< Всі теми

Субпродукти для кішок: які краще давати, в якій кількості і як часто, сирі або варені, для чого вводити в раціон.

Зміст

Останнім часом часто звучить фраза «кішка –— це облігатний хижак». І це правда. Кішки — не всеїдні тварини. Але якщо ви вважаєте, що хижака потрібно годувати м’ясом, то глибоко помиляєтеся. Харчування чистим м’ясом призводить до серйозних проблем зі здоров’ям через дисбаланс мінеральних речовин, перш за все — кальцію і фосфору, і нестачі вітамінів. М’ясо — відмінне джерело повноцінного білка, але в іншому воно має мізерний склад. Тому субпродукти для кішок це не ласощі і не баловство, а необхідна складова раціону.

Секрет виживання і відносного благополуччя диких предків домашньої кішки — в поїданні здобичі цілком. Зазвичай це дрібний гризун або птах. Крім м’яса кішка отримує кістки і хрящі, жирний мозок, шлунок і кишечник з усім вмістом, печінку, нирки, легені — інакше кажучи, всі внутрішні органи.

Годування крім м’яса субпродуктів дозволяє збалансувати раціон кота без численних вітамінно-мінеральних добавок. Інша перевага полягає в тому, що використовуючи різні субпродукти можна легко грати калорійністю, зменшуючи або збільшуючи поживність в залежності від потреб вихованця.

Разом з тим, годувати кішку внутрішніми органами різних тварин потрібно обережно, дотримуючись деяких запобіжних заходів. У статті я розповім про те, які субпродукти давати вихованцеві і в якій кількості, щоб користь від них була вищою за можливі негативні наслідки.

Як часто давати кішці субпродукти і в якій кількості?

Частка субпродуктів у раціоні розраховується залежно від їхнього виду. М’язові органи — язик, серце, м’язовий шлунок птиці — дають у складі «м’ясної» частини раціону, загальна частка якої становить близько 70%.

Внутрішні органи (печінка, нирки, легені, мозок, селезінка) дають у кількості 10-15% всього раціону. Ще 10% повинні припадати на кістки. Їх джерелом служать ребра кролика або птиці, курячі шиї і голови, перепелиний каркас. Частка м’ясо-кісткових інгредієнтів — близько 20%.

Якщо кішка раніше не їла субпродукти, до них потрібно привчати поступово, починаючи з мікроскопічних кількостей. При переході з сухого корму на натуральне харчування кішку спочатку годують м’ясом, а потім починають давати різні субпродукти, відстежуючи індивідуальну реакцію вихованця.

М’язові субпродукти можна давати кішці щодня, а деякі згодовують 1-3 рази на тиждень з метою урізноманітнити раціон. Якщо у відповідь на згодовування внутрішніх органів у кішки розріджується стілець, їх кількість різко зменшують і починають привчати травний тракт заново, поступово збільшуючи обсяг до бажаного.

Далі розглянемо докладніше деякі види субпродуктів і їх оптимальну кількість.

Субпродукти для кішок — єдине джерело кальцію

Найчастіша помилка в натуральному годуванні кішок — це порушення співвідношення кальцію і фосфору в їжі. Для дорослих тварин баланс Ca:P повинен бути приблизно 1,2-1,7:1, для кошенят 2:1. У той же час в більшості продуктів, в тому числі — в м’ясі, фосфору набагато більше, ніж кальцію.

Єдиний шанс збагатити натуральний раціон кальцієм — годувати вихованця не тільки м’ясом, але і кістками. Для цього в раціон вводять курячі шиї і голови.

Залежно від розмірів і звичок кішки курячі шиї дають:

  • Цілісно;
  • Нарізані на шматочки;
  • Прокручені через м’ясорубку в складі м’ясного міксу.

З курячих голів зрізають жорсткий і гострий дзьоб, а самі голови можна попередньо відбити молотком.

Правила годування кішки кістковими субпродуктами:

  • Кістки дають ТІЛЬКИ В СИРОМ ВИДІ. Варені кістки небезпечні для кішок.
  • Кістки повинні становити близько 10% раціону, що означає 20-30% м’ясокісткових інгредієнтів.
  • Якщо у кішки фекалії стають сухими, білого кольору, або дефекація нерегулярна (запор), кістки виключають з раціону або зменшують їх кількість.
  • Дають тільки губчасті, а не трубчасті кістки (ноги, крила не можна).

