Зміст статті
Своя корова — це годувальниця, яка часто годує не тільки свого власника, а й усе господарство. Молочне скотарство — найприбутковіша галузь тваринництва, і утримання власної корівки недарма з давніх-давен вважається ознакою фінансового благополуччя. Але не все так просто: корова в господарстві приносить не тільки прибуток, а й безліч турбот і проблем. Сьогодні ми поговоримо про всі плюси і мінуси утримання великої рогатої худоби для отримання молока.
У чому плюси утримання корови
І почнемо ми, звісно, з позитивних сторін молочного скотарства. Насамперед, своя корівка виробляє чисті фермерські продукти, в якості яких можна бути впевненим. І ця перевага вирішальна в сучасних умовах, коли якість продуктів у магазинах викликає безліч сумнівів.
Молоко
Свіже парне молоко від власної корови — що може бути кращим і кориснішим? У середньому хороша дійна корівка дає від 20 літрів молока на день. Цього більш ніж достатньо для забезпечення вельми великої сім’ї не тільки самим молоком, а й молочними продуктами: сиром, кисломолочною продукцією, маслом, сметаною, вершками, йогуртом і багатьом іншим.
Безперечно, своя корова — це найкращий вибір для людей, які потребують великої кількості молока та молочних продуктів. Крім того, вживання парного молока корисне для здоров’я. У сучасних реаліях досить складно його роздобути, якщо не тримати власну корівку в господарстві.
Прибуток
Фермерське коров’яче молоко і молочні продукти користуються величезним попитом. Їх продаж — дуже прибуткова справа. Багато людей готові платити вдвічі, а то й утричі більше за чистий фермерський продукт. А завдяки тому, що корівка дає багато молока, можна зробити очевидний висновок: більше молока — більше прибутку.
До речі, серед тваринників є розбіжності на тему вигідності коров’ячого молока: Чиє молоко вигідніше: однієї корови чи кількох кіз?
Спробуємо розглянути реальні приклади. Хороша дійна корівка виробляє близько 20 літрів молока на день, середня вартість 1 літра на даний момент — у районі 65 рублів. Таким чином, виручка від продажу молока може скласти 1300 рублів на день, 39 тисяч рублів на місяць і близько 396 тисяч рублів на рік за тривалості лактації 305 днів.
Сир, сир і масло можна продавати набагато дорожче, але потрібно враховувати, що для їх виробництва потрібно досить багато молока. Наприклад, для виготовлення 1 кг сиру необхідно близько 10-12 літрів. У середньому нині ціна за 1 кг твердого сиру з коров’ячого молока становить близько 1500 рублів.
Якщо взяти для прикладу ту ж корівку з надоєм 20 літрів на добу, то за день при виробництві 2 кг твердого сиру виручка від його продажу складе 3000 рублів. Це на цілих 1700 рублів більше, ніж від продажу чистого молока. Але потрібно розуміти, що на виробництво будь-яких молочних продуктів необхідно витратити час і працю, а також закупити потрібне обладнання.
Телята
Раз на рік чи два, на розсуд господаря, корова приносить теля. Якщо це теличка, то її потім можна досить дорого продати, особливо якщо корівка-мати високовдійна та породиста. Вигідно продати хорошого бичка набагато складніше, і зазвичай їх купують за ціною м’яса. Але можна відгодувати бичка до забійної ваги і вже потім отримати чисте фермерське м’ясо, яке можливо реалізувати за високою вартістю.
М’ясо
Ще один великий плюс скотарства — домашня яловичина. Звичайно, насамперед це якісний продукт для власного харчування. Але не можна не поговорити про вигідність продажу яловичини. Середня ціна за 1 кг м’яса фермерських господарств становить близько 500 рублів. З відгодованого бичка вагою 350-400 кг вихід чистого м’яса може становити 170-240 кг. Таким чином, продаж м’яса одного забійного бичка принесе виручку 85-120 тисяч рублів. Цю суму можна скласти з тією, що вийшла б від продажу молока за рік. Виходить, що своя корова здатна приносити близько 400 тисяч рублів на рік з продажу молока і м’яса народжених бичків.
Гній
Буренка виробляє досить багато гною, який можна продавати і використовувати у своєму господарстві як добриво. Продаж гною приносить не надто багато грошей, але все ж таки це яка-не-яка копієчка.
