Зміст статті
Здавалося б, питання «чи можна кішкам курку» — риторичне. Насправді, виявляється, не все так просто. Часто ми даємо улюбленцям їжу, не замислюючись про її склад, про те, чи є у тварини переносимість того чи іншого продукту, а потім безуспішно «боремося» з незрозумілими висипаннями, свербінням, проблемами з шерстю та іншими. Пропонуємо розібратися, яку користь чи шкоду може принести куряче м’ясо здоров’ю кота, яке воно буває, в яких випадках давати його не можна.
Корисні властивості курки
Куряче м’ясо містить велику кількість білка (четверту частину від маси), а також жир і вуглеводи. Білкові сполуки представлені як замінними, так і незамінними амінокислотами. Останнє особливо важливо для організму улюбленця, адже вони необхідні для виробництва гормонів, ферментів, власних м’язових тканин.
З вітамінів курка багата на нікотинову кислоту, групу В (найбільше — В4, В5, В6). Серед макро- і мікроелементів у найбільшій кількості містяться: магній, натрій, фосфор, селен і цинк.
Вживання курки призводить до таких ефектів:
- підтримання роботи нервової системи;
- швидке відновлення м’язів після навантаження;
- блискуча шерсть;
- здорові зуби, кігті, кістки;
- висока фізична активність;
- відмінна робота репродуктивної системи;
- здоровий апетит;
- високий місцевий імунітет, здорова шкіра.
Біле чи темне м’ясо: що краще?
М’ясо курки поділяють на біле (світле) і темне, що пов’язано з наявністю в останньому більшої кількості міоглобіну — кисеньзв’язуючого білка. Міоглобін слугує своєрідним резервом кисню, і постачає його в м’язи, які особливо його потребують. Тому його більше в скелетній м’язовій тканині та серці, що й забезпечує їхній характерний темний колір.
Але з боку поживної цінності біле м’ясо опиняється у вигіднішому становищі. Його калорійність менша, ніж у темного (113 проти 170 ккал). Також вміст білка в білому м’ясі більший, а жиру менший, ніж у темному: 24 г проти 20 і 1,9 г проти 9,8 г відповідно. Вітамінний і мінеральний склад теж відрізняється. «Темна» м’язова тканина містить помітно менше корисних речовин, хоча вони в ній присутні.
Однак це не означає, що вихованцеві не потрібні стегенця і крила курки. Давати потрібно і грудку, і стегно. До речі, в темному м’ясі більше еластинових і колагенових волокон, отже, тварина отримає «сировину» для чудової роботи хрящів, стану шкіри, слизових тощо.
У яких випадках курку давати не можна?
Зовсім не дають куряче м’ясо котам, якщо воно:
- заморожене;
- у вигляді напівфабрикату, наприклад, готових котлет;
- зіпсоване;
- містить трубчасті кістки (стегнову, гомілкову, плечову), а також кігті та дзьоб.
Не дають курку кішкам, у яких є непереносимість або алергія на продукт. У першому випадку це може бути пов’язано з особливостями ферментної системи шлунково-кишкового тракту (вроджений або набутий дефіцит будь-якої сполуки), захворюваннями органів травлення, запаленнями тощо. Непереносимість проявляється бурчанням у животі, метеоризмом, рідкими випорожненнями, блювотою після вживання продукту.
У разі алергії у кішки можуть виникнути такі симптоми, як: свербіж шкіри, виділення з очей або носа, висипання на тілі, вухах, вогнищеве випадання шерсті та інші. У деяких випадках алергічна реакція з’являється швидко, майже відразу після вживання їжі. Але частіше вона накопичується, і через деякий час власнику важко визначити, що є причиною проблем зі здоров’ям.
Чи небезпечна «покупна» курка для котів?
Існує думка, що вживання сирої курки з магазину може нашкодити улюбленцю: її «напихають» антибіотиками, є ризик зараження паразитами тощо. Насправді продукти проходять суворий передпродажний контроль. Крім того, на птахофабриках стежать за санітарним станом приміщень, не допускаючи гризунів, комах та іншої «живності», яка могла б стати джерелом будь-яких захворювань, зокрема паразитичних. У цьому відношенні домашня курка більш небезпечна.
Також треба враховувати особливості шлунково-кишкового тракту вихованця. Вища концентрація соляної кислоти, особливості ферментної системи та мікрофлори кишківника значно краще і швидше, ніж у людини, справляються з чимось шкідливим.
Небезпеку становить тільки попередньо оброблена курка (наприклад, маринована), курячий фарш із різними добавками або явно зіпсований продукт із вичерпаним терміном придатності.
Що стосується антибактеріальних та інших засобів, це є необхідністю з огляду на умови утримання птахів. Скупченість, велика кількість та інші несприятливі фактори підвищують ризик захворювань у рази. «Позбавити» куряче м’ясо від непотрібних речовин можна шляхом варіння (зливаючи перший бульйон) або вимочуванням у холодній воді з її періодичною зміною. Слід зазначити, що саме лікарські речовини, найчастіше, стають причиною алергії на курку. І частіше вона розвивається у вихованців зі слабкою імунною системою.
Яке м’ясо курки краще для кота: сире чи варене?
Що відбувається з м’ясом у процесі термічної обробки? Білкові молекули «згортаються», з них видаляється волога, колагенові волокна «перетворюються» на желатин. Для перетравлення такої їжі потрібна посилена робота підшлункової залози. До того ж, у процесі варіння зменшується вміст корисних речовин (вітамінів, мінералів).
Те саме стосується ситуацій, коли ви даєте вихованцеві м’ясо разом із кістками, наприклад, спинки. У процесі варіння кісткова тканина стає твердою. При вживанні кішкою варених кісточок вони можуть спровокувати непрохідність кишківника, запори, пошкодження стравоходу. У сирому вигляді вони м’які, відмінно перетравлюються і засвоюються організмом тварини.
Які частини курки можна дати коту?
Крім м’ясної складової вусатому вихованцеві можна давати:
- курячі шиї;
- голови;
- спинки;
- лапки;
- субпродукти.
Кожен з перерахованих продуктів містить свій власний набір поживних речовин, необхідних кішці.
Як правильно давати курку?
Куряче м’ясо кішкам можна давати щодня в обсязі приблизно 4% від маси тварини. Дають цілим шматком, нарізаним на маленькі скибочки або в подрібненому вигляді (січеному або фарш). Допускається змішування відвареного м’яса з кашами, овочами.
Сиру курку бажано давати коту окремо від іншої їжі. Якщо продукт попередньо розморожували, рідину зливати не потрібно — вона послужить відмінним джерелом корисних речовин і води.
Якщо кішка на промисловому кормі, змішувати його з натуральним не можна. У готових кормах присутні всі необхідні компоненти, тому тварина не потребує додаткового харчування. Результатом змішування може стати розлад шлунково-кишкового тракту, проблеми з випорожненням і апетитом.
Світ домашніх улюбленців у 2025 — більше тепла, більше любові.
⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.
Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.У нас є невелике прохання. Ми намагаємося створювати якісний контент, який допомагає піклуватися про домашніх вихованців, і робимо його доступним безоплатно для всіх, тому що віримо, що кожен заслуговує на точну і корисну інформацію.
Рекламні доходи покривають лише невелику частину наших витрат, і ми хочемо продовжувати надавати контент без необхідності збільшувати кількість реклами. Якщо наші матеріали виявилися вам корисними, будь ласка, підтримайте нас. Це займе всього хвилину, але ваша підтримка допоможе нам скоротити залежність від реклами і створювати ще більше корисних статей. Дякуємо!