Якщо ви боїтеся давати кішці кістки або вона не може харчуватися ними за станом здоров’я (захворювання шлунково-кишкового тракту, відсутність зубів тощо), в раціон потрібно додавати кальцій у вигляді промислових ветеринарних добавок.

4 найцінніші субпродукти для кішки

Не всі субпродукти однаково корисні, а деякі просто складно знайти у продажу. Але є й безпрограшні варіанти. Нижче ви знайдете список «бестселерів», якими можна годувати кішку на регулярній основі.

Печінка — джерело жиророзчинних вітамінів

Печінка — це особливий субпродукт, який обов’язково включають в раціон. Кішкам можна давати не тільки яловичу печінку, але і курячу або індичу печінку. Слід сприймати печінку не як звичайну їжу, а як потужну вітамінну добавку. Саме печінка є головним джерелом жиророзчинних вітамінів А, D, Е для кішок. Найбільше в ній ретинолу, вітаміну А.

Цей вітамін необхідний кішкам, вони не вміють синтезувати його з каротину і повинні отримувати з їжею в мінімальній кількості 50 МО на 1 кг маси. Небезпека полягає в тому, що жиророзчинні вітаміни накопичуються в організмі і при регулярному перевищенні дози їх концентрація досягає токсичних меж.

Багатьом кішкам так подобається смак печінки, що вони починають відмовлятися від інших продуктів. Монорація їх печінки неминуче призводить до гіпервітамінозу А, який смертельно небезпечний. Тому печінку згодовують як «ароматизатор» м’ясного міксу або просто дають строго порційно, заздалегідь вираховуючи допустиму кількість.

Крім вітаміну А печінка містить ціанкобаламін (B12), залізо і фолієву кислоту (В9), що сприяє кровотворенню. У ній є й інші вітаміни групи В — піридоксин (В6), біотин (В7).

Печінка різних видів тварин містить різну кількість вітаміну А та інших речовин, тому норма годування повинна бути розрахована для конкретного продукту. Але якщо давати печінку в кількості 5-7% від загального раціону, ви можете бути впевнені, що це безпечно і корисно для вихованця. Зручніше давати печінку пару раз на тиждень, ніж мікроскопічну порцію щодня.

У деяких кішок сира печінка викликає пронос. У такому випадку треба зменшити кількість печінки в раціоні або спробувати давати її у відвареному вигляді (жиророзчинні вітаміни не руйнуються при нагріванні).

Якщо кішка не отримує печінку або інші субпродукти (нирки), а харчується тільки м’ясом, має сенс додавати до їжі вітаміни А, D і Е («Тривіт», «Тетравіт»).

Серце — повноцінний білок, таурин і колаген

Кошкам можна годувати серце будь-якого виду тварин (яловиче, свиняче, бараняче, пташине), проте найчастіше дають курячі сердечка: вони зручного маленького розміру і завжди є в продажу в гіпермаркетах, оскільки вважаються делікатесом для людей.

Чому серце варто давати на постійній основі:

  • Містить велику кількість таурину — незамінної амінокислоти, вкрай важливої для здоров’я кішок;
  • Велика кількість повноцінного за амінокислотним складом білка, який добре перетравлюється;
  • Усередині сердечок можуть бути згустки крові, яку не купиш окремо, що ще більше урізноманітнює котячий раціон.

Не варто повністю замінювати в раціоні м’язове м’ясо серцевою мускулатурою, але рекомендована частка серця в раціоні набагато вища, ніж у інших внутрішніх органів — до 30%, якщо кішці подобається цей продукт на смак.

Сердечка відмінно замінюють промислові ласощі з таурином.

Курячі шлуночки — регулярний стілець

Курячі шлунки — це м’язовий орган, вони містять багато білка, в тому числі — колагену, і всього 2% жиру. Хоча вони не можуть повністю замінити м’язове м’ясо, частка шлуночків у раціоні може досягати 15-20%, а не 10%, як для більшості субпродуктів.

