуальні тенденції у світі домашніх улюбленців 2025.

(131 голосів)

Наша команда

Ми — команда ентузіастів, об'єднаних любов'ю до тварин і бажанням допомагати їх власникам. У 2021 році створили LovePets UA, щоб зібрати в одному місці перевірені знання, практичні поради та актуальну інформацію про домашніх улюбленців.

Наші матеріали базуються на авторитетних джерелах (PetMD, ASPCA, AKC та ін.) і проходять ретельну редакційну та фактчекінгову перевірку. Хоча ми не є ветеринарами, ми прагнемо надавати якісний, достовірний і корисний контент, що допомагає піклуватися про улюбленців з любов'ю та відповідальністю.

Дізнатись більше про авторів: Команда експертів LovePets UA



⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.

Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.


У нас є невелике прохання. Ми намагаємося створювати якісний контент, який допомагає піклуватися про домашніх вихованців, і робимо його доступним безоплатно для всіх, тому що віримо, що кожен заслуговує на точну і корисну інформацію.

Рекламні доходи покривають лише невелику частину наших витрат, і ми хочемо продовжувати надавати контент без необхідності збільшувати кількість реклами. Якщо наші матеріали виявилися вам корисними, будь ласка, підтримайте нас. Це займе всього хвилину, але ваша підтримка допоможе нам скоротити залежність від реклами і створювати ще більше корисних статей. Дякуємо!

0 коментарів
Старі
Нові Популярні
Міжтекстові Відгуки
Переглянути всі коментарі
×

Підтримайте наш Портал

Наш Портал існує виключно за рахунок реклами. Ми помітили, що Ви використовуєте блокувальник реклами.

Будь ласка, оберіть один з варіантів:

✅ Додайте наш Портал до винятків у вашому блокувальнику реклами

❤️ Або підтримайте нас фінансово для подальшого розвитку

Support Our Website

Our website exists solely through advertising revenue. We noticed you're using an ad blocker.

Please choose one of the options:

✅ Add our website to exceptions in your ad blocker

❤️ Or support us financially for further development

Buy Me a Coffee

Дякуємо за Вашу підтримку та розуміння!

Thank you for your support and understanding!