Зміст статті
Щодо питання, чи можна собакам свинину, власники, ветеринари та кінологи розділилися на дві групи. Одні вважають свинячу продукцію безпечною і навіть корисною для улюбленців, інші категорично стверджують протилежне. Якою є ситуація насправді? Спробуємо розібратися.
Чим корисна свинина для собак?
Свиняче м’ясо, субпродукти містять замінні та незамінні амінокислоти, вітаміни групи В, вітамін А, Е, мікроелементи (кобальт, залізо, магній та інші). Сало, нутряний жир слугують джерелом поліненасичених жирних кислот омега, фосфору, міді, цинку та інших корисних сполук. Крім того, хвости, вуха, свиняча шкурка та інші «похідні» також є незамінним постачальником білка.
Корисні властивості свинини для собак:
- підвищує фізичну і розумову активність;
- вихованець менше втомлюється на прогулянках, під час дресирування;
- покращує і підтримує стан шкірного покриву, шерсті;
- зміцнює кістки, суглоби, м’язи, зуби;
- служить профілактикою захворювань органів усіх систем.
Свиняче сало підвищує опірність організму собаки до несприятливих погодних умов, стресів. Також воно нормалізує рівень холестерину, позитивно впливає на серце і судини, необхідне для нормальної роботи всіх відділів нервової системи.
Шкода продукту
Незважаючи на величезну користь, практично, всіх частин свині (не тільки м’яса), продукт може завдати шкоди здоров’ю собаки. По-перше, це — паразитарні захворювання. Свиня є переносником гельмінтів, наприклад, свинячого ціп’яка або трихінели, личинки яких локалізуються саме в м’язовій тканині тварини. З’ївши такий шматок м’яса, собака стане господарем паразита з усіма наслідками, що випливають звідси.
Інша небезпека свинини для собак полягає в можливому інфікуванні продукту вірусним захворюванням, яке називається хворобою Ауєскі. Ця інфекція небезпечна не тільки для тварин, а й людей. Проявляється свербежем, гарячковим станом, судомами, збудженням. До речі, заморожування свинини не призводить до загибелі вірусу. Позбутися його можна тільки тривалим кип’ятінням м’яса.
Також вихованець може банально отруїтися. Навіть якщо шматок виявиться свіжим, він може містити в собі, наприклад, сіль, спеції, промислові добавки (ароматизатори, консерванти, барвники, підсилювачі смаку). Тому собакам небажано давати свинину зі свого столу, краще відварити і нагодувати пса окремо.
І, нарешті, якщо часто годувати тварину жирною свининою, а також субпродуктами, салом та іншими частинами, у неї може розвинутися панкреатит. Причина — не справляється підшлункова залоза. Оскільки тваринний жир, все-таки, життєво необхідний для собак, щоб уникнути небезпечного захворювання, давати такі продукти потрібно 2-3 рази на тиждень.
Варто знати:
У якому вигляді можна і не можна давати свинину?
Не дають тварині свинину, яка:
- не має висновку сан-вет експертизи;
- не оброблена термічним шляхом;
- містить сіль, прянощі, спеції;
- піддалася копченню, консервації, смаженню.
Оскільки «похідних» свинячої туші багато, розглянемо по-окремо, в якому вигляді можна і не можна давати свинину вихованцеві.
Сире м’ясо
Собаці не можна давати сире м’ясо з причин, зазначених вище. Також не варто годувати вихованця сирим, але ошпареним окропом продуктом. Крутий окріп здатний знезаразити лише поверхню шматка, проте інфекція і личинки гельмінтів, що знаходяться в м’язовій товщі, залишаться активними.
Відварене м’ясо
Відварений продукт безпечний і корисний для песика. Важливо, щоб свинина була ретельно проварена. Час варіння залежить від розміру шматка. Готовність визначається, як і для людини, за вільним відщепленням волокон одне від одного або від кістки. Буде відварене м’ясо пісним або з жиром — визначає господар собаки, виходячи зі стану його здоров’я, апетиту, особливостей раціону та інших умов.
Заморожене м’ясо
Заморожування є способом збереження продукту. Воно не призначене для знешкодження чи дезінфекції. Тому немає жодних гарантій, що в замороженій свинині відсутній збудник тієї чи іншої хвороби. Крім того, собакам не можна давати мерзлі м’ясні шматки, а в процесі розморожування відбувається різкий стрибок розмноження патогенних організмів. Якщо пес з’їсть розморожений шматок (не варений), у нього можливе отруєння.