Крім гладкої мускулатури, шлуночки містять багато грубої сполучної тканини. Її волокна погано перетравлюються і можуть замінювати в раціоні рослинну клітковину, роблячи стілець регулярним. Однак з цієї ж причини шлуночки викликають блювоту у деяких кішок. Якщо вихованця нудить після годування курячих шлунків або яловичого рубця, ці продукти виключають з раціону.

Шлуночки можна годувати сирими і не очищеними, а можна відварювати протягом півгодини в залежності від того, якої системи годування ви дотримуєтеся.

Нирки — повноцінний білок і вітаміни групи В

Кішкам можна годувати нирки тварин будь-якого виду, але найпростіше знайти в продажу яловичі нирки. Вони відносяться до цінних субпродуктів завдяки великій кількості повноцінного білка в складі. Вітамінний «набір» в нирках майже такий же, як в печінці, тільки концентрація вітамінів набагато менше. Нирки служать в першу чергу джерелом холіну (В4) і мікроелементів — селену, калію, йоду.

Як і у випадку з печінкою, частка нирок в раціоні повинна становити 5-10%. Їх можна давати сирими після вимочування в холодній воді або зовсім без будь-якої попередньої обробки.

Субпродукти для підвищення калорійності раціону

Деякі частини туші містять прикро мало білка, зате в них багато жиру. А деякі, такі як сім’яники, є джерелом білків і жирів одночасно. Жирні субпродукти не можна давати кішкам з порушенням роботи печінки або підшлункової залози, а також тваринам, схильним до ожиріння. Зате вони служать відмінним енергетичним підживленням, наприклад, для годуючих кішок або котів-плідників.

Семяники (бичачі, баранячі сім’яники)

Хоча семяники (сім’яники) вважаються делікатесом у багатьох кухнях світу, їх досить складно знайти у продажу. Їх не обов’язково включати в раціон кішки, щоб він був повноцінним, але якщо з’явиться можливість — обов’язково дайте вихованцеві їх спробувати.

Сім’яники містять багато білка і жирів, вітамінів групи В і мікроелементи (цинк, марганець, мідь, нікель).

Боятися гормонів, які нібито містяться в тестикулах, не варто. Їх концентрація в сім’яниках мізерно мала, оскільки весь вироблений тестостерон відразу потрапляє в кров.

Сім’яники дають сирими або злегка відвареними (7 хвилин після закипання). Перед тим, як давати їх кішці, з яєчок знімають щільну оболонку і нарізають шматочками. Норма становить 5-10% раціону, при цьому допустимо згодовувати сім’яники в окреме годування, не змішуючи з м’ясом.

Яловиче вим’я

Вим’я — дешевий і поживний продукт, але я рекомендую годувати ним кішок з обережністю. Сухостійне вим’я складається в основному з жиру і грубої сполучної тканини, яка важко перетравлюється. Молочне вим’я має більш ніжну консистенцію і приємний солодкуватий молочний запах і смак. Але корів рідко забивають на м’ясо під час лактації без вагомої причини, зазвичай це хворі тварини. Тому молочне вим’я треба ретельно перевіряти на ознаки маститу (гній, запалені ділянки).

Вим’я містить близько 12% неповноцінного білка і 14% жиру. Його дають кішкам з метою підвищити калорійність раціону, в кількості не більше 5% від загального раціону. Цей продукт згодовують як сирим, так і вареним (бульйон після варіння для годування не використовують). Вим’я має гумову консистенцію, його дуже складно прожувати або відгризти шматочок, тому потрібно заздалегідь нарізати його зручними шматочками. Найпростіше різати підморожений продукт або використовувати дуже гострий ніж.

Мозок

Яловичий мозок буває важко знайти у продажу, оскільки це швидкопсувний продукт. Але якщо ви даєте кішці курячі голови, то, з’їдаючи їх, вона отримує і мозок. Цінність мозку полягає в жирах, що містяться в ньому. Це жирні омега-кислоти, лецитини і холестерин. Також в мозку багато холіну (В4).

Яловичий мозок, якщо вам вдалося його купити, не дають в чистому вигляді, а додають до м’ясної суміші. Висока жирність цього субпродукту викликає сильну діарею у кішок, якщо переборщити з дозуванням. Мозок дають у кількості 2% від загального раціону. Він може бути особливо корисним для кішок, виснажених вагітністю і лактацією, оскільки збільшує калорійність їжі.