Пасовищний період і здешевлення годівлі
У літній період основну частину раціону корови може становити зелена трава. Це безкоштовний пасовищний корм, і він дає змогу сильно знизити витрати на годування тварини. Але варто відразу сказати, що годувати дійну корівку однією лише травою не можна. В її раціоні обов’язково мають бути ще як мінімум концентрати і сіно.
У чому мінуси утримання корови?
Дізнавшись плюси, перераховані вище, дійсно напрошується висновок, що корова — це годувальниця, яку дуже вигідно утримувати. І це справді так, але корівка в господарстві вимагає дуже багато сил і часу, а також стартових вкладень. Настав момент поговорити і про мінуси молочного скотарства.

Постійний догляд
Корова вимагає щоденного догляду: потрібно двічі на день прибирати в її стійлі, годувати і поїти в один і той самий час і доїти два або три рази. Через корівку у вас не буде можливості залишити своє господарство без нагляду на кілька днів або виїхати у відпустку. Догляд за коровою — це щоденна робота, яку не можна скасувати через погане самопочуття, невідкладні справи або лінь. До речі кажучи, хтось вважає це плюсом: корівка в господарстві змушує свого господаря щодня більше рухатися.
Велика кількість кормів
Хоч корова і дає багато молока, кормів вона теж з’їдає дуже багато. Для однієї високопродуктивної тварини на рік потрібно щонайменше близько 5 тонн сіна і 1,5-2 тонни концентратів. Також для підтримки високої продуктивності необхідно включати в раціон соковиті корми у великих кількостях. Витрати на годування корівки будуть досить великими, і найпростіший спосіб знизити їх — у літній період випускати тварину на пасовище і намагатися самостійно заготовити сіно на зиму.
Необхідно багато місця і пасовище
Корова — велика тварина, їй потрібне просторе стійло і місце для вигулу, в ідеалі також потрібне і пасовище, а краще — два. Далеко не всі власники підсобних господарств готові виділити стільки місця для однієї корівки.
Корова велика і сильна
Як би кумедно не звучав цей мінус, варто визнати, що ці тварини справді масивні, при бажанні або з необережності вони можуть сильно травмувати людину. Немовлята різних порід можуть важити від 500 до 800 кг, і часто впоратися з ними самотужки неможливо. Насамперед це стосується різних ветеринарних маніпуляцій, коли тварину потрібно утримувати. Також корови становлять доволі велику небезпеку в період статевої охоти: в цей час вони стають надто активними і можуть намагатися застрибнути на людину.
Штучне запліднення
Ще один мінус — необхідність шукати осеменатора для своєї корівки і саме насіння. У деяких регіонах із цим є проблеми, а якщо господарство розташоване на віддалі від великих населених пунктів, то більшість осеменаторів просто відмовляються їхати в таку далечінь, або просять значно збільшити оплату процедури. А осіменіння й так коштує недешево.
Крім того, великий ризик, що корова не заплідниться, і процедуру доведеться повторювати доти, доки вона не буде успішною. Більшість осеменаторів не знижують вартість своїх послуг, навіть якщо запліднення було безуспішним кілька разів, а ось вибрати іншого фахівця часто просто неможливо.
Багато гною
Коров’ячий гній — чудове добриво для рослин. Але коли ви щедро удобрите свою ділянку, городи своїх сусідів, продасте якусь частину дачникам, у вас все одно залишиться досить багато гною, який буде додаватися щодня. Корови виробляють дійсно дуже багато гною, і часто постає питання про те, куди ж його подіти, особливо якщо ділянка невелика.
Висока вартість тварин
Нарешті, варто поговорити і про фінансові питання. Купівля хорошої високоудійної корівки обійдеться дуже дорого, зараз вони коштують не менше 100 тисяч. Придбання молодої телиці вийде трохи дешевше, проте її доведеться тривалий час годувати до моменту отримання від неї молока, тому її вирощування в більшості випадків обійдеться дорожче, ніж купівля дійної корови.
Довга окупність
Після придбання корівки за досить пристойну суму доведеться досить довго чекати, коли ж ця покупка окупиться. Молочне скотарство — галузь із дуже довгою окупністю, яка вимагає великих вкладень на старті, і до цього потрібно бути готовим.