Сало
Часто потроху або рідко, але у великих кількостях, давати собакам сало не рекомендується. По-перше, з незвички або від переїдання в улюбленця може розвинутися діарея, блювота: ферменти ШКТ просто не впораються з надлишком жиру. Однак у невеликому обсязі зрідка свиняче сало можна включати в раціон тварини, додаючи до основного корму. Також дозволяється використовувати його як ласощі або нагороду за виконану команду. Не дають чотириногим друзям копчене і солоне сало через високий вміст шкідливих речовин.
Свинячі кістки
Фахівці не рекомендують пригощати вихованців свинячими кістками, сирими і вареними. Кісткова тканина у свиней тендітна, що може призвести до утворення гострих відколів, травмування пасти, стравоходу і шлунково-кишкового тракту собаки.
Шкурка (шкіра)
Свіжу відварену свинячу шкурку давати собакам можна. Шкура, зрізана з солоного, копченого сала, перебуває під забороною. Відварювати шкіру свині потрібно у звичайній воді без спецій і солі. Шкурку дають з основним кормом, попередньо порізавши її на шматочки.
Іноді шкурка продається разом із невеликим шаром жиру (сала). Тут підхід індивідуальний: якщо собачці потрібно поправитися, погладшати, то можна дати продукт і в такому вигляді. Якщо ж вихованець і так «справний», не потребує додаткової енергії та жирів, шар краще зрізати.
Субпродукти
Усі субпродукти, взяті від свині, можна і потрібно періодично додавати в корм собаки. До них належать:
- вуха;
- серце;
- хвости;
- печінка;
- легені;
- ніжки;
- діафрагма;
- обріз;
- п’ятачок.
Усі перелічені частини дають тільки у відвареному вигляді. Печінку, серце, легеню можна пропускати через м’ясорубку, а потім додавати в готовий корм.
Як часто давати і скільки?
Як джерело білка пісне свиняче м’ясо можна давати собаці 2-3 рази на тиждень. Жирні шматочки, сало допустимо згодовувати кілька разів на тиждень, особливо якщо тварина відчуває дефіцит енергії (після хвороби, в зимовий час, проживання в будці на вулиці тощо). В інших випадках тваринний жир дають не частіше однієї порції на 7-10 днів.
Субпродукти, шкурку дозволяється давати раз на тиждень, додаючи в корм, за умови натурального харчування тварини. Якщо вихованець вживає промислові склади, додаткових добавок він не потребує.
На запитання «скільки свинини давати?» однозначної відповіді немає. Не існує навіть середніх значень обсягу разової порції продуктів свинячого походження. У такій ситуації кожен власник спирається на самопочуття й особливості свого собаки. Особливо педантичним господарям краще звернутися до ветеринарного дієтолога, який підкаже, що давати і в якій кількості.
Чи можна свинину цуценятам, вагітним і літнім собакам?
Відварене м’ясо без жиру стане чудовим джерелом білка для цуценят, вагітних сук і собак у віці. Малюкам і вагітним можна давати продукт у будь-якому вигляді: шматками, фаршем. Для літніх вихованців краще пропускати відварну свинину через м’ясорубку.
Дуже корисні для всіх категорій собак субпродукти. П’ятачки, ніжки, хвости багаті колагеном, амінокислотами, кальцієм, тому особливо корисні для організму цуценяти, що росте, для майбутньої мами та її потомства. Печінка, серце і легені стануть легкозасвоюваною їжею і чудовим джерелом енергії та вітамінів для літніх песиків, а під час виношування потомства сприятливо діятимуть на кровотворні органи, серцево-судинну і нервову систему матері та плодів.
Поведінкові особливості тварин у 2025 — досвід експертів.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.У нас є невелике прохання. Ми намагаємося створювати якісний контент, який допомагає піклуватися про домашніх вихованців, і робимо його доступним безоплатно для всіх, тому що віримо, що кожен заслуговує на точну і корисну інформацію.
Рекламні доходи покривають лише невелику частину наших витрат, і ми хочемо продовжувати надавати контент без необхідності збільшувати кількість реклами. Якщо наші матеріали виявилися вам корисними, будь ласка, підтримайте нас. Це займе всього хвилину, але ваша підтримка допоможе нам скоротити залежність від реклами і створювати ще більше корисних статей. Дякуємо!


