Зміст статті
Бройлер — це скоростиглий птах, який набирає живу масу 2-3 кг всього за 40 діб, а то й раніше. Не дивно, що така рекордна швидкість росту і набору ваги викликає безліч запитань у людей. Це також породжує багато міфів про те, як вирощують і годують бройлерів. Сьогодні ми поговоримо про найпопулярніші міфи про цю птицю і розберемося, чим відрізняються «домашні» фермерські бройлери від промислових, вирощених на великих птахофабриках.
Міф №1. Бройлерів накачують стимуляторами росту та гормонами
Мабуть, це найпоширеніша громадська думка про промислових бройлерів. Звісно, бачачи ультрашвидкі темпи росту курчат та їхні масивні тушки, дуже просто повірити в накачування стимуляторами. Насправді, цей птах швидко росте без використання гормонів і стимуляторів. Його скоростиглість і велика жива маса — це заслуга генетики і селекції, правильної техніки утримання і повноцінної годівлі.
Але все ж будемо чесними. У комбікормах для бройлерів присутні стимулятори росту. Ось тільки вони можуть бути абсолютно різними, і більшості з них зовсім не варто боятися.
Стимуляторами росту є:
- Вітамінно-мінеральні добавки — вони сприяють швидкому росту, розвитку і набору м’язової маси.
- Ферментні препарати — вони покращують травлення і допомагають організму бройлера краще засвоювати корми, стимулюють апетит.
- Бактеріальні препарати (пробіотики і пребіотики) — вони також покращують травлення і дають змогу регулювати кількість корисних бактерій у ШКТ птиці.
- Кормові антибіотики — вони профілактують захворювання ШКТ і захищають бройлерів від інфекційних хвороб.
- Гормональні препарати — вони дають змогу регулювати вироблення гормонів росту та інших, що позначається на швидкості набору маси.
Перші три види стимуляторів росту — це абсолютно безпечні препарати і добавки, які спрямовані на підтримання здоров’я птиці та поліпшення засвоюваності кормів. Вони є частиною звичайного збалансованого раціону.
Антибіотики — це необхідність суворої реальності птахофабрик. Вони використовуються в профілактичних дозах, тому в більшості випадків не є небезпечними для споживачів. На невеликих фермах необхідність в антибіотиках відпадає, тому домашні фермерські бройлери успішно вирощуються без них.
Гормональні препарати — це дійсно найнебезпечніший вид стимуляторів росту. Більшість із них заборонені законом, хоча раніше активно використовувалися. Ба більше, нині застосування гормонів вважається «поганим тоном» навіть на найбільших птахофабриках. Швидких темпів росту бройлерів легко досягти без застосування гормональних препаратів.
Накачування курчат гормонами — це міф, який колись був правдою. Але наука не стоїть на місці, тому зараз гормони бройлерам просто не потрібні, та до того ж заборонені законодавчо.
Міф №2. Бройлерів годують антибіотиками
В умовах великих птахофабрик міститься настільки багато птиці, що допустити поширення будь-якої хвороби — це означає повністю позбутися всього поголів’я. Використання антибіотиків для профілактики захворювань — це сучасна реальність промислових підприємств.
Але це не означає, що бройлерів напихають антибіотиками, а їхні тушки небезпечні для вживання. Як правило, антибіотики використовуються в мінімальних профілактичних кількостях у кормах. Або курчат у ранньому віці пропоюють вищими дозами препаратів. Також багато птахофабрик виключають антибіотики з раціону за кілька днів до забою птиці. Все це сприяє тому, що в тушках курчат не вдається виявити навіть найменші сліди антибіотиків.
При вирощуванні фермерських бройлерів у невеликій кількості необхідність в антибіотиках повністю зникає. Але тут є один нюанс: вони можуть міститися в заводському комбікормі. Не варто думати, що домашні бройлери стовідсотково вирощуються без антибіотиків. Проте, вони все також абсолютно безпечні для споживачів і не накопичуються в тушках у великих кількостях.
Міф №3. М’ясо промислових бройлерів — суцільна хімія
Бачачи кількість усіляких різних речовин і компонентів, які використовуються для годівлі та підтримання здоров’я курчат, справді можна подумати, що в їхньому м’ясі потім буде «одна тільки хімія». Насправді все не так страшно. Особливо нині, коли виробники конкурують один з одним, намагаючись зробити свій продукт натуральнішим і безпечнішим, адже саме цього хочуть споживачі.
Основа вирощування бройлерів — це повноцінна годівля. Так, до складу комбікормів входить величезна кількість компонентів, і не всі з них натуральні. Але навіть штучні «хімічні» інгредієнти — це в більшості випадків просто комплекси вітамінів і мінералів. Такі ж синтетичні вітамінки приймають і люди.
Про антибіотики, стимулятори та гормони ми говорили вище. Хімії в промислових бройлерах не більше, ніж у будь-яких інших продуктах із магазину. При вирощуванні домашніх бройлерів зазвичай використовується менше ліків, при цьому найчастіше їх годують заводським комбікормом, як і на птахофабриках.