Переробка молока
І останній мінус — необхідність переробляти молоко. Якщо не вдається продати все молоко, або від самого початку мета заведення корови була в отриманні різної молочної продукції, то доведеться витрачати багато часу і праці на переробку. Почнуться й додаткові витрати: для виготовлення вершків і масла потрібно буде придбати сепаратор, для сироваріння — спеціальні ферменти, закваски та форми.
Загалом, усе це навряд чи можна віднести до мінусів. Але якщо ви мрієте завести корову, щоб пити і продавати лише молоко, найімовірніше, мрії не співпадуть із реальністю. Реалізовувати велику кількість молока за хорошою ціною щодня навряд чи вийде, і з його залишками потрібно буде щось робити.
Турбота, любов і хвостики — наші тренди 2025.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.У нас є невелике прохання. Ми намагаємося створювати якісний контент, який допомагає піклуватися про домашніх вихованців, і робимо його доступним безоплатно для всіх, тому що віримо, що кожен заслуговує на точну і корисну інформацію.
Рекламні доходи покривають лише невелику частину наших витрат, і ми хочемо продовжувати надавати контент без необхідності збільшувати кількість реклами. Якщо наші матеріали виявилися вам корисними, будь ласка, підтримайте нас. Це займе всього хвилину, але ваша підтримка допоможе нам скоротити залежність від реклами і створювати ще більше корисних статей. Дякуємо!



Дякую за цікавий і корисний матеріал! Чи не могли б ви поділитися інформацією про породи корів, які виробляють найякісніше молоко, а також про найбільш надоїльні породи? Я чув, що в прагненні до збільшення обсягів молока нерідко не беруть до уваги породи, які пропонують найякісніше молоко (з урахуванням вмісту жиру і білка). Я вважаю, що для малих фермерських господарств та особистих підсобних господарств породи, які найбільше підходять, мають володіти низкою характеристик, включно з невибагливістю, гарним здоров’ям (що, на мій погляд, є найважливішим), якістю молока та удійністю. Це, звичайно ж, стосується молочного скотарства. Могли б ви розповісти про такі оптимальні породи?
Вітаємо, Юрію.
На особистий погляд нашої команди LovePets UA, найбільш придатною породою для дрібних фермерств є джерсейська. Багато скотарів поділяють цю думку, підтверджуючи її своїм особистим досвідом. Корови цієї породи невеликі, але при цьому мають відмінну продуктивність: вони дають високі надої, молоко має високий жирний коефіцієнт і приємний смак. Багато хто вважає, що молоко від джерсейських корів є одним із найсмачніших завдяки ідеальному балансу між надоєм, жирністю та білком. Крім того, з молока джерсейських корів виходить чудове масло та сир. В Україні ця порода вже добре пристосувалася, і загалом проблем зі здоров’ям у них не виникає, якщо не змішувати їх із голштинськими коровами великого розміру (що може призвести до ускладнень під час пологів).
З іншого боку, голштинські корови є найбільш високоудійними. Варто зауважити, що цю породу (голштинські корови) часто змішують із чорно-рябими породами, тому чистокровних голштинок буває досить складно знайти. Основну увагу варто звернути на вибір якісного голштинського бика з прекрасним родоводом і високими показниками надоїв потомства.
Хоча голштинські корови дають найвищі надої, їхнє молоко має відносно низьку жирність і середній або навіть низький рівень білка. Такі корови потребують особливо грамотної годівлі, оскільки високі надої не можуть бути досягнуті без правильного харчування. При прагненні до рекордних надоїв понад 40 літрів на день може знадобитися використання синтетичних добавок у кормах. На великих фермах часто використовується пропіленгліколь, оскільки корова фізіологічно не в змозі з’їсти стільки корму, скільки потрібно для досягнення дуже високого надою. Також важливо пам’ятати про проблеми з вим’ям: що вищий удій, то більший ризик набряку після отелення і ймовірність виникнення маститу. Тому за високих надоїв необхідно приділяти більше уваги процесу доїння.
Це, мабуть, короткий огляд теми. Але, безумовно, варто детальніше розглянути кожен аспект в окремій статті. Спробуємо підготувати окремий матеріал за цією темою.
Вітаємо, Юрію.
Наша команда LovePets UA, підготувала невеликий матеріал на тему («про породи корів, які виробляють найякісніше молоко, а також про найбільш надоїльні породи»), яка вас цікавила у попередньому вашому коментарі. Сподіваємося, інформація буде актуальною і пізнавальною.