Легені — чи варто давати їх кішці

Один з найбільш марних яловичих субпродуктів — це легені. Вони складаються зі сполучної тканини і важко засвоюються кішками. У багатьох тварин поїдання «повітряного» субпродукту викликає блювоту. Тому його дають в невеликій кількості і в поєднанні з м’ясом або іншими органами.

Скласти повноцінний раціон без використання легенів цілком можливо, але якщо кішці подобається їх смак, їх згодовують в обсязі 5-15% раціону. Особливість цього субпродукту в низькій калорійності, що може бути корисно при складанні дієти для тварин із зайвою вагою.

Якщо легені нарізати невеликими шматочками і підсушити в духовці, вийде відмінне ласощі. Його дають кішкам в проміжку між основними годуваннями.

Висновок: однією вирізкою ситим не будеш

Правильне натуральне годування кішки — це не їжа з людського столу, але і не чисте м’ясо. Субпродукти для кішок — життєво необхідна частина раціону, яка дозволяє тварині отримати вітаміни і мінерали без використання дорогих штучних добавок.

Якщо кішці необхідна монодієта, їй дають м’ясо і субпродукти одного виду тварин (індичка, яловичина, кролик тощо). У цьому випадку має сенс звернутися до ветеринарного дієтолога, який скаже «скільки важити в грамах». Якщо ж мова йде про здорову тварину, то власнику зовсім не обов’язково робити складні розрахунки, щоб збалансувати раціон. Секрет успіху — в різноманітності. Годуйте кішку всіма субпродуктами, які вдається знайти, але потроху. Діючи за принципом «все потроху», ви не помилитеся.

* Матеріал підготовлений дипломованим ветеринарним фахівцем Ольгою Шильцовою з більш ніж 14-річним стажем практикуючого лікаря.

Як змінився світ тварин у 2025 році — наш погляд.

Наша команда

Ми — команда ентузіастів, об'єднаних любов'ю до тварин і бажанням допомагати їх власникам. У 2021 році створили LovePets UA, щоб зібрати в одному місці перевірені знання, практичні поради та актуальну інформацію про домашніх улюбленців.

Наші матеріали базуються на авторитетних джерелах (PetMD, ASPCA, AKC та ін.) і проходять ретельну редакційну та фактчекінгову перевірку. Хоча ми не є ветеринарами, ми прагнемо надавати якісний, достовірний і корисний контент, що допомагає піклуватися про улюбленців з любов'ю та відповідальністю.

Дізнатись більше про авторів: Команда експертів LovePets UA



⚠️ Усі висновки на нашому порталі ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.

Портал призначений для користувачів старше 13 років. Деякі матеріали можуть не підходити для дітей молодше 16 років. Ми не збираємо персональні дані у дітей молодше 13 років без згоди батьків.


У нас є невелике прохання. Ми намагаємося створювати якісний контент, який допомагає піклуватися про домашніх вихованців, і робимо його доступним безоплатно для всіх, тому що віримо, що кожен заслуговує на точну і корисну інформацію.

Рекламні доходи покривають лише невелику частину наших витрат, і ми хочемо продовжувати надавати контент без необхідності збільшувати кількість реклами. Якщо наші матеріали виявилися вам корисними, будь ласка, підтримайте нас. Це займе всього хвилину, але ваша підтримка допоможе нам скоротити залежність від реклами і створювати ще більше корисних статей. Дякуємо!

×

Підтримайте наш Портал

Наш Портал існує виключно за рахунок реклами. Ми помітили, що Ви використовуєте блокувальник реклами.

Будь ласка, оберіть один з варіантів:

✅ Додайте наш Портал до винятків у вашому блокувальнику реклами

❤️ Або підтримайте нас фінансово для подальшого розвитку

Support Our Website

Our website exists solely through advertising revenue. We noticed you're using an ad blocker.

Please choose one of the options:

✅ Add our website to exceptions in your ad blocker

❤️ Or support us financially for further development

Buy Me a Coffee

Дякуємо за Вашу підтримку та розуміння!

Thank you for your support and understanding!