Міф №4. Бройлери — це ГМО-мутанти
Давайте розбиратися. ГМО — це організми, в яких людина змінила ДНК за допомогою генної інженерії. Сучасні бройлери — це результат добору і селекції, під час яких не використовувалася генна інженерія. Тому бройлери — це не ГМО.
Швидке зростання, велика жива маса і масивні м’язи грудей, стегон і гомілок — це природні якості птиці, які у бройлерів посилюються завдяки гетерозису. Цей ефект досягається за рахунок схрещування різних порід, але він не передається у спадок. Бройлер — це гібрид першого покоління, який показує подвоєну продуктивність порівняно з батьками, але не здатний передати її своєму потомству. Усе це — природні явища, які людина вміло обернула на свою користь, не втручаючись у ДНК птиці.
Міф №5. Тушки бройлерів миють хлоркою
Багато хто вірить, що для красивого зовнішнього вигляду тушки вимочують у хлорці. А щоб довше зберігалися, купають у ванні з хлороформом. Якби все було настільки жахливо, навряд чи люди взагалі змогли б їсти таку курку.
Насправді зовнішній вигляд тушок залежить від якості утримання птиці, технології забою та обробки тушок. Якщо все зроблено правильно, тушка матиме гарний вигляд. А за допомогою годівлі можна навіть регулювати колір тушки, використовуючи певні корми або натуральні барвники. Щоб охолоджений бройлер краще зберігався, його можуть обробити в препаратах на основі надуксусної кислоти. Це досить безпечний дезінфекційний засіб.
Багато хто обурюється, що це «хімія», при цьому не замислюються, що домашні бройлери можуть бути забруднені різними бактеріями. Тому не можна точно сказати, що безпечніше: оброблений магазинний бройлер чи необроблений фермерський. До речі, існує безліч способів пакування охолодженої продукції, завдяки якій вона довго зберігається і без використання «хімії».
Реальні відмінності фермерських і промислових бройлерів
Багато хто думає, що фермерський бройлер абсолютно точно кращий за магазинний. Але не завжди це так.
Фермери годують птицю тими ж комбікормами, що й птахофабрики. Хоча часто трапляється так, що фермери закуповують дешевші корми, а птахофабрики виготовляють свої власні. Основа якості м’яса — це годівля. Тому не завжди фермерське означає якісне.
Птахофабрики застосовують антибіотики для птиці у 100% випадків. А ось при вирощуванні бройлерів у невеликих кількостях необхідність у використанні антибіотиків відпадає. Якщо ж на фермі утримується велике поголів’я птиці, найімовірніше, профілактичні дози антибіотиків присутні в раціоні бройлерів. До того ж кормові антибіотики містяться у складі багатьох заводських комбікормів.
Тушки магазинних бройлерів обробляються в дезінфікуючих розчинах у більшості випадків. Це робиться для того, щоб вони краще збереглися, поки їдуть до магазину і потім чекають свого покупця на прилавку. Фермери зазвичай працюють під замовлення, тобто намагаються проводити забій птиці так, щоб покупець забрав тушки якомога швидше. Тому з великою ймовірністю фермерський бройлер не буде оброблений хімічним розчином. Водночас, ви не можете знати, де і як фермер проводив забій і обробляв тушку. Можливо, дезінфікуючий розчин їй би не завадив. Та й узагалі, можливо, фермер помив тушку в хлорці, але вам не сказав.
У якості м’яса птиці ви можете бути впевнені тільки в тому разі, якщо ви вирощуєте бройлерів самостійно. Або якщо ви знайдете чесного фермера, який буде готовий показати вам, як він утримує птицю, чим годує, як проводить забій і де обробляє тушки.
Справжній «домашній» бройлер, вирощений без застосування антибіотиків і на якісному кормі, помітно відрізнятиметься від промислового:
- М’ясо домашніх бройлерів більш пружне, не таке «пухке», як у магазинних.
- Домашній бройлер пахнутиме м’ясом курки, тоді як промисловий часто взагалі нічим не пахне або навіть має неприємний запах.
- М’ясо домашнього бройлера смачніше та насиченіше. Найчастіше це відбувається тому, що фермерська птиця росте близько 60 діб, а на птахофабриках — до 40 діб. М’ясо домашніх бройлерів більш «зріле».
- Із фермерської птиці, якщо її дійсно вирощують без «хімії», виходять більш наваристі супи. Домашнього бройлера можна варити, не зливаючи перший бульйон.
А ось промислового краще варити у двох водах, зливаючи першу після закипання, оскільки в першому бульйоні будуть міститися продукти розпаду всіх «зайвих» хімічних речовин.
Головні відкриття у догляді за улюбленцями 2025 року.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.У нас є невелике прохання. Ми намагаємося створювати якісний контент, який допомагає піклуватися про домашніх вихованців, і робимо його доступним безоплатно для всіх, тому що віримо, що кожен заслуговує на точну і корисну інформацію.
Рекламні доходи покривають лише невелику частину наших витрат, і ми хочемо продовжувати надавати контент без необхідності збільшувати кількість реклами. Якщо наші матеріали виявилися вам корисними, будь ласка, підтримайте нас. Це займе всього хвилину, але ваша підтримка допоможе нам скоротити залежність від реклами і створювати ще більше корисних статей. Дякуємо!


